Hľadanie: Tradičná a moderná kuchyňa
zobraziť:
Talianska kuchyňa
Talianska kuchyňa je chutná, obľúbená a navyše aj nenáročná na prípravu. Ak máte doma základné ingrediencie ako olivový olej, hrubú morskú soľ, čierne korenie, bazalku, rozmarín a parmezán, môžete ľahko pri praviť úžasný pokrm. Tieto prísady krásne zdôraznia chuť mäsa, rýb alebo zeleniny. Presvedčte sa prostred níctvom jednoduchých, ale pritom kreatívnych receptov, že talianska kuchyňa nikdy nenudí.
Tradičná babičkina kuchárka 6
Najlepšie recepty zo slovenskej, českej a maďarskej kuchyne nájdete v tejto knihe úspešných autorov manželov Horeckých. Recepty sú rozdelené na časť: predjedlá, nátierky, šaláty, polievky, jedlá z mäsa, hydiny, rýb a zeleniny, prívarky, omáčky, slané a sladké múčne jedlá a koláče. Vezmite do rúk, pripravte si podľa knihy a želáme „dobrú chuť“.
Japonská kuchyňa: Recepty na každý deň
Vôňa Japonska vo vašej kuchyni
Pripravte si doma pravé japonské lahôdky: rámen, miso, suši a sašimi, vegetariánske jedlá aj pokrmy z grilu.
Autor Stevan Paul prináša 80 receptov, v ktorých vysvetľuje, ako funguje bežná príprava japonského jedla. Okrem klasiky a základných prvkov japonskej kuchyne ponúka aj variácie a recepty špeciálne vytvorené do tejto knihy, ktoré sú inšpirované Japonskom a jeho tradíciami. Ku každému receptu existujú alternatívy pre netradičné suroviny, praktické rady, kde kúpiť potrebné ingrediencie, ale aj návody, ako si ich vyrobiť v domácich podmienkach.
Jednoduchá, nenáročná a zdravá kuchyňa
Tradičná babičkina kuchárka 3
Kniha manželov Horeckých obsahuje najlepšie recepty kačacích a husacích hodov s rôznymi tradičnými prílohami, recepty sviatočných jedál - šaláty, polievky, hlavné jedla z mäsa a rýb, tradičné vianočné múčniky a recepty pre Nový rok a Fašiangy. Dobrú chuť.
Tradičná kuchárka moderne
Majstri kuchárskeho a cukrárskeho umenia vás naučia majstrovsky skĺbiť tradičnú kuchyňu s modernými trendmi v gastronómii, dať osvedčeným potravinám a jedlám nové chute a vône, variť a piecť vtipne jednoducho, zdravo, chutne. Vychádzajú z osvedčených receptov slovenskej a európskej kuchyne, ale podávajúcich v novom, modernom šate, s dôrazom na zdravú výživu, kvalitu, rýchlosť a jednoduchosť prípravy. Autori sú špičkovými profesionálmi v kulinárnej sfére, ktorí študujú tradičnú gastronómiu, dokonale ovládajú aj moderné trendy a podávajú dôkladne odskúšané a osvedčené receptúry.
Tradičná babičkina kuchárka 2
Máte chuť na tradičnú slovenskú kuchyňu z plodov jari a leta ? Tradičná babičkina kuchárka 2, jar/leto je edičné pokračovanie knihy Tradičná babičkina kuchárka 1 jeseň/zima. Známy autori kuchárských kníh, manželia Horecký, Vám prinášajú jedinečné recepty slovenskej kuchyne zo základom v jarnej a letnej zelenine a ovocí. Kniha obsahuje overené recepty šalátov, predjedál, polievok, hlavných jedál, múčnikov, džemov a ovocných štiav. Zaujme Vás aj osobitná kapitola múčnikov Veľkej noci. Dobrú chuť.
Tradičná svadba u Slovanov
Tradičná svadba u Slovanov je vyhľadávané dielo významného slovenského slavistu, etnografa a religionistu prof. Jána Komorovského (1924-2012). Je výsledkom dlhodobého zbierania terénnych, publikovaných aj archívnych materiálov o slovanskej svadbe v jej rôznych prejavoch. Autor v knihe obšírne hovorí o predmanželskom živote dedinskej mládeže, o predsvadobnom období, o rozličných formách uzavretia manželstva a napokon o obradoch a obyčajoch samotnej svadby. Slovanskú svadbu predstavuje ako komplex noriem obyčajového práva, etiky, etikety, magicko-agrárnych obradov, úkonov, hier, tancov a ústnych poetických prejavov zameraných na spriaznenie dvoch rodov, manželské spolužitie, zabezpečenie prosperity a pokračovanie rodu.
Autor ukazuje, aká rozsiahla a pestrá rozmanitosť obradov a obyčajov vládne v tradičnej svadbe Slovanov. Každé etnikum, región a lokalita má prvky rozdielne i spoločné s inými slovanskými oblasťami. Početné obrady a obyčaje slovanskej svadby spája ideová jednota vyrastajúca z dedinského naturálneho hospodárstva, z rodových a rodinných tradícií a spôsobu života. Pred nami sa rozvíja myšlienkový svet roľníka spätého s prírodou, s jeho neustálou starosťou o zachovanie života, hospodárskej prosperity a rodu.
Spod zorného uhla týchto ústredných myšlienok autor skúma pôvodný zmysel úkonov a zvyklostí slovanskej svadby, a to vrátane obradov odlúčenia nevesty od svojho domu a pripojenia sa k rodovému kulty ženíchovej rodiny, ako aj úkonov ochrannej mágie a úkonov zabezpečujúcich plodnosť a hojnosť a utuženie manželského zväzku. Tradíciu chápe autor dynamicky, v jej neustálom vývoji a v dobových, miestnych, individuálnych i kolektívnych premenách. Preto tiež venuje náležitú pozornosť premenám svadby v podmienkach našej technologicky vyspelej doby.
Zásadné a neprekonané dielo Tradičná svadba u Slovanov je prístupné nielen odborníkom, etnografom, folkloristom a kultúrnym historikom, ale tiež širokej verejnosti a všetkým záujemcom o ľudovú kultúru.
dostupné aj ako:
Slovenská kuchyňa
Kniha obsahuje rozmanité špeciality súčasnej slovenskej kuchyne, medzi ktorými sú aj niektoré už takmer zabudnuté pochúťky. Všetky recepty majú však jedno spoločné - svojím surovinovým zázemím, a v niektorých prípadoch aj technologickými osobitosťami, vytvárajú obraz o jedlách, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé regióny Slovenska.
Japonská kuchyňa: Vegetariánske recepty na každý deň
Vôňa Japonska vo vašej kuchyni
Pripravte si doma pravé japonské vegetariánske lahôdky: rámen, miso, suši a jedlá z ryže, zeleninové chuťovky, grilované jakitori aj dezerty.
Stevan Paul, autor úspešnej kuchárskej knihy Japonská kuchyňa: Recepty na každý deň, prináša vyše 80 receptov na pestré, zaujímavé a bohaté japonské vegetariánske jedlá. Okrem klasiky a základných prvkov japonskej kuchyne ponúka aj variácie a recepty špeciálne vytvorené do tejto knihy, ktoré sú inšpirované Japonskom a jeho tradíciami. Ku každému receptu existujú alternatívy pre netradičné suroviny, praktické rady, kde kúpiť potrebné ingrediencie, ale aj návody, ako si ich vyrobiť v domácich podmienkach.
Jednoduchá, nenáročná a zdravá vegetariánska kuchyňa na každý deň.
Z nemeckého originálu preložila Terézia Šinková.
Dianetika moderná veda o duševnom zdraví
Dianetika obsahuje objavy, ktoré boli vyhlásené za významnejšie, než objavenie kolesa či ohňa, vďaka čomu si už vyše 50 rokov drží status bestselleru. S viac ako 20 miliónov výtlačkov je Dianetika nesporne najčítanejšou a navýznamnejšou knihou o ľudskej mysli, aká bola kedy napísaná. Nájdete tu štruktúru a kompletný popis reaktívnej mysle- dosiaľ neznámeho zdroja nočných môr, nezmyselného strachu, rozrušení a neistôt, ktoré zotročujú človeka. Na týchto riadkoch sa dozviete, ako sa ich zbaviť a dosiahnuť tak niečo, o čom mohol dodnes len snívať: stav Clear.
Moderná rodina
Súrodenci Liv, Ellen a Hakon prichádzajú aj s deťmi a partnermi na taliansku riviéru, aby oslávili otcovu sedemdesiatku. Oslava sa uberie nečakaným smerom, keď rodičia počas slávnostného obeda oznámia, že sa rozvádzajú. Šokovaní súrodenci sa každý po svojom pokúšajú vyrovnať s novou situáciou.
Nečakaný zvrat mení dejiny aj dynamiku celej rodiny. V príbehoch troch súrodencov sa z rôznych uhlov pohľadu dozvedáme o ich vzťahoch, o blízkosti, rozvrate, následkoch rozvodu a o tom, čo vlastne znamená byť rodinou. Helga Flatland píše o medziľudských vzťahoch s takým porozumením, psychologickou hĺbkou ale aj humorom, ako len málo autorov.
Sladkotrpký román ocenený Cenou nórskych kníhkupcov ponúka detailný pohľad na našich najbližších. Odhaľuje, že nikdy nie je neskoro na to, aby sme sa mohli zmeniť...
dostupné aj ako:
Liptov Kuchyňa starých materí / Grandmothers´ Cooking
Súčasná etnológia a kultúrna antropológia považuje tradičnú kuchyňu spoločenstiev ľudí za jeden z ich najvýznamnejších identifikačných znakov a zasadzuje sa za jej zdokumentovanie a zachovanie pre budúce generácie. S potešením som si preto prečítala túto knihu venovanú Liptovu, ktorá spĺňa tieto kritéria a dopĺňa pestrú mozaiku kulinárskych tradícii Slovenska. Autorka nás v texte sprevádza celou genézou podmienok, ktoré vplývali na charakter stravy ľudí na Liptove. Zaujímavým prvkom knihy sú viaceré historické dokumenty súvisiace so stravovaním na Liptove. Osviežujúce sú pasáže osobnej reflexie autorky, ktorá ukazuje, že záujem o tradičnú kuchyňu Liptova si pestovala už od detstva v rámci svojej rodiny a rozšírila ju ako etnografka aj do profesionálneho bádania. V rámci tejto časti knihy prezentuje aj ňou vyskúšané recepty regionálnych jedál.
Prof. PhDr. Rastislava Stoličná, DrSc.
Moderná sebaobrana
Stretli ste sa niekedy so sexuálnym obťažovaním? Čelili ste sexistickým vtipom alebo nevhodným narážkam svojho šéfa? Boli ste svedkami útokov či urážok, a predsa ste nedokázali zasiahnuť?
Zrejme každý z vás sa už stretol s určitou formou násilia alebo obťažovania. Možno ste zamrzli, stratili reč, prípadne ste sa len donútili k úškrnu. Práve preto čoraz viac ľudí, mužov i žien, navštevuje kurzy sebaobrany – aby v takýchto situáciách vedeli reagovať. Fyzicky. Ale nácvik kopancov do citlivých miest je len veľmi malá časť skutočnej sebaobrany. Tá sa začína oveľa skôr, než na vás niekto zaútočí – v ideálnom prípade útočník skončí skôr, než vôbec začne. Dobrá sebaobrana vás teda v prvom rade naučí, ako sa do takejto situácie vôbec nedostať.
Manželia Jasmína a Pavel Houdek sumarizujú vo svojej knihe najbežnejšie situácie, s ktorými sa stretli jednak osobne a jednak prostredníctvom širokého spektra svojich známych a študentov. Popritom poradia, ako „čítať“ nebezpečné prostredie, ako sa nepoddať vlastnému strachu a v pokoji konať ešte predtým, než vôbec k agresii dôjde. Nečakajte, kým konflikt zaklope na vaše dvere. Je načase povedať si „Dosť!“
Z českého originálu Moderní sebeobrana, vydaného vo vydavateľstve Listen, Praha v roku 2022, preložila Miriam Ghaniová. Vyšlo vo vydavateľstve IKAR, a.s., v roku 2023.
Rejdová - tradičná svadba
Viete, ako sa musela nevesta správať pri sobáši? Počuli ste už o vádzke? Viete, čo znamenalo, keď sa dieťa hodilo do perín a prečo sa mladucha nemohla obzerať? Aký bol vzťah medzi nevestami a svokrami? Kto bol chýrny výrobca svadobných truhlíc v Rejdovej?
Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky prináša práve táto publikácia. Svadba v obci Rejdová dodnes predstavuje jednu z najbohatších príležitostí, v rámci ktorých je možné spoznať prejavy tradičnej kultúry v ich premenách a dynamike. V tejto hornogemerskej obci predstavovala svadba jednu z najdôležitejších spoločenských udalostí – ešte v polovici 20. storočia trvala niekoľko dní a zahŕňala množstvo obradov a zvykov, jej súčasťou boli nielen magické úkony, veštby, obradové jedlá, odevy, či predmety, ale aj i bohaté spevné, hudobné a tanečné prejavy. Svadbou žila celá obec. Aktívni boli najmä svadobčania, no dôležití boli aj tí, ktorí sa prizerali – stávali sa tak divákmi a zároveň účinkujúcimi veľkého obecného divadla.
V knihe nájdete:
- 30 kapitol o predsvadobných a svadobných zvykoch, o spoločenskom živote mládeže pred svadbou i o rodinnom živote po svadbe,
- doteraz nezverejnené historické fakty,
- 113 notových transkripcií,
- takmer 200 unikátnych historických fotografií a dokumentov,
- viac ako 50 fotografií zo súčasnosti,
- fotografie Karola Plicku,
- 40 nahrávok tradičného spevu a hudby,
- starobylé svadobné reči v rejdovskom nárečí,
- autentické výpovede pamätníkov.
#svadba #ľudová kultúra #tradičná kultúra #Gemer #Rejdová #ľudové piesne #história Slovenska
Top kuchyňa (16)
Keby existovalo niečo ako dokonalá kuchyňa, mali by sme ju doma všetci.. Ale viete si to predstaviť? Kamkoľvek prídete, stále tá istá kuchyňa, ten istý koncept, len prispôsobený danému priestoru. Čo vám to pripomína? Áno, nudu čias nedávno minulých, kedy mala moja mama, jej sestra a ich mama rovnakú kuchyňu, len v inej farbe. Buďme preto vďační za nedokonalosti, odlišnosti ktoré posúvajú hranice dizajnu, nové vízie a nápady stále ďalej. Vďaka magazínu TOP kuchyňa si môžeme urobiť prehliadku toho najlepšieho, čo sa za rok zrodilo v hlavách najlepších dizajnérov kuchýň. A nuda to rozhodne nie je.
Top kuchyňa (14)
Exkluzívne tipy a rady pre vašu kuchyňu
V publikácii nájdete:
-Krátky slovník kuchynského jazyka, interiérové riešenie kuchýň pre začiatočníkov
-Za tajomstvom ušľachtilosti – Dizajnérske príbehy kuchynských doplnkov
-A bolo svetlo – tipy ako správne osvetliť kuchynský priestor
-Kombinovanie materiálov a spájanie s obývačkou – Materiály, farby a povrchové úpravy pre kuchyne roku 2021
-Akú podlahu vybrať do kuchyne spojenej s obývačkou? Dizajn je dôležitý, ale pozerajte aj na praktické vlastnosti
-Jednotný koncept – rafinované úložné priestory
-V záplave ostrovov – Novinky a inšpirácie z dielne svetových výrobcov kuchýň
Top kuchyňa (13)
Exkluzívne tipy a rady pre vašu kuchyňu.
Ročenka TOP Kuchyňa prichádza na trh už vo svojom 13 ročníku pričom poskytuje mnoho námetov a inšpirácií pre záujemcov o nábytok a najmä kuchynský nábytok.
Publikácia prináša zaujímavosti z niekoľkých významných svetových veľtrhov zameraných na nábytok a kuchyne. Informuje o zaujímavých novinkách z týchto výstav doplnených veľkými fotografiami, či už z oblasti dizajnu, materiálového vybavenia a fascinujúcich nových povrchov. Nezabúda ani na prehliadku najzaujímavejších inovácií a nápadov pre kuchynské spotrebiče.
Nové trendy a nápady pre zostavenie kuchyne opisujú v zaujímavých článkoch interiérový dizajnéri.
Top kuchyňa (15)
Exkluzívne tipy a rady pre vašu kuchyňu.
Trendy kuchýň, rovnako ako móda, sa zdajú byť cyklické. To čo bolo kedysi moderné a nachádzali sme rovnaké prvky skoro v každej novej kuchyni, odchádza do zabudnutia a to, čo už bolo prežité prichádza späť ako bájny Fénix. S novými prvkami, zvláštnosťami či vylepšeniami prichádzajú tieto znovu objavené trendy do našich domovov a hľadajú si opäť svoje miesto.
Nevieme určiť, ako dlho ešte bude pokračovať trend otvorených kuchýň prepojených s obývačkou. Je možné, že sa onedlho staneme svedkami návratu konceptu kuchýň, ktoré budú oddelené od zvyšku diania a stanú sa tak intímnym priestorom kuchára. Náš pohľad na kuchyňu sa pod tlakom nových trendov opäť zmení, tak ako už niekoľkokrát predtým.
Nevieme, čo nám budúcnosť prinesie, faktom však ostáva, a to sa nezmení ani v budúcnosti, že naše kuchyne bude ovládať trend inteligentných technológií, multifunkčných spotrebičov a zdravého varenia.
Nech už sa trendy budú meniť akýmkoľvek smerom, dôležité bude len jedno, váš pocit pri vstupe do tejto miestnosti a počas prípravy jedla. Citát z článku tohto čísla: „Trendy naozaj nie sú na kopírovanie, ale na inšpiráciu.“ Preto aj pri listovaní nového čísla Top kuchyňa naberajte inšpiráciu, sledujte trendy, ale zvážte, čo je pre vás vhodné a čo už nie.
Tradičná babičkina kuchárka 4
Ak chcete poznať chuť tradičných chalupárskych a záhradkárskych kutilov, tradičná babičkina kuchárka 4 je určená priamo do vašich rúk. V knihe nájdete tradičné polievky, pomazánky, zeleninové, mäsové a grilované jedlá, sladkosti a zaváranie plodov našich záhrad. Dobrú chuť.