Hľadanie: Príbehy z kuchyne 2
zobraziť:
Príbehy z kuchyne 2
Recepty aj bez lepku a laktózy
Práve sa pozeráš na druhé pokračovanie našej kuchárskej knihy Príbehy z kuchyne. Povieme ti to hneď na začiatok. Milujeme vôňu čokolády, chuť lesných čučoriedok a makové úsmevy nám tiež nie sú cudzie. Zbožňujeme visieť na dvierkach rúry, dýchať vôňu dopekajúceho sa koláčika a netrpezlivo prešľapovať, či bude jeho chuť tak neodolateľná, ako sme ju naplánovali v našich myšlienkach pred pečením.
Ak si s nami na jednej vlne, tak nestrácaj čas a pusti sa s nami do pečenia. V novej knihe nájdeš viac ako 100 sladkých receptov, naše obľúbené chuťové kombinácie a tentokrát sme zaostrili pozornosť aj na kamošov alergikov. Verzie bez múky, bez laktózy, raw, s ovocím, či so zeleninou, veríme, že si každý nájde medzi našimi dobrotami to svoje.
Takže, či už sa snažíš dostať do formy, trpíš alergiami, presedlal si na nový životný štýl alebo sa chceš len sladkou dobrotou odmeniť, nenecháme ťa v tom… Pretože ruku hore, kto v kútiku duše netúži každý deň po dobrej sladkej odmene.
Vypredané
16,06 €
16,90 €
Dievča z kuchyne
Biela slúžtička naruší spoločenský poriadok plantáže, čím odštartuje tragédiu odhaľujúcu to najhoršie aj najlepšie v ľuďoch, ktorých má nazývať rodinou.
Keď sedemročná Lavinia počas plavby z Írska osirie, skončí na prahu tabakovej plantáže, kde má žiť a pracovať v kuchyni s otrokmi. V starostlivosti Belle, nemanželskej dcéry majiteľa plantáže, sa Lavinia silno naviaže na svoju adoptívnu rodinu, hoci ju od nej oddeľuje jej biela koža. Učí sa variť, upratovať a servírovať jedlo v prostredí neviditeľnej sily a lásky svojej novej rodiny.
Časom Laviniu prijmú do sveta veľkého domu, kde sa stará o majiteľovu manželku závislú od ópia, a spriatelí sa s jej nebezpečným, no ochranárskym synom. Ocitá sa tak na dvoch stoličkách, ktoré nemôžu byť odlišnejšie. Donútia ju však vybrať si, a tak bojuje s lojálnosťou k obom svetom, pričom na povrch začnú vychádzať kruté pravdy a mnohé životy sa ocitnú v nebezpečenstve.
Silný a dojímavý príbeh o dospievaní a krehkosti rodiny plný triednych a rasových rozdielov, dôstojnosti a hlboko ukrytých tajomstiev.
Z fitka do kuchyne 2
Kniha Z fitka do kuchyne 2 je späť v novom šate!
Ako sa stravovať počas dňa? Kedy je správny čas na jedenie? Koľko toho zjesť? Na prvý pohľad možno jednoduché otázky, nad odpoveďami ktorých si lámu hlavu viaceré ženy. Patríš medzi ne aj ty? Tak práve pre teba je určené naše nové aktualizované vydanie knihy Z fitka do kuchyne 2 alebo Čo jesť počas celého dňa a nepribrať.
Obľúbená fitnes kuchárka, ktorej pôvodné vydanie vlastní vyše 14 000 majiteľov. Jej aktualizované vydanie, prepracované do posledného detailu bude nielen top pomocníkom pri varení, ale aj formovaní postavy.
V knihe nájdeš 79 jednoduchých, zdravých a chutných receptov od 25 popredných inštruktoriek a tréneriek zo Slovenskej a Českej republiky.Recepty na chutné raňajky, obedy a večere sú doplnené zaujímavým rozhovorom s autorkami. Určite oceníš ich nenáročnú prípravu. Prehľad nielen pri ingredienciách, postupe, ale i tipy od autoriek receptu, znázornené ikonky intolerancií ocení nejedna žienka v kuchyni. Navyše krásne, vyšportované telá autoriek a ich pevná vôľa sú výbornou inšpiráciou a motiváciou.
V tejto jedinečnej kuchárke nájdeš:
• 79 receptov na raňajky, obed a večere, ktoré si zamiluješ;
• nutričné hodnoty ku každému receptu;
• rady a tipy od autoriek ako sa správne stravovať a ktorým chybám sa vyvarovať;
•prekvapivé fakty o jedálničkoch inštruktoriek;
• spoveď inštruktoriek o tom, čo v ich chladničkách nikdy nechýba a ako riešia chute na sladké;
• odporúčania inštruktoriek, ktorým chybám sa pri stravovaní vyhýbať (nadobudnuté ich dlhoročnou praxou);
• ranné rituály inštruktoriek na nakopnutie do nového dňa;
• odporúčania inštruktoriek- mamičiek ako sa dostať po pôrode do formy;
• rady inštruktoriek ako skĺbiť varenie pre seba a pre rodinu do jedného;
• plnofarebné fotografie ku každému receptu;
• návod ako si vypočítať koľko kalórií by si mala denne prijať;
• malé rady pre veľký kulinársky zážitok.
Príbehy nielen z tiesňovej linky 155
Príbehy (nielen) z tiesňovej linky 155 sú voľným pokračovaním prvej knihy o operátoroch tiesňovej linky záchrannej zdravotnej služby.
Príbehy (nielen) z tiesňovej linky 155 sú skutočné príbehy zo života. Tí, ktorí ste čítali prvú knihu príbehov, už viete, čo vás na nasledujúcich stránkach čaká. Pre vás, ktorým sa dostala do rúk prvýkrát, môžem len povedať, pripravte sa, že nie všetko má dobrý koniec. Ale taký je život.
Operátori tiesňovej linky záchrannej zdravotnej služby sú ľudia, ktorých nevidno a málokto si na nich spomenie. Majú však nezastupiteľné miesto a svojím spôsobom špecifické. Sú tu pre vás neustále, aj v tejto chvíli, keď čítate tieto riadky. Určite aj teraz vybavujú volania na tiesňovú linku 155, poskytujú rady, a možno i tejto chvíli sa snažia pomôcť zachrániť ľudský život.
Volania na tiesňovú linku prichádzajú neustále. Operátori pracujú pod veľkým psychickým tlakom, lebo keď ide o život, rozhodujú minúty. Nie sú na mieste nešťastia, nemôžu zhodnotiť stav, ani poskytnúť prvú pomoc priamo. Spoliehajú sa na informácie, ktoré im poskytnete. Potrebujú si vytvoriť obraz a mať predstavu o tom, čo sa odohráva pred vašimi očami, aby vám mohli relevantne poskytnúť rady a usmerniť vás. Ostanú s vami na linke pokiaľ nepríde záchranka.
Zvonenie telefónu na tiesňovej linke 155 nie je bežným zvonením. Nikdy neviete, kto vám volá, ani odkiaľ. Viete len, že sa práve niečo stalo. Ale čo, to sa dozviete, až keď telefón zdvihnete. Za každým zvonením sa odohráva ľudský príbeh, jediný a jedinečný.
Niečo o autorovi
Július Pavčo – lekár, záchranár, pedagóg a príležitostný publicista. Viac ako dvadsať rokov sa pohybuje v systéme záchrannej zdravotnej služby. Dlhé roky pracoval na Operačnom stredisku záchrannej zdravotnej služby. Stretol sa s nespočetným množstvom ľudských príbehov a osudov, s niektorými osobne a iné mu boli rozpovedané. Svojím spôsobom sú neuveriteľné, jedinečné a neopakovateľné. Ako ľudský život. Vo voľnom čase si ich zapisuje a občas ich publikuje. Reakcie ľudí a odozva po prečítaní publikovaných príbehov ho nakoniec presvedčili, že by mali byť prístupné pre všetkých a mohli sa zaradiť medzi lastovičky slovenskej literatúry v tomto odbore. Minulý rok vydal knihu Príbehy z tiesňovej linky 155, ktorá sa stretla s nesmiernym ohlasom a bola vypredaná.
Milujem KÓŠER jedlá: Najlepšie recepty z mojej kuchyne
Nová kuchárska kniha od Kim Kushner prináša viac ako 100 kóšer receptov na každú príležitosť.
Sú plné kulinárskych skúseností, cenných rád a vášne, ktorú potrebujete pri príprave chutného, výživného a vizuálne príťažlivého jedla pre vašu rodinu i priateľov.
Recepty sú štýlové, netradičné a svieže a pritom vôbec nemusíte v kuchyni stráviť celý deň.
Stačí si osvojiť stratégiu „zachovania pokoja“ a prijať zopár cenných rád, ktoré vám pomôžu zlepšiť systém nakupovania čerstvých potravín i organizáciu pri varení.
Vďaka zloženiu potravín, ich čerstvosti a ochuteniu sú recepty podľa Kim vhodné na raňajky s rodinou, rýchle a ľahké večere či zdravé a chutné obedy. Dozviete sa, ako pripraviť väčšie sviatočné hostiny, skvelé jedlo pre návštevu alebo aj vhodné jedlo na večierok s priateľmi.
A nielen to. Kim vám prezradí tajomstvo prípravy vlastných dresingov, marinád či zmesí, ktoré vaše jedlo posunú na vrchol skvelých a jedinečných chutí. Varenie sa pre vás stane radosťou i láskou a jedlo príjemným zážitkom.
Z anglického originálu I ¦ KOSHER (Weldon Owen International, San Francisco, 2018) preložila Nina Vlhová.
Na sklade 2Ks
24,61 €
25,90 €
Z fitka do kuchyne špeciál
Chceš schudnúť?
Bez jojo efektu? S dobrým jedlom? A hlavne už NAVŽDY? Ak je tvoja odpoveď jedno veľké a hlasité ÁNO, si náš človek! Pretože aj my zbožňujeme jedlo! Tie úžasné vône v kuchyni a chute na jazyku... Ako s ním však „vybabrať“, aby sme si dobré jedlo mohli dopriať a mali super postavu? My už vieme ako na to!
Zamávaj všetkým polystyrenovým chlebíkom bez chuti. Všetkým akože zdravým jedlám, z ktorých v skutočnosti rastie zadok a zväčšuje sa brucho. Kľúčom je správna kombinácia jedál, vhodne vybrané potraviny a najmä to, aby ti jedlo chutilo. Bez toho, možno schudneš na pár dní. Ale nie na celý život!
V tejto knihe nájdeš 142 receptov. Od raňajok, cez rýchle snacky, polievky, jedlá mäsité i bezmäsité, zdravé sladké mlsky, až po pochúťky pre návštevy, recepty na výživné pečivo, či zdravé prílohy. Všetky zostavené z poctivých ingrediencií, ktoré nezruinujú peňaženku. Navyše, tieto jedlá ti pomôžu nielen k menšiemu číslu nohavíc, ale i k veľkému množstvu energie! Zlepšia trávenie, imunitu, pleť, často krát i vyriešia problémy s alergiami, či inými zdravotnými problémami. To už za pokus stojí, čo povieš?
„Môžeš mať výsledky, alebo výhovorky. Nikdy nie oboje!“
Tieto recepty pochádzajú z našej Fitshaker kuchyne. Poctivo sme ich zbierali na našom blogu niekoľko rokov. Množstvo ľudí už s nimi nielen schudlo, ale i zmenilo celý svoj životný štýl. A teraz sme sa rozhodli tie najlepšie vybrať a spojiť do knihy, aby pomohli aj TEBE!
V tejto unikátnej kuchárskej knihe nájdeš:
142 výživných a chuťovo vynikajúcich receptov,
všetky recepty zatriedené do kategórií,
množstvo odborných rád a tipov od fitness tréneriek,
zaujímavé informácie ohľadom použitých ingrediencií,
nádherné fotografie jedál,
nutričné hodnoty ku každému receptu,
označenie každého receptu (bez lepku, bez laktózy, RAW, vegan),
BONUSY: 2 x VIDEOTRÉNING
HIIT na s spaľovanie tukov
Six pack a krásne bruško za pár minúť
(viac info o bonusoch vo vnútri knihy)
Z fitka do kuchyne špeciál II
Všetky tieto recepty pochádzajú z našej Fitshaker kuchyne, s ktorou už schudlo a dostalo sa do formy tisíce ľudí. Recepty sme poctivo zbierali na našom blogu celý rok, aby sme po úspešnom bestselleri Z fitka do kuchyne špeciál, mohli vydať jeho ďalšie pokračovanie. Každučký recept bol vytvorený s láskou a navyše aj so "superschopnosťou" pomôcť ti k menšiemu číslu oblečenia a k vyššiemu sebavedomiu :).
V tejto unikátnej kuchárskej knihe nájdeš:
- 152 výživných a skutočne chutných receptov
- prakticky a prehľadne zoradené recepty do kategórií
- skvelé rady a tipy od tréneriek, inštruktoriek a výživových odborníčok, ktoré sme za teba vyspovedali
- užitočné informácie týkajúce sa použitých surovín
- lahodne vyzerajúce fotografie jedál
- štítky, ktoré prakticky označujú každý recept (bez lepku, bez laktózy, RAW, vegan, nízkokalorický, s proteínom)
... to všetko v praktickej strunovej väzbe.
Príbehy z gazdovstva
Knižka obsahuje osem krátkych príbehov o veselých aj napínavých dobrodružstvách zvieratiek zo statku. Dozviete sa, čo stvárajú psík Tobík alebo kocúrik Félix, prečo je koník Rudo pruhovaný ako zebra alebo prečo by sa sliepočke Stanke nepáčilo bývať v meste. Príbehy sú rozprávané jednoduchým a zrozumiteľným štýlom, takže im porozumejú aj tie najmenšie deti. Text je navyše písaný veľkými písmenami, ktoré sú vhodné aj pre začínajúcich čitateľov. Čo však na tejto knihe zaujme na prvý pohľad, sú prekrásne celostránkové ilustrácie.
Takmer zabudnuté recepty 2: Klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne
Dobré recepty treba zachrániť, zachovať a posunúť ďalej. Nesú v sebe kus kulinárskeho dedičstva, ktoré je tak silné, že nezaniká. Možno aj nevedomky si ho so sebou nosíme od malička. Potom ho rozbalíme v našich nových rodinách a prenesieme na svojich potomkov. Bez ohľadu na to, kam nás život zaveje, domáca kuchyňa v nás ostáva navždy.
Kniha Takmer zabudnuté recepty 2 klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne je zbierkou historických receptov na sladké a slané pečenie. Je obohatená pútavými príbehmi o okolnostiach vzniku jednotlivých receptov a tým pádom nie je len obyčajnou kuchárskou knihou. Je aj príjemným čítaním kulinárskych príbehov dôb minulých.
Kriminálne príbehy z čias nedávnych
Nechajte na seba dýchnuť minulosť z jej odvrátenej strany. Znovu sa začítajte do prípadov z hlavných novinových titulkov, napríklad do kauzy Ľudmily Cervanovej alebo prípadu „fantóma“ Jozefa Slováka, no chladnými vás nenechajú ani tie menej známe, ktoré autor prerozprával s napínavou atmosférou. Vo svojej knihe odkrýva pozadie najznámejších i menej známych kriminálnych prípadov, ktoré otriasli pokojným životom obyvateľov Československa. Ich aktérmi sú chladnokrvní vrahovia, rozkrádači, zlodeji, žiarliví či bezcharakterní násilníci. Ukážu vám však, že zločinné myšlienky sa nerodia iba v hlavách ľudí zo sociálnej spodiny. Rovnako dobre sa na šikmé chodníčky môžu dostať otcovia slušných rodín, naoko milujúci manželia alebo spoločensky vysokopostavení jedinci.
Klasická italská kuchyně, 2. vydání
Po třiceti letech vychází druhé české vydání této legendární kuchařky. Nejen u nás, ale po celém světě je tato kniha nazývána biblí italské kuchyně. Vznikla aktualizací starých osvědčených postupů a chutí. Je pojata jako klasická kuchařka určená kuchařům na všech úrovních - od začátečníků po zdatné profesionály - a je tak praktickým a obsažným průvodcem po různých technikách a ingrediencích, jakož i sbírkou těch nejchutnějších receptů z italského repertoáru.
dostupné aj ako:
Kone - Príbehy z celého sveta
Vyberte sa s nami za nespútanými mustangmi do americkej prérie, za shetlandskými pony na veterné škótske pobrežie alebo za andalúzskymi koňmi na slnečný juh Španielska. V tejto knihe plnej zaujímavostí a fotografií sa zoznámite s konskými plemenami z celého sveta. Dočítate sa o fascinujúcej histórii jednotlivých plemien, ich charakteristických črtách aj miestach, odkiaľ pochádzajú.
Příběhy z poválečné Šumavy 2
Druhý díl knihy přináší další příběhy zpoválečné Šumavy. Zaznamenává svědectví o osudech zdejších lidí. Dozvíte se oposledním roce konce války, ve kterém se vroli hochštaplera objevil člověk, který zastával místo hospodářského kontrolora, pracovníka kriminálky a GESTAPA, aby se hned v prvopočátku poválečných měsíců objevil v uniformě příslušníka SNB. Z tohoto období je i případ pracovníků redakce časopisu, která zaměstnávala členy tamního podsvětí při vybírání finančních darů pro pozůstalé československých partyzánů a využívala k tomu iinzerci. Je zde popsán izajímavý případ dvou žen zDomažlicka provozujících skrytou prostituci. Další příběh popisuje tragédii jedné vesnické tancovačky, kdy na podlaze tanečního sálu skončil v kaluži krve jeden ze tří kamarádů…
Na sklade 1Ks
12,90 €
13,58 €
Minecraft: Príbehy z Overworldu
Vo svete Minecraftu sa odohráva mnoho nezvyčajných príbehov - o tom, ako sa zlá čarodejnica zblíži so strelcom zabijakom či o statočných hrdinoch, ktorí sa (ne)vyznajú v Overworlde. No to nie je ešte ani zďaleka všetko! Tak neváhajte a začítajte sa do napínavých príbehov z Overworldu!
Z fitka do kuchyne Špeciál III
Kniha Z fitka do kuchyne špeciál 3 otvára dvere do čarovného sveta zdravia, spokojnosti, dobrej nálady, výborného jedla i kuchárskeho umenia. Dopraj telu plnohodnotnú, zdravú stravu, ktorá ti dodá energiu a pomôže schudnúť či vyformovať postavu. Vyvážené stravovanie bez prázdnych kalórií je pri redukovaní hmotnosti základom úspechu.
V knihe nájdeš 175 výborných zdravých receptov. Či už hľadáš recept na zdravé raňajky (na sladko alebo na slano), chutný snack, ktorý si môžeš vziať so sebou do práce, či zbaliť deťom alebo mužovi na desiatu, alebo potrebuješ načerpať inšpiráciu na plnohodnotný obed z mäsa, rýb alebo pre vegetariánov, prípadne si chceš pochutnať na dobrom zdravom koláčiku, potešiť svoje návštevy niečím zaujímavým, to všetko v knihe nájdeš.
Potrebuješ recept bez lepku, bez laktózy, pre vegánov či pre malé deti od 1 roka? Strážiš si prijaté kalórie a potrebuješ jedlo s ich nízkym obsahom? Alebo sa snažíš konzumovať cez deň dostatok bielkovín a hľadáš recepty s ich vyšším obsahom? Aj takýmto obsahom ťa nová kniha poteší. Nech už hľadáš čokoľvek, kdekoľvek knihu otvoríš, nájdeš tam chutný, zdravý recept, ktorý môžeš pripraviť nielen pre seba, ale aj pre rodinku či priateľov.
V tejto unikátnej kuchárskej knihe nájdeš:
až 175 výživných, chutných, fit receptov
recepty zoradené do 13-tich praktických kategórií (dokonca aj nové kategórie ako cestoviny,
šaláty, jedlá s rybami či nápoje)
skvelé rady a tipy od tréneriek, inštruktoriek a výživových poradkýň pri receptoch
zaujímavosti ku každej kapitole (napr. v ktorých rastlinných potravinách nájdeš najviac
bielkovín)
fantastické fotografie jedál
nutričné hodnoty pri každom recepte (nechýba napr. ani množstvo vlákniny)
štítky, ktoré prakticky označujú každý recept (bez lepku, bez laktózy, vegan, nízkokalorický,
s proteínom, alebo napr. novinka označenie receptu, či je vhodný pre malé deti)
...to všetko v praktickej strunovej väzbe.
+ BONUS
2x vzorový redukčný jedálniček pripravený z receptov z knihy od profesionálnej výživovej
špecialistky a zakladateľky konceptu Jedálničky.sk Ivky Eľkovej. Z toho 1 jedálniček je venovaný
vegetariánom.
Neuveriteľné príbehy z futbalových majstrovstiev sveta
Najväčšie kuriozity z histórie šampionátu
Neuveriteľné príbehy z futbalových majstrovstiev sveta sú zbierkou tých najzábavnejších a najzvláštnejších kuriozít z doterajších osemnástich šampionátov. Nájdete tu anekdoty, rekordy aj odhodlané výkony, ktoré ukazujú ľudskú tvár najpopulárnejšieho športu na svete. Niektoré príbehy majú na svedomí nepredvídateľné okolnosti na ihrisku alebo na tribúnach. Iné hovoria o dianí mimo ihriska a umožňujú nám pochopiť historický kontext, v ktorom sa jednotlivé šampionáty odohrávali. Dozviete sa napríklad o útočníkovi, ktorý v zápase pokračoval aj napriek infarktu, o pozoruhodnom jedálnom lístku istého afrického mužstva, o tom, prečo nosil Johan Cruyff dres s dvoma pásikmi namiesto troch, ako aj o futbalistovi, ktorý zmeškal zápas na svetovom šampionáte pre skúšku na vysokej škole.
Preložil Samuel Marec.
dostupné aj ako:
Důvěrnosti z kuchyně
Pred viac ako dvadsiatimi rokmi sa v časopise The New Yorker objavil neslávne známy článok „Nejedzte predtým, než toto budete čítať“ od vtedy relatívne neznámeho šéfkuchára Anthonyho Bourdaina. Svojimi postrehmi o tom, čo sa deje za dverami kuchyne, nešetril žiadne chuťové poháriky. Text spôsobil škandál a kniha, ktorá vďaka nemu vznikla, dnes už klasické Důvěrnosti z kuchyně, bola ešte väčšou senzáciou a stal sa z nej bestseller s milión predanými výtlačkami. Bourdain sa v nej úprimne spovedá, je absolútne nemilosrdný a nič nezatajuje. Jeho príbehy sú šokujúce, odhaľujú drsné praktiky „vysokej kuchyne“, ale sú aj vtipné a hlavne pravdivé. Autorove spomienky na roky strávené v gastronómii teraz vychádzajú rozšírené o doteraz nepublikovaný materiál. Určite vás nadchnú Tonyho rukou písané poznámky, zaujme vás rozhovor s jeho editorom a s chuťou sa začítate do predhovoru Érica Riperta, kuchára a autora špecializujúceho sa na francúzsku kuchyňu. Ako povedal Anthony Bourdain: „Teraz už chápem, prečo sa tá kniha páči kuchárom a ľuďom z branže. Nespočetne ráz som počul: Opísal si môj život, kamoš.“
Medicína výživy 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne
Pokračovanie bestelleru MEDICÍNA VÝŽIVY od MUDr. Borisa Bajera, PhD. je konečne tu!
Tentokrát vás zoberie na fascinujúcu cestu kuchyňou, obchodom a výživou ako takou v čistej praxi.
Budeme totiž preberať súčasti zdravej a kvalitnej výživy v reálnom živote tak jednoducho, aby ich pochopil aj najväčší začiatočník v otázkach stravovania.
Recenzent knihy je tentokrát odborníčka, ktorá je doslova stelesnením praxe vo výžive a potravinách - Silvia Horecká, autorka konceptu Terapia jedlom.
Jej viac ako 30-ročná prax pretavená do poznámok ku textu pomohla vyladiť obsahovo knihu na maximum.
V neposlednom rade pribudne množstvo receptov, konkrétne je ich v tejto knihe až 60, čo je 5x viac, ako v prvej knihe.
Teraz konečne budete vedieť nazrieť do tajov nutričných plánov stoviek spokojných individuálnych klientov doktora Bajera a jeho Centra výživy.
Recepty sú “okorenené” tipmi šéfkuchára Michala Kordoša, ktorý naposledy varil napríklad v prezidentskom paláci pri návšteve poľského prezidenta a stážoval v najlepšej reštaurácii na svete.
Ak sa vám páčil nezameniteľný štýl písania prvej knihy, kde každá kapitola začala tematickým, často humorným príbehom zo života, alebo praxe Borisa a jeho pacientov, do druhej knihy sa takisto zamilujete.
V tejto knihe však pôjdu teoretické poznatky bokom!
Neponárame sa do hlbín metabolizmu a biológie ľudského tela, no na paškál sa dostane, minimálne tak isto dôležitá, súčasť výživy - prax.
Ak ste prvú knihu nečítali, vôbec nezúfajte, táto kniha bola cielene písaná tak, aby si ju vedel prečítať každý, vrátane tých, ktorí sa ku prvej časti ešte nedostali.
Dokonca pre niektorých z vás bude skvelou voľbou začať touto knihou a následne pokračovať jednotkou.
V knihe MEDICÍNA VÝŽIVY 2 sa preberá:
• Normálny vzťah k jedlu a športovaniu, stolovanie, alebo to, ako bojovať s chuťou na sladké.
• Čo robiť pred jedením, počas neho a aj po ňom aby sme maximalizovali využitie živín a minimalizovali ukladanie tuku.
• Prejdeme si mýty z ekologického hľadiska rastlinných a živočíšnych zdrojov potravy, ale aj riziká konzumácie surového mäsa.
• Popíšeme si, ako vlastne vznikli odporúčania príjmu energie práve na “magických” 2000 kalórií denne.
• Prebehneme v praxi dobré zdroje rastlinných a živočíšnych bielkovín, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, sacharidov, ktoré viac a menej ovplyvňujú hladiny cukru v krvi po zjedení a aj inzulín. Samozrejme tu nájdete aj zdroje vitamínov a najdôležitejších minerálov.
• Ďalej vám doktor Bajer prezradí jeho netypický systém ako nakupuje, keď ho čaká veľký nákup, ale aj to, aké sú základné potraviny v jeho košíku.
• Takisto preberáme ako sa jednoducho naučiť čítať obaly na potravinách.
• Prístupný bude rebríček nízko-, stredne- a vysoko- kalorických potravín.
• Detailne si rozdelíme živiny na obale a aj to, ako nám vedia výrobcovia niekedy zatajiť niektoré fakty.
• Ukáže vám, ako bleskovo vedieť čítať obaly potravín, ktoré do pár sekúnd viete zhodnotiť ako niečo, čo ihneď vraciate naspäť do regálu, alebo to vložíte do košíku.
• Vysvetlíme si, ako je to s testovaním na alergie a intolerancie a na čo sa určite nemáte nechať nachytať.
• Prejdeme si “claimy” - tvrdenia. Bez cukru, fitness, healthy, bez tuku, zdroje bielkovín, zdroje vlákniny, zdroje probiotík, bez pridania soli, bio, eko, raw, vegan, bez lepku, bez laktózy, bez éčiek a pre deti.
• Kedy čo môžu používať výrobcovia potravín a ako to vedia používať pre lepší predaj. A samozrejme aj to, ako tieto tvrdenia rozoznávať v obchode a orientovať sa v nich.
• V naozajstnej kuchynskej praxi už budete vedieť, čo mať kde v chladničke uložené, ako uložené a kde nemať uložené napríklad vajíčka, alebo mlieko, lebo by sa mohli skôr pokaziť.
• Zároveň si preberieme, čo v chladničke mať nemusíte a čo by sme v chladničke ani mať vôbec nemali.
• Preberieme si aký je vlastne rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby.
• Témou bude aj spracovanie potravín – vysvetlíme si, čo to naozaj je a čo to naozaj nie je.
• Prejdeme si aditíva, konzervanty, sladidlá, farbivá, antioxidanty, nosiče, regulátory, emulgátory, taviace soli, mikrobiologickú nezávadnosť, či to, ako je to s antibiotikami v kurati, alebo mlieku.
• Pri mlieku sa zastavíme aj pri odstreďovaní, pasterizácii či démonizovanom UHT mlieku. Preberieme aj to, ako je to s GMO podľa najnovších znalostí vedy a čo robiť s insekticídmi a pesticídmi.
• Budete vedieť triky, ako sa zariadiť na cestách, výletoch a dovolenkách, ale aj ako sa čo najrozumnejšie najesť na čerpacej stanici a ako rozoznať kvalitnú reštauráciu od zlej. Napísané budú základné body, čo na cestách v strave vyhľadávať. Prejdeme si ako je to s populárnymi energetickými drinkami pri šoférovaní a aj mimo neho.
• Povenujeme sa aj plastom, najmä tým v potravinách, pričom preberieme aké riziká sú pri mikroplastoch a nanoplastoch. Vedeli ste napríklad, že zjeme týždenne plasty v hmotnosti jednej kreditnej karty?
• Vysvetlíme si aj to, čo sú endokrinné disruptory a čo všetko môžu robiť s naším hormonálnym systémom a zdravím.
• V neskorších častiach knihy prechádzame, ako je to s prípravou potravín. Čo sa deje so živinami pri varení, pečení, grilovaní, alebo príprave na pare a ako tieto formy prípravy ovplyvňujú konkrétne potraviny.
• Napokon si preberieme aj konzervy a zaváraniny zo zdravotného hľadiska a zároveň to, ako znížiť negatívny vplyv grilovania rôznymi super tipmi, nie len do obdobia letnej záhradnej sezóny!
• Vysvetlíme si, čo sú anti-nutrienty v jedle a ako ich množstvo znížiť. Vedeli ste, že jeden druh škorice, ktorý bežne používame v kuchyni nám už pri porcii zopár čajových lyžičiek môže poškodiť zdravie? V knihe sa dozviete to, aký druh používať. A dozviete sa tam aj mnoho ďalších užitočných praktických informácií.
• Na záver vám doktor Bajer pripravil množstvo trikov a tipov do praxe: rôzne indexy, napríklad kaloricko-vlákninový a kaloricko-bielkovinový, vysvetlí „po lopate“ denzitu potravín, jeho vlastnú potravinovú pyramídu a 12345 kompas na perfektnú životosprávu!
Tak čo poviete na praktickú knihu MEDICÍNA VÝŽIVY 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne?
Tešíte sa, kedy si ju prečítate?
Veselé príbehy z VB
Hlavným protagonistom je charizmatický a energický mladý muž Samuel Kráľ. Je až „neznesiteľné“, s akou ľahkosťou si žije. Ako s nadhľadom, rýchlym konaním a rafinovaným úsmevom dokáže vyriešiť každý kriminálny prípad aj vlastné životné okamihy. Prekvapiť ho dokážu jedine ženy. Tie v ňom občas vzbudia pochybnosti a zamiešajú mu karty. Neoslabia však jeho mužnosť a sebavedomie.
Predstieranou rozvahou sa snaží prekonávať nevydarené vzťahy. Podarí sa Samovi nájsť životnú lásku?
Liekom na ranenú dušu mu je práca. S entuziazmom sa púšťa do nových prípadov, ba veľmi rád rieši situácie na vlastnú päsť, čo mu neraz spôsobí problémy.
Na každodenné absurdnosti v práci – (ne)plnenie nezmyselných príkazov nadriadených – má Samo so svojimi kolegami zaručený recept – humor. Trojica kolegov-kriminalistov sa dokáže zasmiať na všetkom, robia si žarty z každého aj zo seba samých, dokážu si odľahčiť život, a to doslovne – chlapský slovník je toho svedkom.
Veselé príbehy z VB je malá kniha s veľkou dávkou humoru, ktorá spestrí a rozveselí deň každému čitateľovi.