Hľadanie: Pestovanie zeleniny pod fóliami
zobraziť:
Drobné ovocie: Pestovanie a odrody
vydavateľstvo Plat4M Books uvádza na knižný trh ďalšiu publikáciu so záhradkárskou tematikou – DROBNÉ OVOCIE: Pestovanie a odrody. Knižka rozšíri dnes už bohatú paletu záhradkárskych titulov garantovaných nestorom slovenského ovocinárstva a záhradkárstva Prof. Ing. Ivanom Hričovským, DrSc.
Praktický štýl autorky publikácie Lucie Sedláček Harničárovej prináša na 148 stranách všetko najdôležitejšie, čo potrebuje záhradkár vedieť o pestovaní drobného ovocia. Počnúc výberom odrôd a stanovišťa výsadby, cez prípravu pôdy, prihnojovanie a zavlažovanie až po samotné kroky výsadby. Venuje sa aj optimálnym spôsobom pestovania, ktoré umocňujú kvalitu úrody drobného ovocia. Napomáhajú tomu i rezy a tvarovanie kríkov a stromkov tohto chutného ovocia, ktoré by isto nemalo chýbať v žiadnej záhrade.
Autorka predstavuje starostlivosť pred nástupom novej sezóny, spôsoby rozmnožovania, upozorňuje na škodcov a choroby jednotlivých druhov drobného ovocia a postupy ako ich chrániť. Pri každom ovocnom druhu pridáva aj niekoľko tipov na ich kulinárske spracovanie a využitie.
Kniha sa pridáva k ďalším dvom knižným bestsellerom autorky OVOCNÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov a OKRASNÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov. S potešením môžeme navyše konštatovať, že už pracuje aj na štvrtej knižnej „sestre“ v rámci tejto série ZELENINOVÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov. Isto by žiadna z týchto kníh nemala chýbať vo vašej knižnici.
Vinič v záhrade - pestovanie - ochrana - zber
Chceli by ste sa podeliť o záveterné slnečné miestečko v záhrade s nejakou rastlinou?
Alebo uvažujete o rastline, ktorú by ste mohli pestovať vo väčšej nádobe na terase či balkóne? Odpoveď na obe otázky je rovnaká: Vinič vám v záhrade i na terase v lete poskytne tieň a na jeseň strapce lahodného ovocia. Okrem informácií, ako ho pestovať, chrániť a zberať, nájdete v knihe aj rady, akú odrodu si vybrať, či ako vhodným rezom vytvoriť z viniča špalier alebo pergolu.
Tajomstvo ovocia a zeleniny
V ovocí a zelenine žije plno zaujímavých postavičiek. Vlastne to sú hrdinovia, pretože sme vďaka nim zdravší. Napríklad taký draslík, síce sa rád čvachtá vo vode, ale je to práve on, kto sa stará o správny tlkot nášho srdca. Alebo horčík, ten je prosto rodený optimista. Ukľudňuje nás a má protistresové účinky. A čo taká kyselina listová, ktorá najradšej šije a pletie a dôkladne sa podieľa na tvorbe buniek!
Vďaka tejto knihe objavíte tajomný život všetkých obyvateľov, ktorí žijú v našom najobľúbenejšom ovocí a zelenine. Vyrozprávajte si svoje vlastné príbehy, ale predovšetkým poznávajte, prečo sú pre nás všetkých tieto záhadné postavičky tak prospešné.
Pestovanie teplomilných rastlín podľa Mičurina
Vitajte vo svete nespútanej fanatázie a ničím neohraničenej literárnej slobody. Medzi hrdinami, ktorí sa ako mátohy pohybujú na hranici sna a skutočnosti, života a smrti. Medzi predavačom gaštanov a poľským kozmonautom, generálom Sikorským, ktorý leží v truhle a nahluchlou Pannou Máriou, ktorá pri televízore pletie Ježišovi ponožky. V bláznivom svete, kde nikoho neprekvapuje zoznamovací večierok pre mŕtvych ani osvetové zdravotnícke bábkové divadlo. Weronika Murek ako slovný mág na kráľovskom dvore žongluje literárnymi štýlmi a vodí za nos čitateľa. Dokonalý únik od nudy všedných dní.
Mystický léčitel - Léčivá síla ovoce a zeleniny
ANTHONY WILLIAM coby Mystický léčitel pomohl tisícům lidí uzdravit se z nemocí, které byly buď chybně diagnostikovány, neúčinně léčeny nebo považovány za nevyléčitelné. Božský hlas mu přímo sděluje, co je pravou příčinou bolesti či nemoci konkrétního člověka a co pro své uzdravení každý může udělat.
Léčivá síla ovoce a zeleniny pojednává naprosto nově o léčivém potenciálu více než 50 druhů ovoce, zeleniny a bylinek z volné přírody. Díky informacím, které jinde nenajdete, porozumíte vlastnímu zdraví a ochráníte tak sebe a své blízké před utrpením a nemocemi. Odkryjte skrytou sílu ovoce a zeleniny a proměňte svůj život.
OBJEVÍTE:
•Proč jsou borůvky ovocem vzkříšení, chřest zřídlem mládí a citrony vás pozvednou, kdykoli se dozvíte něco špatného
•Nejlepší potraviny pro úlevu od žlučových kamenů, hypertenze, psychické otupělosti, onemocnění štítné žlázy, migrény a stovek dalších symptomů a nemocí
•Konkrétní léčivou sílu kiwi, okurek, manga, ředkviček a mnoha dalších
•Nahlédnete do mechanismu nezvladatelných chutí, pochopíte, jak využít stres ve váš prospěch a jak klíčovou roli hraje ovoce v otázce plodnosti
Většina informací v knize se dramaticky liší od názorů konvenční medicíny, takže neočekávejte stále stejně omílaná doporučení. Připravte se na nový pohled na potraviny jako na účinné nástroje, které vás uzdraví a přinesou vám pohodu i dobrou kondici.
Léčivá síla divokých bylin a zeleniny
Vaše každodenní zelenina je víc než pouhým zdrojem vitamínů: je plná tajemství, barvitých příběhů a magie. Často zde najdeme i silné léčivé rostliny s klinicky prokázanými zdravotními účinky. Jedinečné propojení zahradnické příručky, etnobotaniky, kulturní historie a starých i nových vědeckých poznatků. Wolf-Dieter Storl, velký znalec léčivých i užitkových rostlin a badatel v této oblasti, zde zajímavě čtivě představuje 50 druhů zeleniny běžně pěstované v zahradách, mezi nimi i vzácné a zapomenuté druhy a salátů. Portréty rostlin jsou doplněny o praktické tipy pro pěstitele a barevné ilustrace Barbary Hanneder.
Pod snehom
Po dvoch romantických príbehoch sa talentovaná slovenská autorka Katarína Pivarčiová rozhodla zmeniť žáner a napísala napínavý, strhujúci triler Pod snehom, ktorým potvrdila svoje spisovateľské kvality.
Zazdalo sa jej, že v rozbúrenom potoku čosi leží. Opatrne pristúpila bližšie. Sneh sa tesne pri vode menil na ľad. Čupla si, rukami sa pridŕžala prútov, ktoré trčali zo zmrznutej zeme.
Koryto nebolo plné, voda sa ním však valila závratnou rýchlosťou. Prúd uprostred koryta sa s čímsi pohrával. Najskôr si myslela, že sú to vodné rastliny. Namierila tým smerom baterku na telefóne a pozorne prižmúrila oči.
Vlasy.
Komorný hotel na Orave je ideálne miesto na stretnutie dávnych spolužiakov. Od maturity ubehlo už dvadsať rokov, nadišiel čas pochváliť sa životnými úspechmi a zapiť prehry. Mal to byť víkend plný nostalgických spomienok a smiechu, no mŕtve telo v saune tieto plány nadobro pochová.
Akoby to nestačilo, hotel zapadne snehom a odreže bývalú 4. A od civilizácie. V mrazivom prostredí začínajú krvácať staré rany, na povrch sa vyplavujú zabudnuté krivdy.
Nečakaná smrť prináša do už aj tak naštrbených vzťahov ešte väčšie napätie. Nik nemôže utiecť a pomoc zvonka neprichádza. V Hoteli na stračej nôžke môže byť ktokoľvek vrahom a každý sa môže stať obeťou…
dostupné aj ako:
Pod provensalským nebom
Lina prežíva náročné životné obdobie. Len niekoľko dní pred svadbou pristihne snúbenca pri nevere a celý doterajší život sa jej rozsype pred očami. Brat Noro a jeho manželka Gréta sa však rozhodnú, že namiesto zrušenej svadobnej cesty poletia na dovolenku do Francúzska, do slnečného Nice, spolu s ňou a pokúsia sa jej znova vrátiť úsmev. No ani čarovné Azúrové pobrežie nepomáha. Až do chvíle náhodného stretnutia s iným mužom a jeho návrhu stráviť niekoľko spoločných dní túlaním sa po provensalskych mestách. Pobyt v južnom Francúzsku tak získa nový rozmer vo viacerých ohľadoch.
dostupné aj ako:
Léto - Recepty ze zralého ovoce a čerstvé zeleniny
3. kuchařka z edice Apetit sezona
Vařte z čerstvého ovoce, zeleniny a bylinek! Ve třetím dílu nové řady kuchařek z kuchyně časopisu Apetit najdete více než 100 receptů na měsíce červen, červenec a srpen. Jako hvězdy v nich září všechny letní suroviny, které tolik milujeme – třešně, meruňky, rajčata, cukety… Máme pro vás tipy na jídla, jež pohodlně sníte venku, ale i na pokrmy hodné sváteční tabule nebo zálesácké kuře v jámě. Nechybějí ani dezerty včetně mražených a konzervování nasladko i naslano. Díky našim receptům si budete přát, aby léto nikdy neskončilo!
Pod modrým majákom
Kniha príbehov autora – záchranára, ktoré sú inšpirované skutočnými udalosťami. Príbehy hovoria o práci ľudí rýchlej zdravotnej pomoci. Literárne spracované čerpajú z autorových osobných zážitkov, sú však doplnené aj inými skúsenosťami jeho priateľov, známych a kolegov.
Viac než tridsiatka kratších ale dynamických poviedok dáva čitateľovi možnosť nahliadnuť nielen do zákulisia práce záchrannej zdravotnej služby, ale aj do najrôznejších osudov ľudí, ktorým pomáhajú.
Sto pod nulou
Pocitová teplota mohla dosiahnuť mínus sto stupňov, no ani to ich nezastavilo. Partia ôsmich horolezcov sa v roku 1967 rozhodla podniknúť zimný prvovýstup na najvyššiu severoamerickú horu Denali známu ako Mount McKinley. Sto pod nulou Arta Davidsona je skutočná horolezecká klasika!
Príbehy dobyvateľov nedobytných pólov a divokých miest našej planéty sú na prvý pohľad prosté. Prišli. Vystúpili na vrchol. Vrátili sa so slávou a poctami. Lenže expedícia je živý organizmus. Prešpikovaný priateľstvom na život a na smrť, nedôverou, zášťou, hnevom i nekonečnou náklonnosťou. A to všetko umocňujú situácie na hrane života. Inak to nebolo ani počas zimného prvovýstupu na slávnu aljašskú horu Denali v roku 1967. Partia ôsmich mužov sa pustila do projektu, ktorý bol od počiatku odsúdený na neúspech. Ako budú vzdorovať zime, víchrom a nedostatku kyslíka vo výškach nad 5000 metrov? Ako sa vysporiadajú so situáciami, keď pocitová teplota klesne na mínus sto stupňov a oni zostanú uväznení v ľadovom masíve?
Nikto pred nimi nezažil najvyššie hrebene Severnej Ameriky v zimnom šere. Nikto nevedel, ako nízko klesnú teploty, alebo aká prenikavá bude zima, keď začne fúkať vietor. A teraz to mali zistiť na vlastnej koži.
Sto pod nulou Arta Davidsona nie je to len kniha účastníka expedície, ktorý dôverne spoznal každého z jej členov. Je to aj kniha reportéra, ktorý na všetko pozerá s odstupom času a na miesto expedície sa vracia tiež prostredníctvom denníkov i rozhovorov so svojimi horolezeckými kolegami. A je to aj priamy a úprimný záznam jednej šialenej expedície, ktorú postretlo všetko – od eufórie, cez nenávisť až po smrť.
Kniha Sto pod nulou vychádza v preklade Ivany Krekáňovej.
dostupné aj ako:
Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny pro celou rodinu
Neházejte hrách na stěnu. Uvařte z něj skvělou večeři!
S novou knihou Petra Klímy objevíte kouzlo moderní veganské kuchyně. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je věnována luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.
Jak ale luštěniny skutečně zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat a nikdy se u toho nenudit?
Český veganský šéfkuchař spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny. Spolu s luštěninami hraje i tady velkou roli čerstvá lokální zelenina. Kniha je proto nabitá jejími běžnými i znovu objevovanými druhy, dostupnými na trzích či farmě, a všechny suroviny nás autor naučí využívat na maximum.
Pod pohrebným mesiacom
Klára je mladá žena, ktorá sa kvôli chybám z minulosti bojí postaviť tvárou v tvár vlastným démonom. Napriek strachu je odhodlaná urobiť za všetkým hrubú čiaru a začať odznova. Ale dá sa prevrátiť list a odpustiť niekomu, kto vám tak veľmi ublížil? Klára rozumie, že nie každý si zaslúži druhú šancu. Možno ani ona nie.
Keď sa v jedno ráno prebudí na brehu jazera, je uzimená, dezorientovaná a vystrašená. Nevie, ako sa tam dostala, ani čo sa v noci stalo. Čo je najhoršie, netuší, že len o pár metrov ďalej leží jej mŕtvy spolužiak.
Alex je nádejný architekt, ktorý má celý život pred sebou. Už niekoľko rokov chodí so svojou priateľkou, no vo vzťahu s ňou nie je šťastný. Alex je totiž celý život zamilovaný do Kláry. Ale Alex je mŕtvy.
Kapitán Dávid Meizner a jeho kolega Dominik Tóth sa púšťajú do vyšetrovania Alexovej smrti. Dávid nie je novým prípadom nadšený. Doma naňho čaká tehotná priateľka, termín pôrodu sa blíži a on by rád strávil nejaký čas v pokoji, pretože vie, že po narodení dieťaťa už žiadny pokoj mať nebude. Dominik ale trvá na tom, aby mu s prípadom pomohol – Klára je jeho kamarátka z detstva, ktorá ho prosí o pomoc. Po jej výsluchu sa obaja vyberú na miesto činu, kde nájdu niečo, čo vôbec nečakali. A tak začne mať Dávid pochybnosti: Hovorí Klára pravdu?
dostupné aj ako:
Hugo a Vianoce pod psa
Hugo je rozkošný, večne hladný francúzsky buldoček, ktorý miluje svoju rodinu. Tento rok sa s nimi chystá stráviť Vianoce mimo domu. Výprava za susedkinou mačkou však spôsobí, že Hugo ostane trčať na ulici.
Cesta za pohodlím, jedlom a škrabkaním vedie cez mnohé nástrahy – mačacie dvere, okolo úhlavnej nepriateľky, popri dobrom poštárovi, namosúrenej susede i mladej žene, ktorá ešte neprestala snívať. Čakajú nakoniec na neho i všetkých obyvateľov Hugovej ulice krásne Vianoce?
Zavlažovanie poľných plodín, zeleniny a ovocných sadov
Autorský kolektív zostavený zo špičkových odborníkov v oblasti klimatológie, hydrológie, vodného hospodárstva, pôdohospodárstva, krajinného inžinierstva a technických vied pôsobiacich na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, Matematicko-fyzikálnej fakulte a Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského, Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Hydrologickom ústave SAV a Výskumnom ústave vodného hospodárstva v Bratislave zostavil a pripravil jedinečnú monografickú prácu zameranú na problematiku zavlažovania poľných plodín, ovocných sadov a zeleninových plantáží s osobitným zreteľom na najmodernejšie technické riešenia šetriace vodu a energiu. Monografia prináša najnovšie vedecké poznatky z oblasti technického riešenia dodávky vody, využívania vodných zdrojov v krajine a trvalo udržateľnej poľnohospodárskej produkcie s ohľadom na vývoj klimatických zmien, ponúka základné teoretické východiská adaptačných opatrení pri klimatických zmenách v poľnohospodársky využívanej krajine. Aplikácia uvedených poznatkov v praxi bezpochyby ovplyvní agrobiodiverzitu v krajine, potravinovú bezpečnosť a zdravú výživu v oblasti produkcie ovocia a zeleniny, ako aj niektorých vybraných poľných plodín. Najprodukčnejšie poľnohospodárske oblasti Slovenska s vysokým energetickým príkonom a vysokou bonitou pôdy sú vlhkostne deficitné a v dôsledku prebiehajúcej klimatickej zmeny sa výskyt vlhkostného deficitu neustále prehlbuje a jeho frekvencia narastá. Technické úpravy vodného režimu týchto poľnohospodárskych oblastí a vybudovanie nových vodných zdrojov v krajine sú riešením nepriaznivého stavu. Vzhľadom na to, že ide o inováciu produkčných poľnohospodárskych systémov založených na takých prírodných faktoroch, ako je slnečné žiarenie, pôdna úrodnosť a voda, ide o bezkonkurenčnú ekologickú produkciu, ktorá má perspektívu uplatniť sa na domácom i zahraničnom trhu. Publikácia je určená pre vedeckých pracovníkov, vysokoškolských študentov, odborníkov z oblasti vodného hospodárstva, poľnohospodárstva a životného prostredia, ako aj pre farmárov, samosprávu a štátnu správu. - See more at: http://vydavatel.sk/kniha/zavlazovanie-polnych-plodin-zeleniny-a-ovocnych-sadov#sthash.K8WVPU15.dpuf
Pod krídla havrana
Láska, boj, vášeň, čary... Jedno prepletené s druhým na pozadí historických reálií.
Uhorsko, rok 1467. Kráľ Matej konečne zúčtuje s bratríkmi, mnoho rokov sužujúcimi krajinu. Mladý považský zeman Gašpar Suňog sa do likvidácie poslednej bratríckej pevnosti vo Veľkých Kostoľanoch zapletie viac, než plánoval, a dostáva sa i so svojím druhom Jánom Podmanickým do pozornosti panovníka.
Mladíci priťahujú ako magnet dobrodružstvá, v ktorých ide o život. Pátrajú po nezvestnom Jánovom strýkovi Blažejovi, ktorý zradil bratríckeho kapitána Švehlu, po desiatkach záhadne unesených dievčat, bojujú so zbojníkmi, ktorí sužujú žilinských mešťanov a čelia pomste.
Ich cesta je plná dobrodružstva, odvahy, priateľstva a lásky, ale i zrady a nenávisti.
Dostanú sa napokon pod ochranné krídla kráľa, ktorý má v rodovom erbe havrana, alebo ich púť predčasne ukončí ruka nepriateľa?
dostupné aj ako:
Narodila som sa pod šťastnou hviezdou
Elena Lacková (1921 – 2003) ako jedna z prvých začala hovoriť o rómskom holokauste – resp. o utrpení Rómov počas druhej svetovej vojny, a to takmer hneď po jeho konci. Už v roku 1949 napísala a so svojimi blízkymi z rómskej osady vo Veľkom Šariši naštudovala divadelnú hru Horiaci cigánsky tábor, s ktorou obišli takmer celé Československo a mali viac ako sto repríz. Elena Lacková o utrpení Rómov počas druhej svetovej vojny začala hovoriť a písať o niekoľko desaťročí skôr, ako sa o tejto téme začalo verejne hovoriť v Európe. Bola to jedinečná rozprávačka s obrovským citom pre príbeh, ale aj pre detail a presvedčila nás o tom najmä v knihe Narodila som sa pod šťastnou Hviezdou. Ide o unikátne literárne dielo, ku ktorému by sme len veľmi ťažko hľadali v rómskej literatúre prirovnanie. Text, ktorý sa nielen veľmi dobre číta, ale poskytuje jedinečný pohľad na rómsku kultúru, dejiny Rómov na Slovensku v 20. storočí, rómske tradície, myslenie, hodnoty či spôsob života. Ako vraví zostavovateľka knihy Milena Hübschmannová: „Jej meno pôsobilo ako hviezda nádeje, ktorá vyvedie rómsky ľud z nepochopenia medzi Rómami a gadži. Lacková napísala prvú rómsku hru, nacvičila ju so svojimi príbuznými v chatrči cigánskej osady; písalo sa o nej s obdivom v novinách, pozdvihla romipen z blata ignorantského opovrhnutia.“
Mi del o Del bacht sasťipen, o jilo phundrado achalipnaske the kamibnaske.
Daj Boh šťastie a zdravie, srdce otvorené porozumeniu a láske.
dostupné aj ako:
Pod holým nebom
Obyvatelia planéty Solaria žijú takmer v úplnej izolácii. O všetky ich potreby sa starajú robotickí sluhovia a predstava priameho kontaktu s inými ľuďmi im pripadá nechutná. Napriek tomu sa jeden z obyvateľov stane obeťou vraždy.
Solarijčania nie sú schopní vyšetriť tento prípad sami, a tak úradníci z Vonkajších svetov povolajú zo Zeme renomovaného detektíva Eliáša Baleyho. So svojím robotickým partnerom Olivawom odhalia sprisahanie, ktoré by mohlo naveky zmeniť vzťahy medzi ľuďmi a robotmi.
Svet pod ich nohami
Kniha Svet pod ich nohami získala ocenenie National Outdoor Book Award ako najlepšie dielo za rok 2020.
Tridsiate roky 20. storočia. Zatiaľ čo medzi európskymi mocnosťami postupne rastie napätie, v ďalekých Himalájach prebieha iný druh boja. Skupiny horolezcov z Veľkej Británie, nacistického Nemecka a Spojených štátov zápasia o prvenstvo vo výstupoch na najvyššie vrchy planéty vrátane Mount Everestu, K2 a Nanga Parbatu. Na rozdiel od technicky dobre vybavených dnešných horolezcov majú iba zopár fotografií, nedokonalé mapy, jednoduché kožené topánky a bavlnené vetrovky. Majú však aj odhodlanie a odvahu a navzdory všetkým protivenstvám prenikajú čoraz ďalej a vyššie, ako si človek vie predstaviť. Ich príbehy zakrátko upútajú pozornosť celého sveta a stávajú sa inšpiráciou pre mnohých.
Ellsworthova vzrušujúca sága, ktorá sa odohráva v Londýne, New Yorku, Nemecku, Indii a Tibete, nie je iba rozprávaním o horolezectve a horolezcoch, ale aj o vášni a ambíciách, o odvahe hraničiacej s bláznovstvom, o tradíciách a objavoch, o tragédiách a víťazstvách. Autor nás vo svojom mnohotvárnom opise plynulo prenáša od ulíc Manhattanu po reflektory londýnskeho West Endu, cez smrtonosné lavinózne úbočia Nanga Parbatu až k trúfalým snom novozélandského pestovateľa včiel Edmunda Hillaryho a mladého húževnatého Šerpu Tenzinga, ktorí si v máji 1953 podajú ruky na vrchole Mount Everestu.
Prekladateľka: Katarína Jusková
dostupné aj ako: