Hľadanie: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení CZ
zobraziť:
Zdravá výživa pre najmenších
Každá mama chce, aby bolo jej dieťa zdravé a šťastné. Jedným zo základných princípov ako vychovať takéto dieťa je aj správna výživa. Dobré návyky by mali byť formované už od narodenia tak, aby malo dieťa v budúcnosti k jedlu správny a zdravý vzťah.
Varenie pre dojčatá vždy vyvolávalo určité otázky:
čo môže dieťa piť a čo nie,
ako rozoznáme, že je dieťa pripravené na rozšírenie jedálneho lístka,
ktoré potraviny obsahujú tie najsilnejšie alergény.
V tejto knihe sú zhromaždené všetky najdôležitejšie informácie o výžive dojčiat, a to pekne prehľadne podľa jednotlivých mesiacov života. Recepty na lahodné obedy, desiate, olovranty aj večere vám umožnia pripraviť pestré a vyvážené jedlo pre každé dojča. Kniha je doplnená užitočnými tipmi a prehľadnými výživovými tabuľkami.
Moderní výživa ve fitness a silových sportech
Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech.
První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.
Ženy v ecommerce
Každý šiesty e-shop je založený ženou, no na výslní sú najmä muži. Kniha Ženy v e-commerce to chce zmeniť. Na takmer 200 stranách nájdete 13 autentických príbehov, ktoré vypovedajú o rozmanitosti a realite žien v e-commerce. Riaditeľky, zakladateľky, CEO, dizajnérky ale i mamy, manželky a hlavne ženy žijúce bežné životy.
Kniha je otvorenou debatou o prvých krokoch, chybách, úspechoch, hľadaní biznis ciest a kompromisoch v rodinnom živote. Dámy v nej hovoria o svojom know-how, motivácii, radostiach aj vzťahoch k mužom v pracovnom prostredí. Či už svoje podnikanie založili na intuícii, alebo na presných analýzach, kniha má byť inšpiráciou pre budúce zakladateľky e-shopov, aby svoje rozhodnutie začať s podnikaním neodkladali.
„Nikdy neviete, čo bude na ľudí fungovať. Proste to musíte skúsiť. Už včera bolo neskoro.“ – Erika Eliášová, zakladateľka módnej značky Erikafashion.
Lacná kniha Výživa ženy v období těhotenství a kojení (-90%)
Cílem této publikace je podat podrobný rozbor výživy těhotných žen s upozorněním na zjištěné deficity. Je psaná jako odborný "nutriční manuál", určený specialistům, kteří v této oblasti mohou těhotným a kojícím ženám podat pomocnou ruku (především gynekologům, porodním asistentkám, pediatrům, dietologům, nutričním terapeutům, farmaceutům v lékárnách, praktickým lékařům, specialistům na potravinová suplementy). V neposlední řadě ji mohou využít i těhotné a kojící ženy.
Vypredané
2,07 €
20,68 €
dostupné aj ako:
Výživa pračloveka
Hľadáš výživového poradcu, ktorí ti vytvorí na jedálniček na mieru? Potrebuješ šablónu, ktorú s veľkým zapretím budeš pár týždňov nasledovať a keď ju porušíš, budeš mať pocit zlyhania? Hľadáš spôsob ako rýchlo schudnúť do plaviek?
Tak hľadaj ďalej
Ak však hľadáš návod, ako dlhodobo robiť lepšie rozhodnutia v oblasti výživy a ako dopriať svojmu telu živiny potrebné na jeho optimálne fungovanie, tak si na správnom mieste. Práve pre teba som napísal publikáciu Výživa Pračloveka.
Kniha Výživa Pračloveka je teda založená na určitých univerzálnych princípoch, podľa ktorých si môže optimalizovať jedálniček každý:
1. Eliminácia tzv. všeobecných toxínov
Prvým krokom k lepšej výžive je podľa mňa to, že sa naučíš identifikovať potraviny s obsahom látok, ktoré ťa oslabujú. V dnešnom potravinovom reťazci je mnoho chemikálií, ktoré sú síce povolené, ale sú prinajlepšom podozrivé.
Dokonca existuje mnoho úplne prirodzených látok, ktoré rastliny produkujú na svoju obranu a pokiaľ ich správne nezneškodníš, budú ťa oslabovať. Takýmto látkam sa potrebuješ tiež vyhýbať. V knihe sa naučíš, ktoré sú to, kde sa nachádzajú a ako sa im vyhnúť.
2. Eliminácia individuálnych toxínov
Druhým, o niečo zložitejším krokom k optimalizácii tvojho jedálnička je identifikácia látok, resp. potravín, ktoré oslabujú práve teba. Žiaľ, toto sú často aj potraviny, ktoré sú inak veľmi výživné, ako napríklad vajíčka. Čo z toho, keď máš na ne intoleranciu? Svoje intolerancie musíš čo najskôr objaviť a na ich základe upraviť svoj jedálniček.
V knihe ti predstavím spôsob, ako odhaliť látky z potravín, ktoré ťa oslabujú a ako sa im vyhýbať.
3. Oprava a údržba tráviaceho traktu
Môžeš mať výživovo úplne nadupaný jedálniček, no pokiaľ tvoja tráviaca sústava nie je v tip-top stave, je ti to prakticky zbytočné. Preto potrebuješ neustále dodávať svojmu črevu výživu na svoju opravu (a vyhýbať sa látkam ktoré ho poškodzujú) a dbať aj na správnu rovnováhu svojich črevných baktérií pomocou výživy.
V knihe sa dozvieš, aké potraviny preferujú tvoje črevné baktérie, ale aj to ako zlepšiť zdravie tvojho tráviaceho traktu.
4. Optimalizácia makroživín a glykémie
To, čo mnohí považujú za alfu a omegu správnej výživy je u mňa iba jedným zo šiestich krokov. Samozrejme, určite nie je zanedbateľný a preto sa z tejto knihy získaš mnoho vedomostí napr. o tom, prečo a ako optimalizovať svoju hladinu cukru v krvi.
Dozvieš sa aj to, koľko bielkovín ti odporúčam prijímať, ktoré tuky sú pre teba najlepšie, ktoré sú neškodné a ktoré by si mal obmedzovať a mnoho iného.
5. Maximalizácia živín z potravy
Hoci som veľkým zástancom doplnkov výživy, stále tvrdím že strava je prvoradá. Avšak je obrovský rozdiel vo výživnosti (pomere kalórií a mikroživín) jednotlivých potravín. Preto ti v tejto knihe predstavím aj moju potravinovú pyramídu pračloveka, kde zistíš ktoré potraviny ti odporúčam jedávať pravidelne, ktoré používať iba občas, na doplnenie určitých živín a ktorým sa radšej vyhýbať.
6. Doplnenie chýbajúcich živín
Síce je suplementácia až na poslednom mieste, stále je podľa mňa zásadná pre dlhodobé zdravie. Tvoje telo totiž uprednostňuje využitie živín na krátkodobé účely a dlhovekosť je mu ukradnutá. Pravda je taká, že dnes už v potravinách nie je ani zďaleka toľko živín ako kedysi a preto ti odporúčam niektoré živiny suplementovať. V knihe si povieme o tom, ktoré živiny chýbajú veľkej časti populácie, ale aj o špeciálnych potrebách napr. pre tehotné ženy, vegánov a pod.
Kniha tiež obsahuje niečo ako index všetkých esenciálnych živín (vitamínov, minerálov). Pri každej z nich nájdeš všetky dôležité informácie, spôsob ako zistiť či z nej máš dostatok / prebytok, v ktorej potravine sa jej koľko nachádza a spôsob ako svoju hladinu danej živiny optimalizovať. Na konci knihy a v každej kapitole nájdeš aj veľmi užitočné a detailne prepracované tabuľky.
Na sklade 1Ks
46,46 €
48,90 €
Ženy umelkyne (Umenie v skratke)
Ženy sú dlhodobo obľúbeným námetom umelcov, ale ich prínos ako umelkýň je dodnes nedocenený. Nemusia už síce tvoriť anonymne či pod mužským pseudonymom, ale ešte v roku 1989 položila skupina Guerilla Girls newyorskej verejnosti otázku: „Musia byť ženy nahé, aby sa dostali do Metropolitného múzea?" Odpoveď na túto otázku nájdete aj vo svojej knižnici - stačí si prelistovať dejiny umenia. Ešte lepšie však urobíte, ak siahnete po knižke, ktorá reviduje tradičný kánon a predstaví vám tvorbu päťdesiatich významných umelkýň od 16. storočia až po súčasnosť. Artemisia Gentileschi, Georgia O´Keeffe, Frida Kahlo či Louise Bourgeois... Schválne, ktoré z týchto mien poznáte?
Role státu v krizových obdobích v první polovině 20. století
Publikace představuje vybrané aspekty postihující význam a efektivitu státních zásahů v krizových momentech hospodářsko-politických dějin, konkrétně v období hospodářských krizí, válečných příprav a válečného konfliktu, tak jako poválečné obnovy. Zaměřuje se na země střední a západní Evropy (jedná se zejména o Německo, Československo a Velkou Británii), ale i na Spojené státy americké. Jednotlivé kapitoly publikace jsou agregací poznatků a myšlenek v rámci analýzy konkrétní historické epochy vyznačující se výraznou hospodářsko-politickou nestabilitou přinášející diskuzi nad možnostmi, riziky a přínosy aktivní hospodářské politiky aplikované v rámci světového hospodářství. Poukazuje na skutečnost, že státní zásahy nebyly pouze momentální reakcí na krizová období, ale vyplývaly z předchozího dlouhodobějšího hospodářského a politického vývoje.
Na sklade 1Ks
10,28 €
10,82 €
Problémové ženy. Dejiny feminizmu v 11 bojoch
Keď o sebe poviem, že som feministka, k čomu sa vlastne hlásim?
Ako si poradiť so systémovou diskrimináciou žien?
Aké obete majú zmysel v mene vyššieho dobra?
Aká je to problémová žena? Problémová znamená v prvom rade komplikovaná a táto kniha je plná komplikovaných žien. V tejto knihe sa zoznámite so ženami, ktorých názory sú pre dnešné feministky a feministov ťažko stráviteľné. Zoznámite sa so ženami, ktorých názory boli ťažko stráviteľné už pre ich súčasníkov. Dejiny feminizmu by sa nemali snažiť obrúsiť hrany priekopníčok tohto hnutia či ich z histórie vymazať úplne, ak sa ich hriechy považujú za priveľké.
Novinárka Helen Lewis ponúka nový, nevšedný pohľad na dejiny feminizmu ako sériu bojov, ktoré zvádzali aktivistky v rozličných historických obdobiach a príbehov žien, ktoré sa nikdy neprispôsobili zavedeným spoločenským konvenciám. Spoznáte Marie Stopesovú, bojovníčku za interrupcie, ktorá zároveň presadzovala myšlienky eugeniky, ale aj Erin Pizzeyovou, ktorá poskytovala útočisko ženám v núdzi, no v súčasnosti podporuje aktivistov za práva mužov. Helen Lewis tak spochybňuje presvedčenie, že hrdinky a hrdinovia feminizmu musia byť nevyhnutne príjemnými a nekomplikovanými ľuďmi.
Autorka siahla do archívnych záznamov a rozhovorov a v knihe Problémové ženy mapuje odvážne a často šokujúce feministické myšlienky v perspektíve patriarchálneho naratívu. V roku 2020 bola nominovaná na politicko-literárne ocenenie Parliamentary Book Awards.
dostupné aj ako:
Prečo ženy nechudnú
Všetky ženy vedia, že ak chcú schudnúť, musia menej jesť a viac sa hýbať. Aké jednoduché nie? Ale prečo sa potom väčšine žien schudnúť nepodarí? Prečo sa s chudnutím trápia a majú minimálne, alebo len dočasné výsledky? Presne na to, som ako tréner prišiel, keď som podrobne monitoroval každodenné návyky u stoviek žien. Prišiel som na množštvo chýb, ktoré ženy pri chudnutí robia, no akonáhle sme ich odstránili, ženy začali okamžite chudnúť v priemere mínus 1 kg týždenne. V tejto knihe popisujem unikátnu SBZN metódu (systematické budovanie zdravých návykov), ktorá zmenila životy tisíckam žien. Najskôr som túto metódu aplikoval u svojich klientiek osobne, neskôr v rámci online kurzu a keďže zaznamenala u žien obrovský úspech, prichádza už aj v knižnej podobe. SBZN metóda funguje aj ženám, ktoré majú po menopauze, majú zdravotné problémy, sedavé zamestnanie a nemôžu cvičiť. Nejde o žiadnu revolučnú diétu. Naopak, ide o postupné budovanie zdravých návykov, ktoré vydržia po celý život. Vďaka tomu, pri tomto chudnutí nenastane žiadny jojo-efekt.
#trenerzien #chudnutie #zdravie #navyky
Áhára, ájurvédská výživa pro zdraví
Přepracované vydání původní knihy Áhára: Praktický průvodce světem ájurvédy. Od prvního vydání uplynulo už 12 let a kniha se mezitím mezi studenty a zájemci o ájurvédu stala „klasikou.
Kniha shrnuje a srozumitelně ukazuje:
-celkový systém výživy podle zásad ájurvédy
-jak probíhá trávicí proces v těle a jaký má vliv na celkové zdraví
-jaké existují mezi lidmi konstituční typy a které potraviny jsou pro ně vhodné
-kdy a jak jíst a proč jsou při stravování tak důležité emoce a stres
-co je dobré vědět o trávení ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin
-proč věnovat zaslouženou pozornost koření
-jak začít s detoxikací a co je ideální hmotnost
-vhodné i nevhodné kombinace jednotlivých potravin
-základní recepty na konkrétní potíže i harmonizaci trávení
Výživa podle ájurvédské nauky přispívá k sebepoznání a pochopení své jedinečnosti. To, co jíme, prozrazuje mnoho i o našem přístupu k životu, a právě ájurvéda se může stát nástrojem, kterým podpoříme své zdraví a proměníme případnou nerovnováhu ve vytouženou harmonii.
Denník úspešnej ženy - motivačný diár pre ženy
Denník úspešnej ženy je motivačný diár pre cieľavedomé ženy, ktoré chcú rozvinúť svoj plný potenciál. Podporte svoje sebavedomie, buďte hrdé na svoje úspechy, a pribížte sa k svojim cieľom. Staňte sa každý deň lepšou verziou samej seba a sledujte svoj pokrok týždeň za týždňom.
Diár nie je viazaný na žiadny rok, ani mesiac, dá sa používať hocikedy. Obsahuje 208 strán na vypĺňanie (26 týždňov), stručný návod s tipmi a radami a motivačné citáty.
Výživa v dětském věku
Kniha je určena pediatrům pracujícím v nemocnicích, praktickým dětským lékařům, neonatologům, dětským gastroenterologům, ale i internistům, kteří se zajímají o problémy dětské výživy. Je vhodná i pro studenty lékařských fakult, svou formou je přístupná i laické veřejnosti. Odpovídá na otázky výživy nejen dětí zdravých, ale i nemocných.
Na sklade 3Ks
10,05 €
10,58 €
Zdravie a výživa ľudí 1.-3. diel
Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného vlastníctva.
Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť. Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová kapitola...
Schválila rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre dňa 10. 9. 2020 ako vysokoškolskú učebnicu.
Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou, sumarizuje na 2500 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a ovocinárstva.
Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov. Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy ľudí.
1.diel:
Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu, vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku vinárstva.
Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej nástroje. Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho prehľadnosť.
Oceňujem rozsah textu a rozmanitosť spoluautorov, čo si vyžadovalo od vedúcich autorského kolektívu nemalé úsilie, aby sa čitateľovi dostala do rúk ucelená a myšlienkovo usporiadaná učebnica s logicky nadväzujúcimi kapitolami.
Záverom konštatujem, že učebnica autorského kolektívu Chlebo P., Keresteš J. a kol. Zdravie a výživa ľudí (druhé prepracované a doplnené vydanie) spĺňa kritériá pre publikácie tohto typu, bude vhodným študijným materiálom pre stredné odborné a vysoké školy, ako aj odbornú verejnosť a významnou mierou prispeje k zlepšeniu zdravia a výživy ľudí. (prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.)
2.diel
Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov.
Druhý diel je venovaný hlavným potravinovým zdrojom živočíšneho a rastlinného pôvodu, od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia a zeleniny, vrátane ich biodiverzity, hmyzu a rias. Z hlavných potravinových zdrojov rastlinného pôvodu využívaných vo výžive ľudí autori popisujú význam obilovín, strukovín, okopanín, zeleniny, ovocia a výrobkov z nich. Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Podrobne popisuje význam potravinových zdrojov vo výžive človeka, produkty z nich a technologické postupy ich spracovania. Súčasťou tejto časti moderný pohľad na probiotiká, prebiotiká a synbiotiká používané v mäsovej výrobe. Samostatná časť je venovaná mikrobiológii so zameraním na patogénnu mikroflóru a základné formy kazenia mäsa. Podrobne sú popísané aj prídavné látky, ktoré sú používané v mäsovej výrobe. Správne, pomerne veľká časť je venovaná mlieku a mliečnym výrobkom vo výžive ľudí, okrem kravského mlieka je pozornosť venovaná aj byvoliemu, ovčiemu a koziemu mlieku. Posledné časti dielu sú venované liečivým a koreninovým rastlinám, pochutinám, hubám a riasam vo výžive ľudí.
3. diel
Tretí diel učebnice pojednáva o potravinách nového typu a racionálnej výžive, falšovaní potravín, potravinových alergiách, hygiene výživy a fytopatogénoch a potravinovej banke dát.
Nový pohľad na základný a klinický výskum výživy ľudí prináša kapitola venovaná nutričnej genomike a epigenetike. Kapitola venovaná metabolicko - výživovým vzťahom popisuje význam a spôsoby detoxikácie organizmu ako kľúču k zdraviu, acidobázickú rovnováhu a najčastejšie choroby spôsobené jej porušením a vplyv výživy na mozog a myslenie človeka. Konštatovanie, že diétnymi opatreniami sa dá zabrániť 30 - 40 % všetkých druhov zhubných nádorov potvrdzuje význam a správnosť zaradenia kapitoly "Strava a výživa v onkológii" ako súčasť učebnice.
Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber kľúčových - najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú otázku: Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!
Ženy v tieni hôr
V tejto knihe sa venujem ženám z hôr, ženám, ktorých život je nejako spojený s Vysokými Tatrami, ženám, ktoré ich milujú a ktoré milujú mužov hôr horolezcov, záchranárov, chatárov, turistov, lyžiarov.
Napríklad taká chatárova žena sa na chate veľmi narobí, niekedy vyslovene drie. Neraz som bol svedkom, ako do kuchyne zaznelo: Pán chatár, poďte sa nám podpísať, poďte si k nám prisadnúť! Chatár väčšinou išiel, ale jeho žena ostala v kuchyni umývať hrnce a neraz jej aj padla slza po líčku (možno sa tie taniere preto tak lesknú). Podobne je to aj pri horolezcoch, horských záchranároch, lyžiaroch a turistoch. Zatiaľ čo muž je niekde v horách, ženy ostávajú doma väčšinou s obavami a strachom o svojich manželov a priateľov. Pri všetkej tej práci a udržiavaní domácnosti, výchove detí ešte od nich väčšinou muži chcú, aby boli stále upravené, usmiate a aby boli hromozvodom mužských problémov. A ony to zvládajú, no nie sú zlaté? Práve to ma inšpirovalo k napísaniu novej knihy o ženách, ich zážitkoch a spomienkach.
Zdravie a výživa ľudí 1
Ján Keresteš je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného vlastníctva.
Schválila rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre dňa 10. 9. 2020 ako vysokoškolskú učebnicu.
Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť. Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová kapitola...
Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou, sumarizuje na 2032 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a ovocinárstva.
Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov. Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy ľudí.
Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu, vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku vinárstva.
Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej nástroje. Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho prehľadnosť.
Oceňujem rozsah textu a rozmanitosť spoluautorov, čo si vyžadovalo od vedúcich autorského kolektívu nemalé úsilie, aby sa čitateľovi dostala do rúk ucelená a myšlienkovo usporiadaná učebnica s logicky nadväzujúcimi kapitolami.
Záverom konštatujem, že učebnica autorského kolektívu Chlebo P., Keresteš J. a kol. Zdravie a výživa ľudí (druhé prepracované a doplnené vydanie) spĺňa kritériá pre publikácie tohto typu, bude vhodným študijným materiálom pre stredné odborné a vysoké školy, ako aj odbornú verejnosť a významnou mierou prispeje k zlepšeniu zdravia a výživy ľudí. (prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.)
Text knihy je vhodným způsobem doplněn velkým počtem grafů, tabulek, schémat a obrázků, které mají vysokou vypovídající hodnotu a doplňují tak šířku a hloubku záběru textu.
Napísať knihu o výžive ľudí a zdraví je nesmierne ťažká úloha. Vlastne pri súčasnom stave vedy, výskumu a informačných technológiách je nutnosť predmetnú tematiku spracovávať tímovo ako literárne dielo, je súhrnom názorov a odborných identít každého spracovateľa a dať všetky názorové hladiny do približne súmerného informačného toku je tak zložité, ako dať odpoveď na riešenie súčasných civilizačných ochorení. Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber kľúčových - najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú otázku:
Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!
Hodnotenie knihy a jej častí budú predmetom diskusie, oponencie a iných názorov. Za celý kolektív spracovateľov chcem predovšetkým poďakovať za excelentnú a tolerantnú spoluprácu, na ktorej sa zúčastnili:
doc. Ing. Marta Habánová, PhD.
doc. Ing. Miroslav Habán, PhD.
Ing. Martina Gažárová, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Ing. Katarína Fatrcová-Šrámková, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Ing. Jaroslav Maček, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre
Ing. Zsigmund Tóth, PhD., Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre
Ing. Zuzana Hamadová, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre
doc. MVDr. Pavel Maľa, PhD., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
prof. Ing. Jozef Čársky, CSc., Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
MUDr. Janka Zálešáková, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave
doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave
doc. Ing. Milan Kováč, CSc., Výskumný ústav potravinársky v Bratislave
doc. Ing. Pavel Dlouhý, CSc.
prof. Ing. Jozef Golian, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Ing. Jiří Kopáček, PhD.
prof. Ing. Zdenka Ďuračková, PhD.
PhDr. Peter Keresteš, PhD.
doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave
RNDr. Jana Mrázová, PhD.
Ing. Jana Kopčeková, PhD., Česko-moravský mlékarenský svaz v Prahe
doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD.
doc. MUDr. Jaroslav Daniška, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc.
prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
Ing. Ladislav Strarúch, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave
prof. MVDr. Peter Turek, PhD.
doc. Ing. Henrieta Arpášová, PhD.
Ing. Karol Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline
prof. Ing František Buňka, PhD.
Ing. Vladimír Boroš, CSc.
prof. Ing Štefan Schmidt, PhD.
doc. Ing. Mária Griefová, PhD.
doc. Ing Tatiana Bojňanská, CSc.
prof. Ing. Magdaléna Valšíková-Frey, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
doc. PaedDr. Ing. Jana Žiarovská, PhD.
prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
prof. Ing. Róbert Toman, PhD.
prof. Ing. Anna Trakovická, CSc.. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
prof. RNDr. Katarína Horáková, PhD., Univerzita tretieho veku v Bratislave
doc. Ing. Martina Miluchová, PhD.
Ing. Michal Gábor, PhD.
MUDr. Ján Kozánek
Ing. Zuzana Chlebová, PhD.
Ing. Marianna Schwarzová, PhD.
Bez účinnej pomoci celej rady ďalších spolupracovníkov, sponzorskej pomoci a celej mojej rodiny nebolo by možné knihu napísať. Všetkým menovaným i nemenovaným za pomoc úprimne ďakujem! Ing. Ján Keresteš
Ajurvéda pre moderné ženy
Túžiš žiť zdravo a naplnene, ale cítiš, že sa strácaš v chaose informácií a rôznych protichodných tvrdení ohľadom zdravého životného štýlu? Táto kniha je zrozumiteľným návodom, ako poznanie ajurvédy, starobylej náuky o zdravom živote, zakomponovať do bežných dní modernej ženy.
Žiadne striktné príkazy, zákazy a vzdialená teória. Autorka ťa na základe vlastnej praxe prevedie svojou metódou AJURVÉDSKYCH 5P, vďaka ktorej pochopíš, že zdravie, krása a vitalita nezávisia od veku, ale od tvojho prístupu k sebe samej.
Kniha je určená ženám, ktoré sú na začiatku svojej cesty poznávania ajurvédy, cítia však v sebe súznenie s prírodou a čoraz viac si uvedomujú, že starostlivosť o seba je prvým krokom k tomu, aby naplno žili svoje osobné poslanie. V knihe Ajurvéda pre moderné ženy s podtitulom Vykroč na cestu k rovnováhe nájdu ako zrozumiteľnú teóriu, tak praktické tipy.
Heslom autorkinho prístupu je: „Jednoduché veci konané konzistentne nás menia.“ Dovoľ si zmeniť svoj život a starať sa o seba tak, ako si to zaslúžiš. Nauč sa, ako k svojmu telu pristupovať tak, aby sa ti oplatilo zdravím a vitalitou.
Vďaka tejto knihe:
- spoznáš techniky podporujúce tvoje zdravie,
- zaradíš do svojho života prínosné návyky a každodenné rituály,
- zistíš, ku ktorému konštitučnému typu patríš a čo potrebuješ do svojho života zaradiť, aby si
dosiahla vnútornú rovnováhu,
- zistíš, aké konkrétne potraviny a aktivity sú vhodné práve pre teba,
- naučíš sa pripravovať vyladené pokrmy,
- dozvieš sa, aké energie sa cyklicky striedajú v prírode a ako ich vieš využiť vo svoj prospech,
- začneš žiť naplno svoju ženskú esenciu.
Nech „vitalita“ a „dlhovekosť“ nie sú len prázdnymi pojmami, ale kvalitami, ktoré sama žiješ. Táto kniha ti pomôže vykročiť na cestu vedúcu k rovnováhe a spokojnosti.
Kniha Ajurvéda pre moderné ženy je prvou knihou o ajurvéde od slovenskej autorky. Jana Gurníková sa už roky venuje šíreniu povedomia o ajurvéde a svoje pôsobenie zamerala výhradne na ženy. Kniha je tak koncentrovaným súborom vedomostí, ktoré sú pre ženy nápomocné a pomáhajú im k premene ich životov k lepšiemu.
S pútavým grafickým uchopením kniha navyše pohladí ženskú dušu a je skvelým darčekom pre ženu v každom veku.
Ženy a muži v anekdotách
V tejto knihe je zachytená večná téma „ženy a muži“, vzťahy medzi nimi v rôznych podobách. Keďže naše vydavateľstvo je predovšetkým humoristické, tak táto téma je spracovaná veselo a humorne v anekdotách a karikatúrach.
Ženy a muži sa navzájom priťahujú, alebo medzi nimi vzniká odpor. Ako v tej anekdote: „Muž a žena sa odzadu na seba podobajú a spredu do seba zapadajú“. Táto téma je naozaj večná a stará ako ľudstvo samo. Už od biblických čias Adama a Evy na túto tému vznikali a stále vznikajú anekdoty. Lebo vždy je lepšie sa zasmiať na vtipoch a pozerať sa na život z nadhľadu.
Chceli by sme, aby z tejto knihy sálala pozitívna energia a radosť zo života. Lebo jej čítanie je na relax a odľahčenie vo voľných chvíľach, či na dovolenke. Nemusíte ju čítať na jeden šup, ako napínavú detektívku, môžete ju čítať aj odzadu, v strede, či podľa kapitol, ktoré vás zaujmú. Veď preto je rozdelená do desiatich kapitol, kde sú rozdelené anekdoty na rôzne sféry humorných stretnutí žien a mužov v láske, v erotike, na svadbe, v manželstve, v rodine so synom, s dcérou, so svokrami, pri manželských neverách, či veselým vzťahom so šéfom a sekretárkou...
Vtip šíri optimizmus a je vlastne ako tabletka smiechu, ktorá nás lieči zo zlej nálady, pesimizmu, negativizmu, či strachu. Dobrá anekdota a zmysel pre humor nám pomáha zvíťaziť nad nepriaznivými okolnosťami v živote, či práci. Je to aj dobrý spôsob ako si zachovať zdravý rozum a odstup od vážnosti. Preto odporúčame konzumovať anekdoty a humor každý deň a uvidíte, že budete zdravší a bude sa vám lepšie dariť.
Výživa a rakovina
Autor, sám lékař, shrnuje velmi přístupnou formou současné poznatky světové vědy o vztahu výživy a nádorových onemocnění; nenařizuje, nezakazuje, nepožaduje víru či odříkání, a i tehdy, budete-li se důsledně řídit jeho doporučeními, může být Váš jíde
lníček velmi bohatý.
Alchýmia ženy
Titul Alchýmia Ženy od autorky Martiny Mab Jungy je určený hlavne ženám (prípadne aj mužom, ktorí chcú skvalitniť vzťah a lepšie chápať svoju partnerku) na zlepšenie kvality ich života, pochopenie seba, otvorenie toku sebalásky, správnemu určeniu vlastnej hodnoty a cesty k nespočetným zákutiam čarovnej ženskej psychiky i duše, vytvorenia podmienok na prejavenie ducha skrze talent, dary a poslanie každej ženy. Už dosť bolo tlaku na seba, modelu obete, direktorky, naivného čakania, kedy vás konečne ocení partner, deti, kolegovia, známi... Je čas pochopiť seba a láskavo sa zmeniť.
"Keď sa naučím byť nežná a citlivá k sebe, keď si budem všímať, kedy som napätá a nervózna, KEĎ si to vôbec všimnem a postarám sa o seba, potom sa dokážem preladiť. Dokážem si spracovať svoju emóciu, vďaka čomu zmením aj celkovú klímu v rodine. Zmením náladu a atmosféru domova, kde budú rásť moje deti a kde sa pohybuje môj muž. Od tejto schopnosti závisí, akými ľuďmi sa stanú moje deti. Od toho závisí, či sa muž bude rád vracať domov, alebo bude unikať do náruče inej ženy, kde bude nachádzať láskavosť a prijatie.
Preto čím viac budeme pracovať na prijímaní samej seba, na liečení svojich zranení, tým menej potrebujeme pracovať na vzťahu, pretože náš vzťah, dá sa povedať, funguje prirodzene sám. Náš zdravý vzťah k sebe samej rovná sa fungujúci partnerský vzťah."
Autorka
dostupné aj ako: