Podporiť čarovnú poličku je možné prostredníctvom zobrazovania reklám. Zvážte prosím možnosť vypnutia adblocku a pomôžte nám prevádzkovať túto službu aj naďalej.
Vaša podpora je pre nás veľmi dôležitá a vopred vám ďakujeme za prejavenú ochotu.
Slovenská bryndza
1x
Slovenská bryndza Book: Slovenská bryndza
4 stars - 1
Vítam vás v špeciálnom vydaní! Je to totiž prvý diel pripravený na objednávku a to pre slovenského výrobcu bryndze a syrov. Keďže bryndzu milujem a vždy som ju pri varení používala a pretože mi sľúbili do tvorby nehovoriť, nebolo čo riešiť a s chuťou som sa pustila do skúšania. Najväčšiu radosť z toho všetkého mal manžel Michal, lebo ho čakala slastná vyhliadka ochutnávania jeho obľúbených bryndzových receptov. Že vám vŕta v hlave, prečo recepty nezadali slovenským kuchárom, ktorí boli bryndzou snáď aj odkojení? Na to som sa pýtala tiež. Vraj dokážem na rozdiel od nich napísať kuchárku s nápaditými, ale nie zložitými receptami a bez lipnutia na slovenských tradíciách, ktoré sú často obmedzujúce. A tak vznikla kuchárka, zahrávajúca sa s ingredienciami a ktorá sa nebojí sa kombinovať slovenskú bryndzu s talianskym rizotom, anglickým čedarom alebo švajčiarskym fondue, mexickou tortillou, či arabským korením. Vydala som sa s bryndzou proste do sveta na prechádzku! Keď sa snažím vybaviť si môj prvý zážitok s bryndzou, príliš mi to nejde. Mám totiž pocit, že som ju jedla odjakživa. Typické slovenské halušky sú mojím obľúbeným jedlom, len vždy zásadne prosím bez slaniny a viac bryndze!. S Michalom sme horské túry v Tatrách pravidelne zakončovali sliedením po nejakom tom salaši. Podvozok auta sme odierali o trsy trávy na kopcoch, aby sme ho schovaný konečne našli. Odmenou nám bol kus čerstvého ovčieho syra a črpák žinčice. Nezabudnem na nedávny zábavný zážitok, keď som bryndzu kupovala pri pulte s váženými syrmi. Práve som z nej skúšala recepty a tak som jej potrebovala viac než obvykle. Po vyslovení dajte mi tak kilo bryndze znudený zástup ľudí za mnou ožil. V šoku sa z radu neveriacky vyklonili postavy, aby si prehliadli toho šialenca, teda mňa. Ja som si vrecko naváženého obsahu akoby nič uložila do košíku a bez mihnutia oka odkráčala k pokladni. Po nákupe ingrediencií na dvanásť mojich predošlých kucháriek ma už nemôže nič rozhádzať. Aby som zistila, ako bryndza vlastne vzniká, rozbehla som sa pozrieť si výrobu. A že to teda stálo za to. S Michalom sme boli prevedení výrobou nielen bryndze, ale aj oštiepkov, výlet sme si urobili za ovečkami na pašu a bola som aj pri ich dojení. Neustále som nasávala informácie spolu s všadeprítomným ovčím pachom. Najsilnejším zážitkom pre mňa bolo pozorovať tri dni staré jahniatka poskakujúce na vratkých nôžkach a potom si jedno z nich popestovať v náručí. Malo neuveriteľne chlpaté uši, hebkú srsť a bečalo prenikavo vysokým hlasom, ktorý nás vždy rozosmial. Poviem vám, ochutnať na záver dňa práve vyrobenú krémovú bryndzu bola tá najväčšia odmena. Lízali sme ju ako dezert a chuťové bunky zažívali tú najväčšiu rozkoš. Tým bielym zlatom sa Slovensko právom pýši! Lenka Požárová
  1. Kuchárske knihy

Slovenská bryndza

Lenka Požárová

  • Jazyk: slovenský
  • Žáner: Kuchárske knihy
  • Počet strán: 58
  • Rok vydania: 2008

Slovenská bryndza

Lenka Požárová

  • Jazyk: slovenský
  • Žáner: Kuchárske knihy
  • Počet strán: 58
  • Rok vydania: 2008

Na túto knižku aktuálne nikto nečaká, máš záujem ty?

Aktuálne nikto neponúka túto knihu.

Pozrieť cenu novej knihy na

Chcem predať túto knihu

Chcem si kúpiť, pošlite mi notifikáciu o novej ponuke

Doplnkové info

Popis knihy

Vítam vás v špeciálnom vydaní! Je to totiž prvý diel pripravený na objednávku a to pre slovenského výrobcu bryndze a syrov. Keďže bryndzu milujem a vždy som ju pri varení používala a pretože mi sľúbili do tvorby nehovoriť, nebolo čo riešiť a s chuťou som sa pustila do skúšania. Najväčšiu radosť z toho všetkého mal manžel Michal, lebo ho čakala slastná vyhliadka ochutnávania jeho obľúbených bryndzových receptov. Že vám vŕta v hlave, prečo recepty nezadali slovenským kuchárom, ktorí boli bryndzou snáď aj odkojení? Na to som sa pýtala tiež. Vraj dokážem na rozdiel od nich napísať kuchárku s nápaditými, ale nie zložitými receptami a bez lipnutia na slovenských tradíciách, ktoré sú často obmedzujúce. A tak vznikla kuchárka, zahrávajúca sa s ingredienciami a ktorá sa nebojí sa kombinovať slovenskú bryndzu s talianskym rizotom, anglickým čedarom alebo švajčiarskym fondue, mexickou tortillou, či arabským korením. Vydala som sa s bryndzou proste do sveta na prechádzku! Keď sa snažím vybaviť si môj prvý zážitok s bryndzou, príliš mi to nejde. Mám totiž pocit, že som ju jedla odjakživa. Typické slovenské halušky sú mojím obľúbeným jedlom, len vždy zásadne prosím bez slaniny a viac bryndze!. S Michalom sme horské túry v Tatrách pravidelne zakončovali sliedením po nejakom tom salaši. Podvozok auta sme odierali o trsy trávy na kopcoch, aby sme ho schovaný konečne našli. Odmenou nám bol kus čerstvého ovčieho syra a črpák žinčice. Nezabudnem na nedávny zábavný zážitok, keď som bryndzu kupovala pri pulte s váženými syrmi. Práve som z nej skúšala recepty a tak som jej potrebovala viac než obvykle. Po vyslovení dajte mi tak kilo bryndze znudený zástup ľudí za mnou ožil. V šoku sa z radu neveriacky vyklonili postavy, aby si prehliadli toho šialenca, teda mňa. Ja som si vrecko naváženého obsahu akoby nič uložila do košíku a bez mihnutia oka odkráčala k pokladni. Po nákupe ingrediencií na dvanásť mojich predošlých kucháriek ma už nemôže nič rozhádzať. Aby som zistila, ako bryndza vlastne vzniká, rozbehla som sa pozrieť si výrobu. A že to teda stálo za to. S Michalom sme boli prevedení výrobou nielen bryndze, ale aj oštiepkov, výlet sme si urobili za ovečkami na pašu a bola som aj pri ich dojení. Neustále som nasávala informácie spolu s všadeprítomným ovčím pachom. Najsilnejším zážitkom pre mňa bolo pozorovať tri dni staré jahniatka poskakujúce na vratkých nôžkach a potom si jedno z nich popestovať v náručí. Malo neuveriteľne chlpaté uši, hebkú srsť a bečalo prenikavo vysokým hlasom, ktorý nás vždy rozosmial. Poviem vám, ochutnať na záver dňa práve vyrobenú krémovú bryndzu bola tá najväčšia odmena. Lízali sme ju ako dezert a chuťové bunky zažívali tú najväčšiu rozkoš. Tým bielym zlatom sa Slovensko právom pýši! Lenka Požárová

Našli ste chybu?