Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (63 kníh )
-
Jozef Bajla Technická normalizácia
Učebnica pre študentov vysokých škôl technického zamerania. Obsahovo je zameraná na problematiku technickej normalizácie, tvorby technických noriem a podobných dokumentov.
-
Roman Gálik Technika pre chov zvierat
Autori predkladanú vysokoškolskú učebnicu zostavili, tak aby bola vhodnou študijnou pomôckou nielen pre študentov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, aleb aby bola vhodnou učebnou pomôckou aj na niektorých iných fakultách, ako aj pomôckou pre manažérsku prax.
-
Jozef Bajla Tvorba technickej dokumentácie
Predkladaná učebnica dáva študentom základnú orientáciu v oblasti prípravy technických podkladov a spolu s technickými normami a ďalšími technickými dokumentami umožňuje zvládnuť formalizované úkony pri príprave technickej dokumentácie v strojárskej oblasti.
-
Marta Habánová Úprava potravín a stravovanie
Cieľom vysokoškolskej učebnice je oboznámiť študentov bakalárskeho štúdia odboru výživa ľudí s vývojom gastronómie a so základmi spoločného stravovania. Obsah: 1.História, súčasnosť a trendy v gastronómii 2.Spoločné stravovanie 3.Základné druhy potravín a ich použitie pri príprave pokrmov 4.Moderná technológia a technologické zariadenia v gastronómii 5.Technologické postupy a úkony pri úprave potravín 6…
-
Dana Tančinová Úvod do potravinárskej mykológie
Vysokoškolská učebnica: Úvod do potravinárskej mykológie- Kľúč na identifikáciu potravinársky významných vláknitých mikroskopických húb.
-
Ondřej Bučko Vademecum chovu ošípaných
Obsah: 1.Úvod 2.Význam chovu ošípaných 3.Pôvod ošípaných 4.Plemená ošípaných 5.Zošľachťovací proces v chove ošípaných a jeho smerovanie 6.Základné produkty ošípaných 7.Rozmnožovací proces v chove ošípaných 8.Výkrm ošípaných - konečná fáza produkcie 9.Porážka výkrmových ošípaných 10.Výživa a kŕmenie 11.Ustajnenie ošípaných 12. Ekonomika chovu ošípaných 13.Prevencia a zoohygiena v chove ošípaných 14…
-
Jana Jarábková Vidiecky cestovný ruch
Publikácia ponúka pohľad na vidiecky cestovný ruch v širších súvislostiach. Po prečítaní publikácie, čitateľ získa základný obraz o možnostiach a príležitostiach spojených s podnikaním vo vidieckom cestovnom ruchu v podmienkach SR. Publikácia je rozdelená do siedmich kapitol, ktoré na seba tematicky nadväzujú. Obsah: 1. Vidiecky cestovný ruch 2. Legislatívne podmienky upravujúce podnikanie vo vidieckom cestovnom…
-
Pavel Šťastný Všeobecná reprodukcia zvierat
Vysokoškolská učebnica sa zaoberá základnými princípmi reprodukcie zvierat, počnúc štruktúrou reprodukčných orgánov, funkciami ich štruktúr, regulačnými mechanizmami regulujúcimi regulačný proces v celej jeho šírke. Zaoberá sa problematikou gametogenézy, morfológie gamiet, chemizmom gamiet a mechanizmom oplodnenia.
-
Ladislav Ducsay, Ladislav Varga Výroba a využitie organických hnojív
Obsah: 1.Organické hnojivá používané v poľnohospodárstve 2.Maštaľný hnoj 3.Hnojovica 4.Močovka 5.Hnojovka 6.Hydinový trus 7.Zelené hnojenie 8.Slama 9.Komposty 10.Sekundárne zdroje živín organického pôvodu používané na hnojenie 11.Ohodnocovanie organických hnojív a efektívnosť hnojenia 12.Bilancia potreby a úhrady organických látok v pôde Kapitoly poskytujú prehľad o horeuvedených hnojivách, ich význame…
-
Ján Žitňanský Výrobné technológie v obrábaní
Obsah: 1.Sústruženie 2.Frézovanie 3.Vŕtanie 4.Brúsenie 5.Vyvrtávanie 6.Honovanie 7.Superfinišovanie 8.Lapovanie 9.Hobľovanie 10.Obrážanie 11.Preťahovanie a pretláčanie 12.Plazmové rezanie 13.Rezné materiály 14.Elektroerozívne obrábanie 15.Kvalita obrobkov 16.Ťahanie kovov - deformácia 17. Tvárnenie
-
Leonid Kurmaz Základy konštruovania mechanických zariadení na prenos výkonu
Publikácia sprístupňuje čitateľovi veľké množstvo overených riešení rôznych druhov pohonov a iných základných prvkov mechanizmov strojov. V knihe sú zároveň publikované výpočtové postupy strojových častí. Autori publikácie sú významnými univerzitnými pedagógmi, čo sa prejavuje aj v spôsobe podania prezentovanej problematiky, ktorá je realizovaná prístupnou formou pre každého, aj pre menej odborne zdaného čitateľa,…
-
Jaroslav Jedlička Zdravý životný štýl
Autor hodnotným a zároveň pútavým spôsobom opisuje faktory, ktoré svojim pôsobením ovplyvňujú kvalitu života človeka, teda jeho zdravie, vitalitu a výkonnosť. V rámci obsahového zamerania venuje veľký priestor kapitolám o detoxikácii organizmu a odkysleniu.
-
Živočíšna výroba
Učebnica môže byť využitá pri modernizácii a skvalitnení vzdelávania v poľnohospodárskej praxi, pri tvorbe koncepcií a projektov poľnohospodárskeho zamerania, realizácii praktického chovu a šľachtenia hospodárskych zvierat na úrovni po
-
Jana Porhajašová, Adrianna Králiková, Alena Rakovská, Mária Babošová Zoológia
Vysokoškolská učebnica je určená pre študentov jednotlivých programov Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov a pre študentov Fakulty biotechnológií a potravinárstva s možnosťou využitia aj v rámci ostatných fakúlt Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Obsah učebnice rešpektuje najnovšie poznatky anatómie, morfológie, systematiky jednotlivých skupín a druhov, pozornosť je venovaná bionómii a ekológii…