Hľadanie: Základy umělé výživy CZ
zobraziť:
Medicína výživy
Ak už dlho hľadáte knihu, ktorá vám konečne pomôže zorientovať sa v informačnom chaose sveta výživy a životosprávy, tak ste na správnom mieste! Je tu novinka od lekára a výživového špecialistu MUDr. Borisa Bajera, PhD.
Kniha Medicína výživy je napísaná tak, aby si ju vedel prečítať naozaj každý. Najnovšie poznatky z výživy, ktoré sú vedecky podložené, sú spracované jasne a zrozumiteľne pre začiatočníkov v téme stravovania, ale prídu si na svoje aj pokročilí, respektíve kolegovia z radov špecialistov, keďže sa dostávame aj hlbšie do výživy - napríklad v častiach o hormónoch a ich fascinujúcich schopnostiach v našom tele.
Publikáciu pomohli vyladiť na 100% jej traja recenzenti - Viktor Bielik, Maroš Molnár a Michal Páleník. Kniha sa skladá z troch častí, tridsiatich kapitol, pričom posledné 3 kapitoly sú plné najchutnejších receptov! Každá kapitola sa začína zaujímavým a často zábavným príbehom, ktorý je úzko spätý s témou, ktorá naň prirodzene nadväzuje.
V časti ZÁKLADY VÝŽIVY sa dozvieme o tom, prečo je obezita novodobou pandémiou, alebo aká dôležitá je prevencia ochorení pre naše zdravie. Dostaneme sa k téme, kedy počas dňa jesť a koľko jedla, povieme si viac o energii z jedla, o všetkých živinách, o pitnom režime.
V časti OSTATNÉ SÚČASTI ŽIVOTOSPRÁVY A ZDRAVIA si povieme o črevnom mikrobióme a vláknine, ale aj o vplyve alkoholu a fajčenia na zdravie a priberanie. Pustíme sa do relatívne nových tém ako stres a spánok ovplyvňujú naše zdravie, ako je to s otužovaním a saunovaním. Preberieme si fantastické účinky všetkých druhov pohybu a aktivity na zdravie a chudnutie.
Posledná časť DIÉTY, REŽIMY, DIETOLÓGIA OCHORENÍ sa nesie v duchu hodnotenia rôznych diét, bavíme sa o reverznej diéte, vegánskom a vegetariánskom stravovaní, ale aj o keto diétach a nízkosacharidových diétach. Zhrnieme si najnovšie poznatky o prerušovanom hladovaní, zhodnotíme mýty a novinky vo výžive, preberieme chronické ochorenia a prístupy v stravovaní.
O AUTOROVI: Bývalé dieťa, ktoré sa predieralo kilami navyše tak dlho, až ho tento boj zaviedol na medicínu. Je vyštudovaný lekár, fyziológ a patofyziológ. Pracuje ako výživový špecialista a je zakladateľ certifkačného kurzu pre poradcov vo výžive, Nutrition Expert. Absolvoval doktorské štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského, v odbore Všeobecné lekárstvo, ukončené ziskom titulu MUDr. - doktor všeobecnej medicíny. Následne absolvoval doktorandské štúdium v odbore Normálna a patologická fyziológia na LFUK a Slovenskej akadémii vied, konkrétne na Ústave experimentálnej endokrinológie (neskôr Biomedicínskom centre), ukončené ziskom titulu PhD. - doktor filozofie. Venuje sa nutričnej a športovej endokrinológii a taktiež prevencii civilizačných, metabolických a srdcovocievnych ochorení zdravou výživou, pohybom a životosprávou. Ako majiteľ performance fitness centra TRIAS Performance Centera nutričného Centra výživy, sa neorientuje zďaleka len na redukciu hmotnosti, ale aj na celkovú zmenu životného štýlu a zloženia tela,respektíve prípravu profesionálnych športovcov. Jeho denným chlebíčkom je aj zostavovanie nutričných plánov a návrh tréningových režimov. Okrem mnohých spoluprác v rádiu, televízii a s rozličnými printovými a online médiami, má za sebou stovky hodín seminárov, prednášok a chvíľ strávených so študentmi. Ako výživový expert bol zároveň súčasťou multidisciplinárneho tímu lekárov bariatrickej chirurgie Fakultnej nemocnice v Trnave.
Medicína výživy 1+2, limitovaná edícia
Špeciálna limitovaná séria iba 500 kusov dvoch bestsellerov zo sveta výživy za špeciálnu cenu.
Všetky kusy sú podpísané
Medicína výživy vydaná v roku 2021, z ktorej sa predalo viac ako 25 000 ks, je teraz v limitovanej edícii 500 ks so špeciálnou obálkou a vysvetlí vám do hĺbky ako funguje metabolizmus, spaľovanie, ukladanie tuku a samozrejme teóriu zdravej výživy a životosprávy.
Nemusíte sa však báť, že by išlo o odbornú literatúru. Text je písaný jednoducho, jasne a výstižne.
Medicína výživy 2 z roku 2022 otvára dvere do praktických poznatkov z kuchyne, obchodu a prípravy jedla. Kniha sa stala takisto bestsellerom, s predajom viac ako 11 000 ks.
Skvelá kombinácia, vyplňujúca kompletne potrebné znalosti o výžive, ktoré potrebujete na to, aby ste viedli zdravý a šťastný život.
V tejto kombinácii nájdete 72 receptov a približne 500 strán textu, ktorý vám môže významne zlepšiť životosprávu.
ČO V KNIHE MEDICÍNA VÝŽIVY NÁJDETE?
Odborné, osobné a citlivé témy. Smutné príbehy, ale aj úsmevné historky. Odpovede na stovky otázok pre začiatočníkov i pokročilých, ktoré sú navyše vedecky podložené a spracované do jazyka, ktorému porozumie KAŽDÝ. Kniha sa skladá z troch častí a dovedna 30 kapitol. Každá z nich sa začína (často) zábavnou story buď z môjho detsva, neskoršieho života, či z praxe výživového špecialistu. Na to vždy nadväzuje téma z výživy a životosprávy, ktorú následne bližšie rozoberám.
Aké časti v knihe nájdete:
1.Základy výživy
2.Ostatné súčasti životosprávy a zdravia
3.Diéty, režimy, dietológia ochorení
*V časti ZÁKLADY VÝŽIVY zistíš, prečo je obezita novodobou pandémiou, alebo aká dôležitá je prevencia ochorení pre naše zdravie. Dostaneš sa k téme, kedy počas dňa jesť a koľko jedla, poviem ti viac o energii z potravín, o všetkých živinách či pitnom režime.
*V časti OSTATNÉ SÚČASTI ŽIVOTOSPRÁVY A ZDRAVIA sa dozvieš o črevnom mikrobióme a vláknine, ale aj o vplyve alkoholu a fajčenia na zdravie a priberanie. Pustíme sa do relatívne nových tém – ako stres a spánok ovplyvňujú naše zdravie, ako je to s otužovaním a saunovaním. Preberieme si fantastické účinky všetkých druhov pohybu a aktivity na zdravie a chudnutie.
*Posledná časť DIÉTY, REŽIMY, DIETOLÓGIA OCHORENÍ sa nesie v duchu hodnotenia rôznych diét, poviem vám viac o reverznej diéte, vegánskom a vegetariánskom stravovaní, ale aj o keto a nízkosacharidových diétach. Ponúkam najnovšie poznatky o prerušovanom hladovaní, mýtoch a novinkách vo výžive, chronických ochoreniach a prístupoch v stravovaní.
*Všetky tieto odborné témy sú podané jasne a výstižne. Zároveň sú prepletané prešľapmi a zlyhaniami. Mňa samotného a množstva mojich klientov. Pretože o tom to je - o chybách. No zároveň o tom, ako ich môžeme napraviť. V závere na vás čakajú 3 kapitoly plné najchutnejších receptov :)
V knihe MEDICÍNA VÝŽIVY 2 sa preberá:
*Normálny vzťah k jedlu a športovaniu, stolovanie, alebo to, ako bojovať s chuťou na sladké
*Čo robiť pred jedením, počas neho a aj po ňom aby sme maximalizovali využitie živín a minimalizovali ukladanie tuku.
*Prejdeme si mýty z ekologického hľadiska rastlinných a živočíšnych zdrojov potravy, ale aj riziká konzumácie surového mäsa.
*Popíšeme si, ako vlastne vznikli odporúčania príjmu energie práve na “magických” 2000 kalórií denne.
*Prebehneme v praxi dobré zdroje rastlinných a živočíšnych bielkovín, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, sacharidov, ktoré viac a menej ovplyvňujú hladiny cukru v krvi po zjedení a aj inzulín. Samozrejme tu nájdete aj zdroje vitamínov a najdôležitejších minerálov.
*Ďalej vám doktor Bajer prezradí jeho netypický systém ako nakupuje, keď ho čaká veľký nákup, ale aj to, aké sú základné potraviny v jeho košíku.
*Takisto preberáme ako sa jednoducho naučiť čítať obaly na potravinách.
*Prístupný bude rebríček nízko-, stredne- a vysoko- kalorických potravín.
*Detailne si rozdelíme živiny na obale a aj to, ako nám vedia výrobcovia niekedy zatajiť niektoré fakty.
*Ukáže vám, ak
Medicína výživy 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne
Pokračovanie bestelleru MEDICÍNA VÝŽIVY od MUDr. Borisa Bajera, PhD. je konečne tu!
Tentokrát vás zoberie na fascinujúcu cestu kuchyňou, obchodom a výživou ako takou v čistej praxi.
Budeme totiž preberať súčasti zdravej a kvalitnej výživy v reálnom živote tak jednoducho, aby ich pochopil aj najväčší začiatočník v otázkach stravovania.
Recenzent knihy je tentokrát odborníčka, ktorá je doslova stelesnením praxe vo výžive a potravinách - Silvia Horecká, autorka konceptu Terapia jedlom.
Jej viac ako 30-ročná prax pretavená do poznámok ku textu pomohla vyladiť obsahovo knihu na maximum.
V neposlednom rade pribudne množstvo receptov, konkrétne je ich v tejto knihe až 60, čo je 5x viac, ako v prvej knihe.
Teraz konečne budete vedieť nazrieť do tajov nutričných plánov stoviek spokojných individuálnych klientov doktora Bajera a jeho Centra výživy.
Recepty sú “okorenené” tipmi šéfkuchára Michala Kordoša, ktorý naposledy varil napríklad v prezidentskom paláci pri návšteve poľského prezidenta a stážoval v najlepšej reštaurácii na svete.
Ak sa vám páčil nezameniteľný štýl písania prvej knihy, kde každá kapitola začala tematickým, často humorným príbehom zo života, alebo praxe Borisa a jeho pacientov, do druhej knihy sa takisto zamilujete.
V tejto knihe však pôjdu teoretické poznatky bokom!
Neponárame sa do hlbín metabolizmu a biológie ľudského tela, no na paškál sa dostane, minimálne tak isto dôležitá, súčasť výživy - prax.
Ak ste prvú knihu nečítali, vôbec nezúfajte, táto kniha bola cielene písaná tak, aby si ju vedel prečítať každý, vrátane tých, ktorí sa ku prvej časti ešte nedostali.
Dokonca pre niektorých z vás bude skvelou voľbou začať touto knihou a následne pokračovať jednotkou.
V knihe MEDICÍNA VÝŽIVY 2 sa preberá:
• Normálny vzťah k jedlu a športovaniu, stolovanie, alebo to, ako bojovať s chuťou na sladké.
• Čo robiť pred jedením, počas neho a aj po ňom aby sme maximalizovali využitie živín a minimalizovali ukladanie tuku.
• Prejdeme si mýty z ekologického hľadiska rastlinných a živočíšnych zdrojov potravy, ale aj riziká konzumácie surového mäsa.
• Popíšeme si, ako vlastne vznikli odporúčania príjmu energie práve na “magických” 2000 kalórií denne.
• Prebehneme v praxi dobré zdroje rastlinných a živočíšnych bielkovín, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, sacharidov, ktoré viac a menej ovplyvňujú hladiny cukru v krvi po zjedení a aj inzulín. Samozrejme tu nájdete aj zdroje vitamínov a najdôležitejších minerálov.
• Ďalej vám doktor Bajer prezradí jeho netypický systém ako nakupuje, keď ho čaká veľký nákup, ale aj to, aké sú základné potraviny v jeho košíku.
• Takisto preberáme ako sa jednoducho naučiť čítať obaly na potravinách.
• Prístupný bude rebríček nízko-, stredne- a vysoko- kalorických potravín.
• Detailne si rozdelíme živiny na obale a aj to, ako nám vedia výrobcovia niekedy zatajiť niektoré fakty.
• Ukáže vám, ako bleskovo vedieť čítať obaly potravín, ktoré do pár sekúnd viete zhodnotiť ako niečo, čo ihneď vraciate naspäť do regálu, alebo to vložíte do košíku.
• Vysvetlíme si, ako je to s testovaním na alergie a intolerancie a na čo sa určite nemáte nechať nachytať.
• Prejdeme si “claimy” - tvrdenia. Bez cukru, fitness, healthy, bez tuku, zdroje bielkovín, zdroje vlákniny, zdroje probiotík, bez pridania soli, bio, eko, raw, vegan, bez lepku, bez laktózy, bez éčiek a pre deti.
• Kedy čo môžu používať výrobcovia potravín a ako to vedia používať pre lepší predaj. A samozrejme aj to, ako tieto tvrdenia rozoznávať v obchode a orientovať sa v nich.
• V naozajstnej kuchynskej praxi už budete vedieť, čo mať kde v chladničke uložené, ako uložené a kde nemať uložené napríklad vajíčka, alebo mlieko, lebo by sa mohli skôr pokaziť.
• Zároveň si preberieme, čo v chladničke mať nemusíte a čo by sme v chladničke ani mať vôbec nemali.
• Preberieme si aký je vlastne rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby.
• Témou bude aj spracovanie potravín – vysvetlíme si, čo to naozaj je a čo to naozaj nie je.
• Prejdeme si aditíva, konzervanty, sladidlá, farbivá, antioxidanty, nosiče, regulátory, emulgátory, taviace soli, mikrobiologickú nezávadnosť, či to, ako je to s antibiotikami v kurati, alebo mlieku.
• Pri mlieku sa zastavíme aj pri odstreďovaní, pasterizácii či démonizovanom UHT mlieku. Preberieme aj to, ako je to s GMO podľa najnovších znalostí vedy a čo robiť s insekticídmi a pesticídmi.
• Budete vedieť triky, ako sa zariadiť na cestách, výletoch a dovolenkách, ale aj ako sa čo najrozumnejšie najesť na čerpacej stanici a ako rozoznať kvalitnú reštauráciu od zlej. Napísané budú základné body, čo na cestách v strave vyhľadávať. Prejdeme si ako je to s populárnymi energetickými drinkami pri šoférovaní a aj mimo neho.
• Povenujeme sa aj plastom, najmä tým v potravinách, pričom preberieme aké riziká sú pri mikroplastoch a nanoplastoch. Vedeli ste napríklad, že zjeme týždenne plasty v hmotnosti jednej kreditnej karty?
• Vysvetlíme si aj to, čo sú endokrinné disruptory a čo všetko môžu robiť s naším hormonálnym systémom a zdravím.
• V neskorších častiach knihy prechádzame, ako je to s prípravou potravín. Čo sa deje so živinami pri varení, pečení, grilovaní, alebo príprave na pare a ako tieto formy prípravy ovplyvňujú konkrétne potraviny.
• Napokon si preberieme aj konzervy a zaváraniny zo zdravotného hľadiska a zároveň to, ako znížiť negatívny vplyv grilovania rôznymi super tipmi, nie len do obdobia letnej záhradnej sezóny!
• Vysvetlíme si, čo sú anti-nutrienty v jedle a ako ich množstvo znížiť. Vedeli ste, že jeden druh škorice, ktorý bežne používame v kuchyni nám už pri porcii zopár čajových lyžičiek môže poškodiť zdravie? V knihe sa dozviete to, aký druh používať. A dozviete sa tam aj mnoho ďalších užitočných praktických informácií.
• Na záver vám doktor Bajer pripravil množstvo trikov a tipov do praxe: rôzne indexy, napríklad kaloricko-vlákninový a kaloricko-bielkovinový, vysvetlí „po lopate“ denzitu potravín, jeho vlastnú potravinovú pyramídu a 12345 kompas na perfektnú životosprávu!
Tak čo poviete na praktickú knihu MEDICÍNA VÝŽIVY 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne?
Tešíte sa, kedy si ju prečítate?
Základy klinické výživy Svazek I
Kniha Základy klinické výživy přináší lékařům, studentům medicíny či nutričním terapeutům nebo zdravotním sestrám základní informace o diagnostice malnutrice a její léčbě. Podrobně se věnuje jednotlivým součástem léčby – dietnímu systému, enterální i parenterální výživě, indikacích i způsobech aplikace.
Na sklade 1Ks
9,51 €
10,01 €
Základy tréninku a sportovní výživy 1.
„Je mi 15 let, jsem hubené postavy, při výšce 175 cm vážím 58 kg. Chtěl bych nabrat svalovou hmotu, ale nevím jak, můžete mi poradit?“ Jeden z mnoha desítek dotazů, které chodí do poradny téměř „dnes a denně“. Ovšem výjimkou není ani následující typ dotazu: „Je mi 23 let a po porodu jsem nabrala několik kilogramů, bohužel především na stehnech a bocích. Mnohem víc mě ale trápí povadlá postava a i přesto, že nemám nadváhu, je vidět, že mám mnohem více tuků než svalové hmoty. Chtěla bych postavu zpevnit, zbavit se podkožního tuku a nabrat trochu té svalové hmoty. Ovšem v žádném případě nechci vypadat jako mužatka!“ A snad bych ještě připojil poslední typický dotaz: „Je mi 35 let, mám sedavé zaměstnání a nepravidelnou stravu, nedostatek pohybu se začíná projevovat, dříve jsem hodně sportoval a dnes na pravidelný sport nemám čas. Začíná se mi dělat břicho a celkově se postava začíná zakulacovat. Chtěl bych s tím něco dělat, dokud je čas. Poradíte mi?“ Výše uvedeným textem začíná první díl série publikací populárního autora Jana Smejkala Základy tréninku a sportovní výživy, jenž nese podtitulek „Průvodce prvními 8 týdny v posilovně“. Jednoho dne prostě nastane situace, kdy přeteče ta pověstná „kapka“ a řeknete si: „Tak dost a je potřeba s tím již něco dělat!“ V tu chvíli je na místě sáhnout po kvalitně zpracované publikaci o tréninku a výživě pro začátečníky, protože, jak vyplývá z výše uvedených dotazů, důvody jsou různé, ale řešení je pouze jedno: správně jíst a svaly zatěžovat a postavu tím tvarovat!
dostupné aj ako:
Lacná kniha Základy tréninku a sportovní výživy 1. (-70%)
„Je mi 15 let, jsem hubené postavy, při výšce 175 cm vážím 58 kg. Chtěl bych nabrat svalovou hmotu, ale nevím jak, můžete mi poradit?“ Jeden z mnoha desítek dotazů, které chodí do poradny téměř „dnes a denně“. Ovšem výjimkou není ani následující typ dotazu: „Je mi 23 let a po porodu jsem nabrala několik kilogramů, bohužel především na stehnech a bocích. Mnohem víc mě ale trápí povadlá postava a i přesto, že nemám nadváhu, je vidět, že mám mnohem více tuků než svalové hmoty. Chtěla bych postavu zpevnit, zbavit se podkožního tuku a nabrat trochu té svalové hmoty. Ovšem v žádném případě nechci vypadat jako mužatka!“ A snad bych ještě připojil poslední typický dotaz: „Je mi 35 let, mám sedavé zaměstnání a nepravidelnou stravu, nedostatek pohybu se začíná projevovat, dříve jsem hodně sportoval a dnes na pravidelný sport nemám čas. Začíná se mi dělat břicho a celkově se postava začíná zakulacovat. Chtěl bych s tím něco dělat, dokud je čas. Poradíte mi?“ Výše uvedeným textem začíná první díl série publikací populárního autora Jana Smejkala Základy tréninku a sportovní výživy, jenž nese podtitulek „Průvodce prvními 8 týdny v posilovně“. Jednoho dne prostě nastane situace, kdy přeteče ta pověstná „kapka“ a řeknete si: „Tak dost a je potřeba s tím již něco dělat!“ V tu chvíli je na místě sáhnout po kvalitně zpracované publikaci o tréninku a výživě pro začátečníky, protože, jak vyplývá z výše uvedených dotazů, důvody jsou různé, ale řešení je pouze jedno: správně jíst a svaly zatěžovat a postavu tím tvarovat!
Na sklade 1Ks
2,60 €
8,68 €
dostupné aj ako:
Hra Minecraft SK/CZ
Strategická stolová hra pre všetkých fanúšikov Minecraftu. Zábavná hra, ktorá bude baviť aj tých, ktorí klasický Minecraft nehrajú. Vykonajte jednu z piatich možných akcií, zbierajte suroviny, budujte a bojujte s monštrami. Kto má na konci hry najväčšie hodnotenia, vyhráva.
dostupné aj ako:
Základy umělé plícní ventilace, 5. vydání
První vydání této publikace z Edice intenzivní medicína autoři připravili již v roce 2004 a za tu dobu si kniha vydobyla pozici základního edukačního zdroje pro širokou populaci lékařů všech oborů, kterých se problematika umělé plicní ventilace, jako jednoho z nejrozšířenějších postupů orgánové podpory, týká. Páté vydání Základů umělé plicní ventilace reflektuje rozvoj poznání ve všech oblastech problematiky umělé plicní ventilace a umožňuje čtenáři být „up to date“. Současně si ale kniha zachovává svou hlavní hodnotu – být přehledným a edukačně mimořádně kompaktním referenčním zdrojem.
Etika umělé inteligence
Belgický filosof Mark Coeckelbergh nabízí přístupný přehled etických výzev spojených s umělou inteligencí. Doporučuje nahlédnout za katastrofické scénáře, oblíbené v Hollywoodu, k reálným problémům. Umělá inteligence pohání vyhledávač Google, umožňuje cílenou reklamu na Facebooku, práci hlasových asistentů, prediktivní práci policie, autonomní zbraně i auta. Tyto již existující technologie vyvolávají obavy o bezpečnost, soukromí, odpovědnost za rozhodnutí, transparenci a zaujatost, nemluvě o nahrazení lidské práce. Coeckelbergh však neklade jen otázky, ale nabízí konkrétní doporučení, zvláště vtělit etické hodnoty do konstrukce umělé inteligence.
Supervelmoci v oblasti umělé inteligence
Překotný vývoj v oblasti umělé inteligence přinese dramatické změny dříve, než mnozí odborníci předpokládali. Motorem vývoje už nejsou ani tak samotné inovace, jako spíše velikost trhu generující obrovské objemy dat, s nimiž technologické firmy pracují. Směr proto začínají udávat dvě velmoci – Čína se svými strategiemi pobídek a vládních programů a Spojené státy, které stále ještě platí za lídra v oblasti technologií. Autor ve své knize na obě velmoci apeluje, aby s rostoucí technologickou mocí převzaly i odpovědnost za změny, kterými lidstvo v nejbližší budoucnosti bude procházet. Předvídá, že největší výzvou budoucnosti nebude převzetí lidské práce umělou inteligencí, ale otázka, co znamená být člověkem.
Vybrané kapitoly z klinické výživy II.
Klinická výživa je integrujícím prvkem různých oborů, proto jsme oslovili odborníky z oboru kardiologie, stomatologie, transplantační medicína, intenzivní péče, interní medicína, aby sepsali svůj náhled na problematiku výživy ve svém oboru.
V dalších kapitolách jsme se zaměřili na metodiku zavedení žilních vstupů pro parenterální výživu včetně dlouhodobé a zavedení perkutánní endoskopické gastrostomie jako dlouhodobého vstupu pro enterální výživu včetně dlouhodobé domácí péče. Kapitola zabývající se ekonomikou zdravotnictví obhajuje správnou indikace a provedení nutriční podpory jako ekonomicky výhodné a navrhuje metodiku propočtu health economy v rámci argumentace managementům nemocnice a státnímu establishmentu.
Kniha je užitečnou pomůckou pro nutricionisty a lékaře, kteří se výživou chtějí zabývat a navazuje na předchozí Základy klinické výživy a Vybrané kapitoly z klinické výživy I.
Na sklade 1Ks
12,64 €
13,31 €
Liečivá sila divokých byliniek: Základy jedlej fytoterapie
Divoké bylinky mnohí vnímajú ako burinu. Málokto tuší, že ich zelené listy či pestrofarebné kvety obsahujú celú paletu dôležitých vitamínov a minerálov potrebných pre vaše zdravie a celkové zvýšenie životnej energie. Tento praktický sprievodca svetom divokých byliniek vám ponúka základné jedlé druhy, ktoré sa skrývajú aj vo vašom okolí či priamo vo vašich záhradách.
V knihe nájdete nielen praktické a chutné recepty, ale aj spôsoby, ako uchovať liečivé a nutričné hodnoty divokých byliniek na neskôr. Tak si aj v zime budete môcť pochutnať na púpavových kaparách či sedmokráskovom mede.
Nejde o to stať sa odborníkom alebo učiteľom. Stačí začínať v malom, pretože už s poznaním jednej bylinky budete o krok bližšie k zdravšiemu životnému štýlu. Naučte sa pripravovať jedlá a liečiť sa divokými jedlými bylinkami. Prineste divokosť sveta k sebe domov aj k svojim blízkym. Pretože to, čo sa dnes naučíte, môžete zajtra naučiť svoje deti. Prepojte lásku k prírode s domácou stravou a získajte maximálne benefity, ktoré vám bylinky ponúkajú. Veď sú také dostupné a navyše zadarmo!
Staňte sa hravými prieskumníkmi rastlín a užívajte si túto dobrodružnú cestu so svojimi najbližšími.
Základy účtovníctva
Publikácia Základy účtovníctva vysvetľuje základnú terminológiu podvojného účtovníctva, existujúce vzťahy, princípy a logické súvislosti, ktoré objasňujú úlohu a postavenie účtovníctva v informačnom systéme podniku z hľadiska riadenia a rozhodovania.
Publikácia je prehľadne štruktúrovaná. V úvode každej kapitoly sú vyšpecifikované jej ciele, následne je vysvetlená príslušná odborná problematika a záver je venovaný otázkam a úlohám, ktoré preveria úroveň zvládnutia danej kapitoly.
Vysokoškolská učebnica je určená predovšetkým študentom Univerzity Komenského v Bratislave, avšak osloví aj čitateľov medzi študentmi iných manažérskych, ekonomických a technicko-ekonomických študijných programov. Vzhľadom na spôsob spracovania, výkladový štýl a sprievodné komentáre si zaujímavé informácie nájde aj odborná verejnosť zaoberajúca sa oblasťou účtovníctva alebo začínajúci podnikatelia.
Základy fyzioterapie
Študijný odbor Fyzioterapia vznikol v súlade s európskymi trendmi a plynule nadviazal na štúdium rehabilitačných pracovníkov vzdelávaných na stredných zdravotníckych školách. Samozrejme musí spĺňať zvýšené nároky vysokoškolského štúdia a neustále sa vyvíjajúceho odboru. Zvýšené sú aj požiadavky na prácu fyzioterapeuta, ktorá sa z oblasti liečebnej rehabilitácie dostáva viac aj do oblasti prevencie, wellnessu, kúpeľnej liečby či športu. Zvyšujú sa nároky na odborné vedomosti a zručnosti fyzioterapeutov, ktorí, ak chcú byť rovnocennými partnermi
v tíme odborníkov poskytujúcich komplexnú rehabilitáciu, musia sa presadiť svojimi vedomosťami a kvalitnou prácou. Tento nový spôsob vysokoškolského vzdelávania si vyžiadal vypracovanie učebných textov, ktoré by zodpovedali požiadavkám a nárokom doby. Kolektívu autorov, odborných asistentov katedry Fyzioterapie FZ PU v Prešove, sa podarilo vytvoriť učebnicu Základy fyzioterapie, ktorá je určená študentom I. stupňa vysokoškolského vzdelávania v odbore fyzioterapia. Sú v nej zhrnuté základné fyzioterapeutické postupy a metódy pohybovej liečby, ale aj
historický vývin fyzioterapie na Slovensku, ako aj stručný opis ostatných zložiek liečebnej rehabilitácie. Až po osvojení týchto základných vedomostí môže študent ďalej rozvíjať a dopĺňať svoje vedomosti z odboru v ďalšom štúdiu. Náklad 1. vydania sa minul a tak autori dostali možnosť pred druhým vydaním doplniť niektoré informácie, ktoré podľa vlastného zváženia, ale aj na základe spätnej väzby od študentov, v učebnici chýbali.
Veríme, že predkladané druhé vydanie učebnice pomôže študentom zorientovať sa v základoch fyzioterapie.
Dolepuj obrázky - farma (CZ/SK vydanie)
Dolepovaním častí zvieratiek si deti rozvíjanú jemnú motoriku a zdokonaľujú koordináciu oko–ruka. Zároveň tým trénujú aj schopnosť sústrediť sa. Táto kniha bude deti naisto baviť.
Vystřihovánky - zelený sešit (CZ/SK vydanie)
Tvorivé vystrihovačky pozostávajú z 12 veselých obrázkov, ktoré sa po vystrihnutí zlepia. Deti si zábavnou formou precvičia jemnú motoriku a sústredenie. S vystrihovačkami môžu pracovať samostatne alebo s rodičmi. Pri každej vystrihovačke je obrázok hotového modelu.
Hra Monopoly Squishmallows CZ/SK
Obľúbená legendárna hra Monopoly, s témou populárnych Squishmallows. Hrajte so svojou obľúbenou postavou na tématické herné zostupy. Je to hra na obchodovanie vo veľkom a na rýchle zbohatnutie. Váš úspech závisí na vašich špekuláciach, rozumných investíciách a chytrých obchodoch.
Euklides: Základy
Na pulty kníhkupectiev sa dostáva prvý slovenský preklad a komentár najslávnejšej knihy s matematickým obsahom v celej histórii matematiky – Euklidovho diela s lakonickým názvom Základy (Stoicheia). Uznávaný starogrécky učenec, mysliteľ a pedagóg Euklides pôsobil okolo roku 300 p. n. l. vo vrcholnej vedeckej a umeleckej inštitúcii vtedajších čias, v „akadémii“ Museion, založenej a prosperujúcej v hlavnom meste egyptskej ríše Alexandrii pod záštitou panovníka Ptolemaia I. (Sotéra). Euklides v Základoch zhrnul, systematicky usporiadal, doplnil, rozvinul a didakticky majstrovským spôsobom prezentoval všetky podstatné vedecké výsledky v matematike, ku ktorým grécka veda dospela v 6. – 4. storočí p. n. l. na báze osvojenia matematických poznatkov starovekých civilizácií Stredomoria a Blízkeho východu a ich pretavenia a prekonania v duchu vlastného pokroku vo filozofii, logike a metodológii vedy. V trinástich kapitolách sú v obsahovej a logickej gradácii zachytené temer všetky originálne prínosy antickej gréckej geometrie, aritmetiky a algebry.
Moje první samolepky / Moje prvé samolepky - Káč (CZ/SK vydanie)
Zošit s veselými zvieratkami a veľkými samolepkami. Nalepovanie samolepiek rozvíja detskú predstavivosť, manuálne zručnosti a logické myslenie.