Hľadanie: Z kuchyne starého Prešporka
zobraziť:
Z kuchyne starého Prešporka
Tretie, čiastočne prepracované vydanie knižného bestselleru, ovenčeného cenou Gourmand World Cookbooks Award 2004 v kategórii „Best Culinary History Book“, vás opäť pozve na exotický ročný pobyt v dávnom Prešporku. Začnete plesovou sezónou v hoteli Bellevue, majáles oslávite v chýrnej Albrechtovej reštaurácii, vinobranie v Zelenom dome. Budete sa túlať vinárskymi uličkami, Promenádou, korzom i „Anča-korzom“, navštívite luxusnú Berlínku i rybársku krčmu, dom rozkoše pani Lotky i kóšer reštauráciu v starej Židovni. Z histórie do súčasnosti si odnesiete zaujímavé kulinárske inšpirácie a kus pôvodnej, nefalšovanej dobovej atmosféry...
Vypredané
7,82 €
8,23 €
Významné osobnosti starého Prešporka
V minulosti bola Bratislava, respektíve Prešporok, multikultúrnym mestom. Narodili sa tu, bývali, založili si tu rodinu alebo tu našli prácu mnohí učenci, lekári či umelci. V knihe nájdete životné osudy známych vedcov, napríklad Regiomontana, Kempelena, Bela, Mikovíniho, Segnera či Jedlíka. Zblízka sa pozriete aj na umelcov, akými boli Hummel alebo Messerschmidt. Mená niektorých, ako napríklad Sofer alebo Jesenák, prežívajú v Bratislave dodnes v názvoch ulíc či oblastí. Poodhalíte však aj životnú púť takých historických osobností, ktorých mená sú už dnes zabudnuté, ale v čase, keď žili, sa tešili úcte prešporských obyvateľov. Patril medzi nich Lippay, Rayger, Torkoš aj iní. Občas sa z hmly dejín vynorili aj ženy zanechajúc po sebe stopy v našom terajšom hlavnom meste.
Na Bratislavskom hrade sa narodila svätá Alžbeta Uhorská, korunovaná tu bola Mária Terézia a s mestom je spätá aj dobrodinka Terézia Brunšviková. Spoločnou charakteristikou všetkých týchto rôznorodých osobností je fakt, že sa narodili do roku 1800.
dostupné aj ako:
Dievča z kuchyne
Biela slúžtička naruší spoločenský poriadok plantáže, čím odštartuje tragédiu odhaľujúcu to najhoršie aj najlepšie v ľuďoch, ktorých má nazývať rodinou.
Keď sedemročná Lavinia počas plavby z Írska osirie, skončí na prahu tabakovej plantáže, kde má žiť a pracovať v kuchyni s otrokmi. V starostlivosti Belle, nemanželskej dcéry majiteľa plantáže, sa Lavinia silno naviaže na svoju adoptívnu rodinu, hoci ju od nej oddeľuje jej biela koža. Učí sa variť, upratovať a servírovať jedlo v prostredí neviditeľnej sily a lásky svojej novej rodiny.
Časom Laviniu prijmú do sveta veľkého domu, kde sa stará o majiteľovu manželku závislú od ópia, a spriatelí sa s jej nebezpečným, no ochranárskym synom. Ocitá sa tak na dvoch stoličkách, ktoré nemôžu byť odlišnejšie. Donútia ju však vybrať si, a tak bojuje s lojálnosťou k obom svetom, pričom na povrch začnú vychádzať kruté pravdy a mnohé životy sa ocitnú v nebezpečenstve.
Silný a dojímavý príbeh o dospievaní a krehkosti rodiny plný triednych a rasových rozdielov, dôstojnosti a hlboko ukrytých tajomstiev.
Milujem KÓŠER jedlá: Najlepšie recepty z mojej kuchyne
Nová kuchárska kniha od Kim Kushner prináša viac ako 100 kóšer receptov na každú príležitosť.
Sú plné kulinárskych skúseností, cenných rád a vášne, ktorú potrebujete pri príprave chutného, výživného a vizuálne príťažlivého jedla pre vašu rodinu i priateľov.
Recepty sú štýlové, netradičné a svieže a pritom vôbec nemusíte v kuchyni stráviť celý deň.
Stačí si osvojiť stratégiu „zachovania pokoja“ a prijať zopár cenných rád, ktoré vám pomôžu zlepšiť systém nakupovania čerstvých potravín i organizáciu pri varení.
Vďaka zloženiu potravín, ich čerstvosti a ochuteniu sú recepty podľa Kim vhodné na raňajky s rodinou, rýchle a ľahké večere či zdravé a chutné obedy. Dozviete sa, ako pripraviť väčšie sviatočné hostiny, skvelé jedlo pre návštevu alebo aj vhodné jedlo na večierok s priateľmi.
A nielen to. Kim vám prezradí tajomstvo prípravy vlastných dresingov, marinád či zmesí, ktoré vaše jedlo posunú na vrchol skvelých a jedinečných chutí. Varenie sa pre vás stane radosťou i láskou a jedlo príjemným zážitkom.
Z anglického originálu I ¦ KOSHER (Weldon Owen International, San Francisco, 2018) preložila Nina Vlhová.
Z fitka do kuchyne špeciál II
Všetky tieto recepty pochádzajú z našej Fitshaker kuchyne, s ktorou už schudlo a dostalo sa do formy tisíce ľudí. Recepty sme poctivo zbierali na našom blogu celý rok, aby sme po úspešnom bestselleri Z fitka do kuchyne špeciál, mohli vydať jeho ďalšie pokračovanie. Každučký recept bol vytvorený s láskou a navyše aj so "superschopnosťou" pomôcť ti k menšiemu číslu oblečenia a k vyššiemu sebavedomiu :).
V tejto unikátnej kuchárskej knihe nájdeš:
- 152 výživných a skutočne chutných receptov
- prakticky a prehľadne zoradené recepty do kategórií
- skvelé rady a tipy od tréneriek, inštruktoriek a výživových odborníčok, ktoré sme za teba vyspovedali
- užitočné informácie týkajúce sa použitých surovín
- lahodne vyzerajúce fotografie jedál
- štítky, ktoré prakticky označujú každý recept (bez lepku, bez laktózy, RAW, vegan, nízkokalorický, s proteínom)
... to všetko v praktickej strunovej väzbe.
Z fitka do kuchyne špeciál
Chceš schudnúť?
Bez jojo efektu? S dobrým jedlom? A hlavne už NAVŽDY? Ak je tvoja odpoveď jedno veľké a hlasité ÁNO, si náš človek! Pretože aj my zbožňujeme jedlo! Tie úžasné vône v kuchyni a chute na jazyku... Ako s ním však „vybabrať“, aby sme si dobré jedlo mohli dopriať a mali super postavu? My už vieme ako na to!
Zamávaj všetkým polystyrenovým chlebíkom bez chuti. Všetkým akože zdravým jedlám, z ktorých v skutočnosti rastie zadok a zväčšuje sa brucho. Kľúčom je správna kombinácia jedál, vhodne vybrané potraviny a najmä to, aby ti jedlo chutilo. Bez toho, možno schudneš na pár dní. Ale nie na celý život!
V tejto knihe nájdeš 142 receptov. Od raňajok, cez rýchle snacky, polievky, jedlá mäsité i bezmäsité, zdravé sladké mlsky, až po pochúťky pre návštevy, recepty na výživné pečivo, či zdravé prílohy. Všetky zostavené z poctivých ingrediencií, ktoré nezruinujú peňaženku. Navyše, tieto jedlá ti pomôžu nielen k menšiemu číslu nohavíc, ale i k veľkému množstvu energie! Zlepšia trávenie, imunitu, pleť, často krát i vyriešia problémy s alergiami, či inými zdravotnými problémami. To už za pokus stojí, čo povieš?
„Môžeš mať výsledky, alebo výhovorky. Nikdy nie oboje!“
Tieto recepty pochádzajú z našej Fitshaker kuchyne. Poctivo sme ich zbierali na našom blogu niekoľko rokov. Množstvo ľudí už s nimi nielen schudlo, ale i zmenilo celý svoj životný štýl. A teraz sme sa rozhodli tie najlepšie vybrať a spojiť do knihy, aby pomohli aj TEBE!
V tejto unikátnej kuchárskej knihe nájdeš:
142 výživných a chuťovo vynikajúcich receptov,
všetky recepty zatriedené do kategórií,
množstvo odborných rád a tipov od fitness tréneriek,
zaujímavé informácie ohľadom použitých ingrediencií,
nádherné fotografie jedál,
nutričné hodnoty ku každému receptu,
označenie každého receptu (bez lepku, bez laktózy, RAW, vegan),
BONUSY: 2 x VIDEOTRÉNING
HIIT na s spaľovanie tukov
Six pack a krásne bruško za pár minúť
(viac info o bonusoch vo vnútri knihy)
Z fitka do kuchyne Špeciál III
Kniha Z fitka do kuchyne špeciál 3 otvára dvere do čarovného sveta zdravia, spokojnosti, dobrej nálady, výborného jedla i kuchárskeho umenia. Dopraj telu plnohodnotnú, zdravú stravu, ktorá ti dodá energiu a pomôže schudnúť či vyformovať postavu. Vyvážené stravovanie bez prázdnych kalórií je pri redukovaní hmotnosti základom úspechu.
V knihe nájdeš 175 výborných zdravých receptov. Či už hľadáš recept na zdravé raňajky (na sladko alebo na slano), chutný snack, ktorý si môžeš vziať so sebou do práce, či zbaliť deťom alebo mužovi na desiatu, alebo potrebuješ načerpať inšpiráciu na plnohodnotný obed z mäsa, rýb alebo pre vegetariánov, prípadne si chceš pochutnať na dobrom zdravom koláčiku, potešiť svoje návštevy niečím zaujímavým, to všetko v knihe nájdeš.
Potrebuješ recept bez lepku, bez laktózy, pre vegánov či pre malé deti od 1 roka? Strážiš si prijaté kalórie a potrebuješ jedlo s ich nízkym obsahom? Alebo sa snažíš konzumovať cez deň dostatok bielkovín a hľadáš recepty s ich vyšším obsahom? Aj takýmto obsahom ťa nová kniha poteší. Nech už hľadáš čokoľvek, kdekoľvek knihu otvoríš, nájdeš tam chutný, zdravý recept, ktorý môžeš pripraviť nielen pre seba, ale aj pre rodinku či priateľov.
V tejto unikátnej kuchárskej knihe nájdeš:
až 175 výživných, chutných, fit receptov
recepty zoradené do 13-tich praktických kategórií (dokonca aj nové kategórie ako cestoviny,
šaláty, jedlá s rybami či nápoje)
skvelé rady a tipy od tréneriek, inštruktoriek a výživových poradkýň pri receptoch
zaujímavosti ku každej kapitole (napr. v ktorých rastlinných potravinách nájdeš najviac
bielkovín)
fantastické fotografie jedál
nutričné hodnoty pri každom recepte (nechýba napr. ani množstvo vlákniny)
štítky, ktoré prakticky označujú každý recept (bez lepku, bez laktózy, vegan, nízkokalorický,
s proteínom, alebo napr. novinka označenie receptu, či je vhodný pre malé deti)
...to všetko v praktickej strunovej väzbe.
+ BONUS
2x vzorový redukčný jedálniček pripravený z receptov z knihy od profesionálnej výživovej
špecialistky a zakladateľky konceptu Jedálničky.sk Ivky Eľkovej. Z toho 1 jedálniček je venovaný
vegetariánom.
Důvěrnosti z kuchyně
Pred viac ako dvadsiatimi rokmi sa v časopise The New Yorker objavil neslávne známy článok „Nejedzte predtým, než toto budete čítať“ od vtedy relatívne neznámeho šéfkuchára Anthonyho Bourdaina. Svojimi postrehmi o tom, čo sa deje za dverami kuchyne, nešetril žiadne chuťové poháriky. Text spôsobil škandál a kniha, ktorá vďaka nemu vznikla, dnes už klasické Důvěrnosti z kuchyně, bola ešte väčšou senzáciou a stal sa z nej bestseller s milión predanými výtlačkami. Bourdain sa v nej úprimne spovedá, je absolútne nemilosrdný a nič nezatajuje. Jeho príbehy sú šokujúce, odhaľujú drsné praktiky „vysokej kuchyne“, ale sú aj vtipné a hlavne pravdivé. Autorove spomienky na roky strávené v gastronómii teraz vychádzajú rozšírené o doteraz nepublikovaný materiál. Určite vás nadchnú Tonyho rukou písané poznámky, zaujme vás rozhovor s jeho editorom a s chuťou sa začítate do predhovoru Érica Riperta, kuchára a autora špecializujúceho sa na francúzsku kuchyňu. Ako povedal Anthony Bourdain: „Teraz už chápem, prečo sa tá kniha páči kuchárom a ľuďom z branže. Nespočetne ráz som počul: Opísal si môj život, kamoš.“
Z fitka do kuchyne 2
Kniha Z fitka do kuchyne 2 je späť v novom šate!
Ako sa stravovať počas dňa? Kedy je správny čas na jedenie? Koľko toho zjesť? Na prvý pohľad možno jednoduché otázky, nad odpoveďami ktorých si lámu hlavu viaceré ženy. Patríš medzi ne aj ty? Tak práve pre teba je určené naše nové aktualizované vydanie knihy Z fitka do kuchyne 2 alebo Čo jesť počas celého dňa a nepribrať.
Obľúbená fitnes kuchárka, ktorej pôvodné vydanie vlastní vyše 14 000 majiteľov. Jej aktualizované vydanie, prepracované do posledného detailu bude nielen top pomocníkom pri varení, ale aj formovaní postavy.
V knihe nájdeš 79 jednoduchých, zdravých a chutných receptov od 25 popredných inštruktoriek a tréneriek zo Slovenskej a Českej republiky.Recepty na chutné raňajky, obedy a večere sú doplnené zaujímavým rozhovorom s autorkami. Určite oceníš ich nenáročnú prípravu. Prehľad nielen pri ingredienciách, postupe, ale i tipy od autoriek receptu, znázornené ikonky intolerancií ocení nejedna žienka v kuchyni. Navyše krásne, vyšportované telá autoriek a ich pevná vôľa sú výbornou inšpiráciou a motiváciou.
V tejto jedinečnej kuchárke nájdeš:
• 79 receptov na raňajky, obed a večere, ktoré si zamiluješ;
• nutričné hodnoty ku každému receptu;
• rady a tipy od autoriek ako sa správne stravovať a ktorým chybám sa vyvarovať;
•prekvapivé fakty o jedálničkoch inštruktoriek;
• spoveď inštruktoriek o tom, čo v ich chladničkách nikdy nechýba a ako riešia chute na sladké;
• odporúčania inštruktoriek, ktorým chybám sa pri stravovaní vyhýbať (nadobudnuté ich dlhoročnou praxou);
• ranné rituály inštruktoriek na nakopnutie do nového dňa;
• odporúčania inštruktoriek- mamičiek ako sa dostať po pôrode do formy;
• rady inštruktoriek ako skĺbiť varenie pre seba a pre rodinu do jedného;
• plnofarebné fotografie ku každému receptu;
• návod ako si vypočítať koľko kalórií by si mala denne prijať;
• malé rady pre veľký kulinársky zážitok.
Významné osobnosti starého Prešporka
V minulosti bola Bratislava, respektíve Prešporok, multikultúrnym mestom. Narodili sa tu, bývali, založili si tu rodinu alebo tu našli prácu mnohí učenci, lekári či umelci. V knihe nájdete životné osudy známych vedcov, napríklad Regiomontana, Kempelena, Bela, Mikovíniho, Segnera či Jedlíka. Zblízka sa pozriete aj na umelcov, akými boli Hummel alebo Messerschmidt. Mená niektorých, ako napríklad Sofer alebo Jesenák, prežívajú v Bratislave dodnes v názvoch ulíc či oblastí. Poodhalíte však aj životnú púť takých historických osobností, ktorých mená sú už dnes zabudnuté, ale v čase, keď žili, sa tešili úcte prešporských obyvateľov. Patril medzi nich Lippay, Rayger, Torkoš aj iní. Občas sa z hmly dejín vynorili aj ženy zanechajúc po sebe stopy v našom terajšom hlavnom meste. Na Bratislavskom hrade sa narodila svätá Alžbeta Uhorská, korunovaná tu bola Mária Terézia a s mestom je spätá aj dobrodinka Terézia Brunšviková. Spoločnou charakteristikou všetkých týchto rôznorodých osobností je fakt, že sa narodili do roku 1800.
Na stiahnutie
5,50 €
dostupné aj ako:
Krížovky do kuchyne
Vylúštite si zaujímavosti o zázračnom mede a ďalších včelích produktoch a uvarte si niečo dobré podľa receptov dopĺňajúcich švédske krížovky. Veľké písmo tiež zaručí, že sa vám bude dobre a pohodlne lúštiť a malý formát so sebou zároveň ľahko zoberiete na cesty. Prajeme vám veľa zábavy s lúštením!
Príbehy Prešporka v 18. storočí
Kniha prináša čitateľovi vzrušujúce príbehy, informácie a obrázky Bratislavy z 18. storočia. Toto storočie sa začína morovou epidémiou, počas ktorej zahynulo v Bratislave 2 000 ľudí. Celkovo ich v Bratislave žilo 6 000. Na konci storočia však mesto malo už 30 000 obyvateľov. Bratislava bola korunovačným mestom Uhorska. V Dóme svätého Martina korunovali aj Máriu Teréziu, ktorá opravila bratislavský hrad a prebývala v ňom jej najmilšia dcéra. Pod hradom vznikajú cechy, varí sa pivo, popíja víno, jedia ryby z Dunaja. Na veľkých trhoch predávajú všetky dochované a dopestované produkty. Šľachta, ktorá sa sem prisťahovala, si stavia krásne barokové domy, paláce a zakladá záhrady. V meste znie hudba, nacvičuje sa divadlo, funguje nemocnica i lekáreň a tlačou vychádzajú noviny. V Bratislave žijú všetky vrstvy spoločnosti od tých najbohatších (šľachta, úradníci, obchodníci) až po tých najchudobnejších (učni, tovariši), pričom na uliciach sa potulujú aj žobráci a prostitútky. Spisovateľ Ivan Szabó, ktorý rád čerpá z historických zdrojov, vybral z farebného života úžasného mesta to, čo môže súčasného čitateľa zaujať.
Asijská kuchyně
Jídlo východní a jihovýchodní Asie patří mezi nejčerstvější, nejbarevnější a nejchutnější na světě. Je nejenom zdravé a překypující chutí, ale také rozmanité. Hustě zalidněné oblasti nabízejí jedinečné kuchyně, například thajskou, vietnamskou, japonskou a korejskou. Díky zeměpisným a historickým vlivům se některé pokrmy objevují mírně pozměněné v různých částech této oblasti. Užijte si kouzlo Asie u vás doma s recepty na dobroty od malých chuťovek, přes polévky po syté jídlo z misky a lákavé větší pokrmy či dezerty. Nechte se inspirovat. Vyzkoušejte třeba čínské smažené taštičky, sašimi z tuňáka a lososa, asijská karamelová křidélka, polévku pho s hovězím masem a pepřem, singapurské nudle, kuřecí pad thai, thajské zelené květákové karí, asijské dušené hovězí s pak čoi, lososa s ořechovou krustou, křupavou pečenou kachnu s asijským salátem nebo hongkongské vaječné koláčky.
Zápisky z kuchyne
Keď som bola malá, vždy som sa tešila na víkend Mamina vytiahla starý zošit s receptami a piekli sme. Bábovku, lebo víkendová bábovka musela byť. Teraz mám zošit s receptami doma. Jeden od babky a druhý od mamky, do ktorého mi vložila všetky naše rodinné a moje obľúbené recepty. Aby som o ne neprišla Aby som si na naše chvíle spomenula vždy, keď ho vytiahnem a vedela si opäť napiecť detstvo A spomienky.
A presne preto vznikol tento receptár. Aby naše chuťové spomienky nezmizli vo vzduchoprázdne. Aby sme si všetky jedlá, chute a vône, ktoré nám pripomínajú čarovné okamihy, starostlivo zapísali. A aby si naše deti raz tiež vzali starý fľakatý zošit s dobrotami, ktoré im pripomínajú domov.
Zápisník obsahuje 20 receptov, tipy a triky do kuchyne, obľúbené recepty na korpusy a viac ako 100 strán na vlastné recepty.
Kuchyně Tex-Mex
"Křehké, šťavnaté a lahodné – prostě steaky!
Vaření je radost: stačí málo surovin a osvědčené recepty a vaření vás bude bavit!
Perfektní příprava steaků – snadná jako nikdy: otevřete záložky knihy a to nejdůležitější budete mít vždy na očích.
Když se řekne Mexiko a Texas, vybaví se člověku slunce a kaktusy, když k tomu přidáte kuchyni, vzpomenete si na nachos, chilli con carne a guacamole. Ale je toho mnohem víc! Tato kuchyně je pestrobarevná a aromatická. Na své si přijdou milovníci masa i vegetariáni, milovníci chilli i ti, kdo dávají přednost jemnějším chutím. Základ tvoří pár hlavních surovin, ale kouzlit můžete donekonečna: tacos, fajitas, burritos, enchiladas – jedny tortilly jsou plněné jako kornout, jiné jsou zarolované, zapečené nebo osmahnuté, do náplně lze použít maso, rybu nebo jen zeleninu, na dochucení pikantní omáčky nebo zakysanou smetanu."
Letci z Prešporka vo Veľkej vojne 1914 – 1918
Globálny konflikt zúriaci v rokoch 1914 až 1918 sa do histórie zapísal aj použitím mnohých technických noviniek na bojové účely. Prvýkrát nasadili znepriatelené strany vo významnejšej miere letectvo. Ani Rakúsko-Uhorsko nebolo výnimkou a jeho krehké stroje z dreva, plátna a výstužných drôtov operovali už od prvých vojnových dní nad rôznymi časťami starého kontinentu. Krátku históriu cisárskych a kráľovských vzdušných oddielov výrazne ovplyvnili mladíci z vtedajšieho Prešporka. Jozef Kiss, jeden z najúspešnejších stíhačov habsburského impéria, Josef von Maier, ktorého jednotka Flik 55J bola jednou z najúčinnejších a mala prestížne pomenovanie Cisárska letka. Ako prvý pilot habsburskej ríše použil úspešne padák Frigyes Hefty. Zachránil si tak život, keď jeho stroj zachvátili plamene. Spolu s prešporským rodákom Ferdinandom Udvardym patril Hefty k obávanému stíhaciemu zoskupeniu Zlatý triumvirát. Kniha približuje aj ďalších letcov zo Slovenska – osudy mužov, ktorí v nespoľahlivých lietadlách plnili rozkazy a mnohí položili za krvácajúcu habsburskú ríšu život.
Japonská kuchyně
Kuchyně Dálného východu je zdravá a nemusejí se jí bát ani začátečníci. Každý recept používá nejvýše deset surovin, které se dnes dají pohodlně sehnat v dobře zásobených obchodech nebo na internetu. Příprava je popsána krok za krokem. Dozvíte se, jak správně vařit rýži, jako používat miso a dashi, jak šetrně připravit maso, rybu nebo tofu. V kuchařce jsou recepty na přílohy, polévky, omáčky, hlavní jídla i dezerty. Už se vám sbíhají sliny na polévku udon, na vepřové se zázvorem, rýžové kuličky s omáčkou teriyaki? Tak honem do kuchyně!
Vietnamská kuchyně
V kuchyni – a v té vietnamské obzvlášť – se nebudete nudit. Tady se vaří, smaží, peče, frituje. Je to malé dobrodružství se zaručeným úspěchem. Ať už se pustíte do letních závitků s chilli dipem, polévek, zeleninových či masových pokrmů z woku či do voňavého kari, díky našim receptům popsaným krok za krokem si zaručeně pochutnáte. Kuchyně je lehká, krásně aromatická, křupavě čerstvá. Nechybí popis základních a typických surovin ani návod na správnou přípravu rýže.