Diéta pre diabetikov
- Jazyk: slovenský
- Žáner: Odborná literatúra
- Počet strán: 327
- Rok vydania: 2017
Diéta pre diabetikov
- Jazyk: slovenský
- Žáner: Odborná literatúra
- Počet strán: 327
- Rok vydania: 2017
Na túto knihu čakajú momentálne 2 čitatelia
Aktuálne túto knihu ponúkaju 3 čitatelia
peter.rosko, tomasgranec, igorbezecny
Chcem tiež predať túto knihu
Chcem si kúpiť, pošlite mi notifikáciu o novej ponuke
Popis knihy
Známy gastroenterológ Peter Minárik, diabetologička Barbora Zoboková a výživová poradkyňa Eva Blaho prinášajú novú knihu diabetikom, ich príbuzným a ale aj zdravým jedincom, ktorí z času na čas potrebujú využiť diétne stravovanie, alebo dozvedieť sa viac o správnych stravovacích a pohybových návykoch.Pacienti hľadajú a veľmi radi prijímajú pokyny a rady o diétnom stravovaní a liečebnej výžive. S touto skúsenosťou kontrastuje fakt, že v slovenskom jazyku je publikácií o diétnom stravovaní dlhodobo nedostatok.Táto knižka vám chce podať pomocnú ruku na vašej ceste životom s cukrovkou. Každý z vás musí byť sám sebe lekárom. Váš diabetológ vám poskytne základné informácie o strave, pohybe a liečbe, ale nebude pri vás stáť pri každom vašom jedle, keď si ho budete nakladať na tanier. To sa musíte naučiť vy sami, koľko čoho je pre vás vhodné. Ako povedal pred vyše sto rokmi zakladateľ Joslinovho diabetickeho centra, Elliot P. Joslin: „Diabetik, ktorý vie najviac, žije najdlhšie!Kniha ponúka množtvo cenných rád, ktoré pomôžu pacientom s diabetom robiť správne rozhodnutia a zvládať tak lepšie svoje ochorenie.Nájdete v nej:Ako a prečo vzniká diabetes, ako sa diagnostikuje.Čo je to diabetes, typy diabetu a jeho komplikácie (diabetická noha, ketoacidóza, postihnutie ciev).Hypoglykémia – kedy vzniká, ako jej predchádzať, prípadne ako zvládať hypoglykemické stavy.Inzulín – vlastnosti, skladovanie, podávanie inzulínu.Meranie hladiny glukózy v krvi.Stravovanie – správny výber potravín a nápojov, v akých množstvách.Výživové typy pre diabetikov, vhodné aj pre nediabetikov, ako majú vyzerať porcie ovocia, zeleniny mliečnych výrobkov, mäsa,tukov, strukovín a pečiva.Názorné príklady a porcie.Správny výber potravín.Sacharidové jednotky, energetické hodnoty, glykemický index potravín.Pohyb – vhodné športy, intenzita, jeho vplyv na diabetes.Obezita a jej negatívny vplyv pre diabetika.Osobité záležitosti – Cestovanie, Alkohol, Seniori, Vegetariáni a vegániSúčasťou knihy je vyše 100 receptov. Ide o:raňajkové jedlá ako sú nátierky, kaše a palacinky,polievky,šaláty,jedlá z mäsa a rýb,chutné dezerty arozmanité prílohy k jedlám.
Našli ste chybu?