Hľadanie: Ovocinárstvo
zobraziť:
Spiš. K dejinám liehovarníctva a ovocinárstva
Ilustrované dielo autorov renomovaného historika Miroslava Števíka a Miroslavy Sanigovej obohatí čitateľa o poznatky z minulosti Spiša, o špecifické témy ovocinárstva a liehovarníctva prezentované v ich historickom kontexte tak, aby čitatelia lepšie porozumeli širším súvislostiam, ktoré mnohokrát zostávajú nezodpovedané. Publikácia už získala aj ocenenie na prestížnej súťaži Najkrajšia kniha o Slovensku a propagačný materiál.
Liptov Ovčiarstvo v Liptove /Shep Breeding in Liptov
Pastierska kultúra a tradičné formy chovu oviec v minulosti významne ovplyvnili pôvodnú roľnícku kultúru Liptova. Kniha prináša pútavé rozprávanie o salašnom hospodárení a pasení oviec na vysokohorských a hôľnych pasienkoch. Pri čitateľov budú zaujímavé skutočné príbehy bačov a valachov, ich osobné spomienky a zážitky. Okrem hospodárskeho významu chovu oviec, vplyvu ovčieho mlieka a syra na stravovanie obyvateľstva, využitie ovčej vlny na odievanie a obuv sú to aj významné kultúrne a výtvarné hodnoty. Je to pastierske rezbárske umenie ako špecifický prejav ovčiarov spojený s ich dlhodobým pobytom v prírode a hudobný a tanečný folklór. Charakteristickým znakom ovčiarskeho povolania tzv. valaského stavu sú doplnky odevu a ďalšie artefakty. K nim patria bohato zdobené široké viacprackové opasky, pracky, spony, vybíjané pastierske kapsy a klobúky. K výstroju ovčiarov patrili valašky, palice, rôzne archaické hudobné nástroje.
Úvodné texty ku každej kapitole sú v anglickom jazyku.
Osvedčené rady do záhrady
Denne nestor slovenského ovocinárstva profesor Ivan Hričovský pri svojich osobných stretnutiach, prednáškach, v rozhlasových či televíznych reláciách dostáva mnoho otázok, ktoré sa vel?mi c?asto opakujú, a tak si niekedy pripadá, že odpovede doslova „omiel?a“ donekonec?na ako taká pokazená platn?a. Po vyslovení odpovedí, tieto väčšinou ostávajú nezapísané, a tak sa strácajú v nedohľadne. Dodnes neexistuje komplexný zborník odpovedí na všetky otázky súvisiace s prácou a zábavou v ovocnej, zeleninovej či okrasnej záhradke. A ako by sa neraz zišiel, však?
V záhradke či v sade alebo okolo domu prichádzajú situácie, keď nevieme ako správne postupovať. Raz pri omladzovacom reze nevieme, na akom dreve rodia broskyne či višne, inokedy zase kedy máme vysádzať mrkvu a s čím ju môžeme kombinovať na hriadke, aké letničky alebo trvalky môžeme vysadiť do skalky, do akej pôdy máme dať čučoriedky, na akú výšku treba kosiť trávnik, či nám vyrastie z kôstky strom slivky, ktorý bude prinášať bohatú úrodu... Aj preto pred c?asom Ivan Hričovský s radost?ou súhlasil s vytvorením elektronického záhradkárskeho fóra, kde sa l?udia môžu pýtat? na veci súvisiace so záhradkárc?ením a sadovníctvom, a aj dostanú odborné odpovede. Popularita poradenského profilu profesora Hric?ovského na Facebooku sa nesmierne rozrástla a stala sa súčasťou mnohých domácností na Slovensku i v Čechách. Popri praktických radách uvádzaných skoro denno-denne na stránku, tu má c?ulý písomný kontakt s mnohými záhradkármi. Na priame otázky odpovedá v rámci svojich c?asových možností.
Je však ešte stále vel?mi vel?a takých, ktorí jednoducho nevedia príst? na internet a takto si prec?ítat? praktické rady z rôznych oblastí záhradkárc?enia. Práve pre tých najmä má slúžit? táto plnofarebná knižná publikácia Osvedčené rady do záhrady v krásnej odl?ahc?enej väzbe. Je to prvá kniha otázok priatel?ov zo stránky profesora Hričovského na Facebooku, ktoré mu za posledný rok adresovali like-ujúci na tento vyhl?adávaný a navštevovaný profil. Kniha však aktivity profilu posúva ešte ďalej. Aby pokrývala všetky oblasti záhradkárčenia, požiadal Ivan Hričovský pri odborných odpovediach o výpomoc aj niekoľkých uznávaných slovenských odborníkov, ktorí sa venujú problematike biologickej ochrany rastlín, ovocinárstvu, zeleninárstvu, vinohradníctvu a produkcii vína, záhradnej architektúre, okrasným rastlinám, drevinám a krom, výžive a hnojeniu záhradných rastlín a ďalším oblastiam.
Z každého rožku zeleninovej záhrady trošku
Od vzniku facebookovej stránky facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky záhradkári majú možnosť nachádzať odpovede na ich zvedavé otázky v stovkách príspevkov z pera mnohých slovenských odborníkov. Stránka denne prináša niekoľko príspevkov súvisiacich so záhradkárstvom, ovocinárstvom i ochranou ovocia a zeleniny. Jej zmyslom od samotného začiatku bolo sústrediť na jednom mieste nielen praktické rady pre záhradkárov, ale poskytnúť aj mnoho odporúčaní, návodov, postupov, či predstavovať produkty na podporu rastu a úrody, na ochranu či skrášlenie záhrady.
Tieto praktické rady z jednotlivých oblastí záhrady a vinohradu sme sa rozhodli zoradiť do samostatných publikácií, aby ich záhradkári mohli mať sústredené na jednom mieste. Prvotinou je kniha Z každého rožku ovocnej záhrady trošku. Zaradili sme ju do edície KNIHY DO VRECKA ako súčasť série ZÁHRADA: Ako na to? Jej „sestrou“ je táto publikácia Z každého rožku zeleninovej záhrady trošku. Otázky v tejto publikácii sme tiež zoradili chronologicky podľa ročných období a venujú sa problematike, s ktorou sa stretávate vo svojich záhradách.
Nestor slovenského záhradkárstva prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., si pozval na pomoc odborníčku v problematike záhradkárstva Ing. Annu Szabóovú, dlhoročnú pracovníčku Slovenského zväzu záhradkárov a odbornú poradkyňu v najlepších slovenských časopisoch so záhradkárskou tematikou. Popri tejto knihe autori už vybrali otázky aj do ďalších publikácií, ktoré sa postupne predstavia na slovenskom knižnom trhu. Tu sú plánované najbližšie dve:
Z každého rožku okrasnej záhrady trošku
Z každého rožku vinohradu trošku
Rok v záhrade 2022 - stolový kalendár
Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. - nestor nášho ovocinárstva a tvár slovenských záhradkárov - svojim priaznivcom už ôsmu sezónu za sebou ponúka kalendár plný praktických rád do záhrady.
Kalendár na rok 2022 má opäť až 112 strán. Príspevky vo forme rád, tipov a odporúčaní sú koncipované chronologicky pre jednotlivé týždne a mesiace počas celého roka.
Tento praktický pomocník pre menej i viac náruživých záhradkárov obsahuje mnoho užitočných rád pre práce v záhradke.
Kalendár má desiatky praktických informácií, ako čo robiť.
Popri odporúčaniach z ovocnej záhrady, na ktorú sa celý život špecializoval pán profesor Ivan Hričovský, nechýbajú pochopiteľne ani rady zo zeleninovej a okrasnej záhradky, z vinohradu a pre vinárov, nájdete tu i dôležité odporúčania a tipy pri biologickej ochrane, výžive a hnojení pôdy.
Na stránkach kalendára zaujmú i návody ako rezať, vrúbľovať, tvarovať, omladzovať stromky, kríky či vinohrad.
Všetky rady posunú každého záhradkára očividne dopredu.
Autormi kalendára sú Ivan Hričovský a Boris Horák.
Drobné ovocie: Pestovanie a odrody
vydavateľstvo Plat4M Books uvádza na knižný trh ďalšiu publikáciu so záhradkárskou tematikou – DROBNÉ OVOCIE: Pestovanie a odrody. Knižka rozšíri dnes už bohatú paletu záhradkárskych titulov garantovaných nestorom slovenského ovocinárstva a záhradkárstva Prof. Ing. Ivanom Hričovským, DrSc.
Praktický štýl autorky publikácie Lucie Sedláček Harničárovej prináša na 148 stranách všetko najdôležitejšie, čo potrebuje záhradkár vedieť o pestovaní drobného ovocia. Počnúc výberom odrôd a stanovišťa výsadby, cez prípravu pôdy, prihnojovanie a zavlažovanie až po samotné kroky výsadby. Venuje sa aj optimálnym spôsobom pestovania, ktoré umocňujú kvalitu úrody drobného ovocia. Napomáhajú tomu i rezy a tvarovanie kríkov a stromkov tohto chutného ovocia, ktoré by isto nemalo chýbať v žiadnej záhrade.
Autorka predstavuje starostlivosť pred nástupom novej sezóny, spôsoby rozmnožovania, upozorňuje na škodcov a choroby jednotlivých druhov drobného ovocia a postupy ako ich chrániť. Pri každom ovocnom druhu pridáva aj niekoľko tipov na ich kulinárske spracovanie a využitie.
Kniha sa pridáva k ďalším dvom knižným bestsellerom autorky OVOCNÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov a OKRASNÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov. S potešením môžeme navyše konštatovať, že už pracuje aj na štvrtej knižnej „sestre“ v rámci tejto série ZELENINOVÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov. Isto by žiadna z týchto kníh nemala chýbať vo vašej knižnici.
Okrasná záhrada - Práce podľa mesiacov
Publikácia OKRASNÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov je určená najmä tým, ktorí chcú mať zo svojej záhradky nielen úžitok vo forme chutného ovocia, ale aj pôvabný ostrov rastlín a okrasných drevín. Autori poskytli svoje skúsenosti z pestovania krásy v záhradách s množstvom praktických ukážok, tipov a rád.
Autorkou okrasnej časti knihy je Lucia Harničárová, ktorá v spolupráci s Ivanom Hričovským napísala záhradkársky bestseller OVOCNÁ ZÁHRADA: Práce podľa mesiacov. V tejto knihe o okrasnej záhrade prijateľným spôsobom v chronologickom poradí popisuje postupy jednotlivých prác. Vykresľuje krok po kroku napríklad rozmnožovanie letničiek, trvaliek, skalničiek, begónií, magnólií, fuksií, brugmansií, krušpánu z odrezkov a ďalších, zobrazuje rezy hortenzií a ruží a ich zazimovanie. Ďalej podáva postupy pri úprave skalky, skrášľovaní balkónov muškátmi a tiež návod ako docieliť, aby hýrili množstvom fascinujúcich farieb. Opisuje zmladzovacie rezy rastlín, prácu s cibuľovinami, kroky pri úprave jazierka, starostlivosť o trávnik, ako chrániť rastliny, kedy vyniesť zimujúce druhy, zimnú krásu v črepníkoch a poskytuje mnoho ďalších cenných rád.
Nájdete v nej aj časť o úžitkovo-okrasných rastlinách od nestora slovenského ovocinárstva Ivana Hričovského s inšpirujúcimi postupmi pri pestovaní arónie, muchovníka, drieňa, rakytníka, jarabiny, bazy i zemolezu, ale aj málo známej ruže jabĺčkovej.
Rok v záhrade 2023 - stolový kalendár
Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. - nestor nášho ovocinárstva a tvár slovenských záhradkárov - svojim priaznivcom už deviatu sezónu za sebou ponúka kalendár plný praktických rád do záhrady. Kalendár na rok 2023 má opäť veľký rozsah strán - minimálne 112 strán. Príspevky vo forme rád, tipov a odporúčaní sú koncipované chronologicky pre jednotlivé týždne a mesiace počas celého roka.
Tento praktický pomocník pre menej i viac náruživých záhradkárov obsahuje mnoho užitočných rád pre práce v záhradke.
Kalendár má desiatky praktických informácií, ako čo robiť.
Popri odporúčaniach z ovocnej záhrady, na ktorú sa celý život špecializoval pán profesor Ivan Hričovský, nechýbajú pochopiteľne ani rady zo zeleninovej a okrasnej záhradky, z vinohradu a pre vinárov, nájdete tu i dôležité odporúčania a tipy pri biologickej ochrane, výžive a hnojení pôdy.
Na stránkach kalendára zaujmú i návody ako rezať, vrúbľovať, tvarovať, omladzovať stromky, kríky či vinohrad.
Všetky rady posunú každého záhradkára očividne dopredu.
Autormi kalendára sú Ivan Hričovský a Boris Horák.
Na sklade 4Ks
5,65 €
5,95 €
Rok v záhrade 2024 - stolový kalendár
Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. - nestor nášho ovocinárstva a tvár slovenských záhradkárov - svojim priaznivcom už jubilejnú desiatu sezónu za sebou ponúka kalendár plný praktických rád do záhrady. Kalendár na rok 2024 má opäť veľký rozsah strán - rekordných 136 strán, najväčší zo všetkých kalendárov u nás. Obsahuje populárne a náučné príspevky vo forme rád, tipov a odporúčaní. Koncipované sú v chronologickom poradí pre jednotlivé týždne a mesiace počas celého roka.
Tento praktický pomocník pre menej i viac náruživých záhradkárov obsahuje mnoho užitočných rád pre práce v záhradke. Kalendár má desiatky praktických informácií, ako a kedy čo robiť.
Popri odporúčaniach z ovocnej záhrady, na ktorú sa celý život špecializuje pán profesor Ivan Hričovský, nechýbajú pochopiteľne ani rady zo zeleninovej a okrasnej záhradky, z vinohradu a pre vinárov, nájdete tu i dôležité odporúčania a tipy pri biologickej ochrane, výžive a hnojení pôdy. Na stránkach kalendára zaujmú i návody ako rezať, vrúbľovať, tvarovať, omladzovať stromky, kríky či vinohrad. Všetky rady pomôžu každého záhradkára posunúť očividne dopredu.
Ovocie z vlastnej záhrady
Ovocinárstvo prešlo v posledných rokoch značnú cestu vývoja, ktorá sa prejavila najmä vo veľkovýrobe, ale mnohé prvky z tejto oblasti sa dostali a etablovali aj v menších záhradkách.
Za posledných 15 rokov sa k nám dostalo mnoho nových odrôd ovocných druhov, ktoré nahradili tie staré. S príchodom nových odrôd prišli samozrejme aj nové problémy, týkajúce sa najmä chorôb a škodcov. Tento fakt však nesúvisí výlučne so zavedením nových odrôd, ale príčiny musíme hľadať aj v zmene klimatických prvkov a to najmä za posledných päť rokov. Vplyvom odlišných pochodov počasia v priebehu roka nastali zmeny aj pri chorobách a škodcoch, sme svedkami výskytu chorôb a škodcov, ktoré tu doteraz neboli.
Vypredané
6,28 €
6,61 €
Zelenina bez chémie
O tejto publikácii hovorí v príhovore vydavateľa Boris Horák:
Autorská dvojica Ivan Hričovský a Zoltán Tamášek sa stretla už v minulosti v záhradkárskom bestselleri Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana (Plat4M Books, 2015). Zoltán Tamášek pôvodnú knihu doplnil o mnoho zaujímavých a podnetných návrhov, ako bez chémie chrániť úrodu ovocia pred škodcami. Kniha dodnes patrí najúspešnejším publikáciám nestora slovenského ovocinárstva na našom knižnom trhu.
Pred dvoma rokmi som sa s oboma odborníkmi stretol na záhradkárskej výstave v Trenčíne. Stretnutie bolo nielen milé, ale predovšetkým veľmi tvorivé a podnetné. Dohodli sme sa, že medzi záhradkárskymi publikáciami chýba titul, ktorý by pre pestovateľov podrobne opísal a odprezentoval postupy ochrany ovocia, zeleniny a plodov viniča bez použitia chemických prostriedkov. Stretnutie vyvrcholilo dohodou, že edičný projekt Praktické rady záhradkárom, ktorej dlhoročným garantom je práve profesor Ivan Hričovský, rozšíria tri nové knihy Zelenina bez chémie, Ovocie bez chémie a Vinič bez chémie.
Dlhé týždne náročnej práce súvisiace s napĺňaním obsahu kníh, popismi nasnímaných škodcov a chorôb a postupmi sú teda za nami. Teraz v rukách držíte prvú z plánovaných publikácií o modernej ochrane záhradných plodov pestovateľov a záhradkárov Zelenina bez chémie.
Veríme, že vám bude nápomocná pri vašich prácach v milovanej záhradke a naučí vás pestovať zeleninu bez chemických postrekov a prostriedkov vôbec. A najmä, že plody vašej záhradkárskej práce nebudú poškodzovať vaše zdravie, zdravie vašich detí a najbližších rodinných príslušníkov. Čistá a zdravá bezchemická zelenina už nebude iba vašim snom. Pustite sa do čítania tejto úžasnej publikácie.
Veríme, že vás rovnako zaujme, ako všetky ostatné knihy o pestovaní zeleniny, kvetov, okrasných rastlín a drevín, vinohradu a ďalších aktivít v záhrade z knižnej edície Praktické rady záhradkárom.
Osvedčené rady do záhrady
Denne nestor slovenského ovocinárstva profesor Ivan Hričovský pri svojich osobných stretnutiach, prednáškach, v rozhlasových či televíznych reláciách dostáva mnoho otázok, ktoré sa velˇmi často opakujú, a tak si niekedy pripadá, že odpovede doslova „omielˇa“ donekonečna ako taká pokazená platňa. Po vyslovení odpovedí, tieto väčšinou ostávajú nezapísané a tak sa strácajú v nedohľadne. Dodnes neexistuje komplexný zborník odpovedí na všetky otázky súvisiace s prácou a zábavou v ovocnej, zeleninovej či okrasnej záhradke. A ako by sa neraz zišiel, však?
V záhradke či v sade alebo okolo domu prichádzajú situácie, keď nevieme ako správne postupovať. Raz pri omladzovacom reze nevieme, na akom dreve rodia broskyne či višne, inokedy zase kedy máme vysádzať mrkvu a s čím ju môžeme kombinovať na hriadke, aké letničky alebo trvalky môžeme vysadiť do skalky, do akej pôdy máme dať čučoriedky, na akú výšku treba kosiť trávnik, či nám vyrastie z kôstky strom slivky, ktorý bude prinášať bohatú úrodu... Aj preto pred časom Ivan Hričovský s radosťou súhlasil s vytvorením elektronického záhradkárskeho fóra, kde sa lˇudia môžu pýtať na veci súvisiace so záhradkárčením a sadovníctvom, a aj dostanú odborné odpovede. Popularita poradenského profilu na Facebooku Rady.do.záhrady.profesor.Hričovský sa nesmierne rozrástla a stala sa súčasťou mnohých domácností na Slovensku i v Čechách. Popri praktických radách uvádzaných skoro denno-denne na stránku, má tu čulý písomný kontakt s mnohými záhradkármi. Na priame otázky odpovedá v rámci svojich časových možností.
Je však ešte stále velˇmi velˇa takých, ktorí jednoducho nevedia prístˇ na internet a takto si prečítatˇ praktické rady z rôznych oblastí záhradkárčenia. Práve pre tých najmä má slúžitˇ táto plnofarebná knižná publikácia Osvedčené rady do záhrady v krásnej odlˇahčenej väzbe. Je to prvá kniha otázok priatelˇov zo stránky profesora Hričovského na Facebooku, ktoré mu za posledný rok adresovali likeujúci na tento vyhlˇadávaný a navštevovaný profil. Kniha však aktivity profilu posúva ešte ďalej. Aby pokrývala všetky oblasti záhradkárčenia, požiadal Ivan Hričovský pri odborných odpovediach o výpomoc aj niekoľkých uznávaných slovenských odborníkov, ktorí sa venujú problematike biologickej ochrany rastlín, ovocinárstvu, zeleninárstvu, vinohradníctvu a produkcii vína, záhradnej architektúre, okrasným rastlinám, drevinám a krom, výžive a hnojeniu záhradných rastlín a ďalším oblastiam.
A ako tento slovenský záhradkársky guru hovorí: Prosto lˇudia nemajú kde nájsť praktické odpovede na mnohé problémy, ktoré im pri milovanej práci v záhradke poriadne komplikujú život. Preto by som to spolu s mojími priatelˇmi aj touto knihou chcel zmeniť a uľahčiťˇ záhradkárom cestu k odpovediam na otázky, ktoré ich trápia.
Zdravie a výživa ľudí 1.-3. diel
Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného vlastníctva.
Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť. Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová kapitola...
Schválila rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre dňa 10. 9. 2020 ako vysokoškolskú učebnicu.
Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou, sumarizuje na 2500 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a ovocinárstva.
Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov. Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy ľudí.
1.diel:
Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu, vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku vinárstva.
Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej nástroje. Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho prehľadnosť.
Oceňujem rozsah textu a rozmanitosť spoluautorov, čo si vyžadovalo od vedúcich autorského kolektívu nemalé úsilie, aby sa čitateľovi dostala do rúk ucelená a myšlienkovo usporiadaná učebnica s logicky nadväzujúcimi kapitolami.
Záverom konštatujem, že učebnica autorského kolektívu Chlebo P., Keresteš J. a kol. Zdravie a výživa ľudí (druhé prepracované a doplnené vydanie) spĺňa kritériá pre publikácie tohto typu, bude vhodným študijným materiálom pre stredné odborné a vysoké školy, ako aj odbornú verejnosť a významnou mierou prispeje k zlepšeniu zdravia a výživy ľudí. (prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.)
2.diel
Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov.
Druhý diel je venovaný hlavným potravinovým zdrojom živočíšneho a rastlinného pôvodu, od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia a zeleniny, vrátane ich biodiverzity, hmyzu a rias. Z hlavných potravinových zdrojov rastlinného pôvodu využívaných vo výžive ľudí autori popisujú význam obilovín, strukovín, okopanín, zeleniny, ovocia a výrobkov z nich. Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Podrobne popisuje význam potravinových zdrojov vo výžive človeka, produkty z nich a technologické postupy ich spracovania. Súčasťou tejto časti moderný pohľad na probiotiká, prebiotiká a synbiotiká používané v mäsovej výrobe. Samostatná časť je venovaná mikrobiológii so zameraním na patogénnu mikroflóru a základné formy kazenia mäsa. Podrobne sú popísané aj prídavné látky, ktoré sú používané v mäsovej výrobe. Správne, pomerne veľká časť je venovaná mlieku a mliečnym výrobkom vo výžive ľudí, okrem kravského mlieka je pozornosť venovaná aj byvoliemu, ovčiemu a koziemu mlieku. Posledné časti dielu sú venované liečivým a koreninovým rastlinám, pochutinám, hubám a riasam vo výžive ľudí.
3. diel
Tretí diel učebnice pojednáva o potravinách nového typu a racionálnej výžive, falšovaní potravín, potravinových alergiách, hygiene výživy a fytopatogénoch a potravinovej banke dát.
Nový pohľad na základný a klinický výskum výživy ľudí prináša kapitola venovaná nutričnej genomike a epigenetike. Kapitola venovaná metabolicko - výživovým vzťahom popisuje význam a spôsoby detoxikácie organizmu ako kľúču k zdraviu, acidobázickú rovnováhu a najčastejšie choroby spôsobené jej porušením a vplyv výživy na mozog a myslenie človeka. Konštatovanie, že diétnymi opatreniami sa dá zabrániť 30 - 40 % všetkých druhov zhubných nádorov potvrdzuje význam a správnosť zaradenia kapitoly "Strava a výživa v onkológii" ako súčasť učebnice.
Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber kľúčových - najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú otázku: Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!
Zdravie a výživa ľudí 1
Ján Keresteš je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného vlastníctva.
Schválila rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre dňa 10. 9. 2020 ako vysokoškolskú učebnicu.
Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť. Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová kapitola...
Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou, sumarizuje na 2032 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a ovocinárstva.
Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov. Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy ľudí.
Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu, vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku vinárstva.
Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej nástroje. Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho prehľadnosť.
Oceňujem rozsah textu a rozmanitosť spoluautorov, čo si vyžadovalo od vedúcich autorského kolektívu nemalé úsilie, aby sa čitateľovi dostala do rúk ucelená a myšlienkovo usporiadaná učebnica s logicky nadväzujúcimi kapitolami.
Záverom konštatujem, že učebnica autorského kolektívu Chlebo P., Keresteš J. a kol. Zdravie a výživa ľudí (druhé prepracované a doplnené vydanie) spĺňa kritériá pre publikácie tohto typu, bude vhodným študijným materiálom pre stredné odborné a vysoké školy, ako aj odbornú verejnosť a významnou mierou prispeje k zlepšeniu zdravia a výživy ľudí. (prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.)
Text knihy je vhodným způsobem doplněn velkým počtem grafů, tabulek, schémat a obrázků, které mají vysokou vypovídající hodnotu a doplňují tak šířku a hloubku záběru textu.
Napísať knihu o výžive ľudí a zdraví je nesmierne ťažká úloha. Vlastne pri súčasnom stave vedy, výskumu a informačných technológiách je nutnosť predmetnú tematiku spracovávať tímovo ako literárne dielo, je súhrnom názorov a odborných identít každého spracovateľa a dať všetky názorové hladiny do približne súmerného informačného toku je tak zložité, ako dať odpoveď na riešenie súčasných civilizačných ochorení. Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber kľúčových - najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú otázku:
Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!
Hodnotenie knihy a jej častí budú predmetom diskusie, oponencie a iných názorov. Za celý kolektív spracovateľov chcem predovšetkým poďakovať za excelentnú a tolerantnú spoluprácu, na ktorej sa zúčastnili:
doc. Ing. Marta Habánová, PhD.
doc. Ing. Miroslav Habán, PhD.
Ing. Martina Gažárová, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Ing. Katarína Fatrcová-Šrámková, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Ing. Jaroslav Maček, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre
Ing. Zsigmund Tóth, PhD., Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre
Ing. Zuzana Hamadová, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre
doc. MVDr. Pavel Maľa, PhD., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
prof. Ing. Jozef Čársky, CSc., Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
MUDr. Janka Zálešáková, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave
doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave
doc. Ing. Milan Kováč, CSc., Výskumný ústav potravinársky v Bratislave
doc. Ing. Pavel Dlouhý, CSc.
prof. Ing. Jozef Golian, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Ing. Jiří Kopáček, PhD.
prof. Ing. Zdenka Ďuračková, PhD.
PhDr. Peter Keresteš, PhD.
doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave
RNDr. Jana Mrázová, PhD.
Ing. Jana Kopčeková, PhD., Česko-moravský mlékarenský svaz v Prahe
doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD.
doc. MUDr. Jaroslav Daniška, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc.
prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
Ing. Ladislav Strarúch, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave
prof. MVDr. Peter Turek, PhD.
doc. Ing. Henrieta Arpášová, PhD.
Ing. Karol Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline
prof. Ing František Buňka, PhD.
Ing. Vladimír Boroš, CSc.
prof. Ing Štefan Schmidt, PhD.
doc. Ing. Mária Griefová, PhD.
doc. Ing Tatiana Bojňanská, CSc.
prof. Ing. Magdaléna Valšíková-Frey, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
doc. PaedDr. Ing. Jana Žiarovská, PhD.
prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
prof. Ing. Róbert Toman, PhD.
prof. Ing. Anna Trakovická, CSc.. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
prof. RNDr. Katarína Horáková, PhD., Univerzita tretieho veku v Bratislave
doc. Ing. Martina Miluchová, PhD.
Ing. Michal Gábor, PhD.
MUDr. Ján Kozánek
Ing. Zuzana Chlebová, PhD.
Ing. Marianna Schwarzová, PhD.
Bez účinnej pomoci celej rady ďalších spolupracovníkov, sponzorskej pomoci a celej mojej rodiny nebolo by možné knihu napísať. Všetkým menovaným i nemenovaným za pomoc úprimne ďakujem! Ing. Ján Keresteš
Kalendár 2021 - Rok v záhrade
Nestor slovenského ovocinárstva a záhradkárov profesor Ivan Hričovský svojim priateľom a priaznivcom už siedmu sezónu za sebou ponúka kalendár plný praktických rád do záhrady v mnohotisícovom náklade. Kalendár na rok 2021 má aj tento rok úžasných 112 strán. Príspevky vo forme rád, tipov a odporúčaní sú aj pre rok 2021 koncipované chronologicky pre jednotlivé týždne a mesiace počas celého roka.
Isto sa väčšine bude tento praktický pomocník pre náruživých záhradkárov páčiť a bude užitočný pred jarnými i všetkými ostatnými prácami v záhradke. Kalendár má vyše 200 praktických informácií do záhrady. Nechýbajú ani rady z ovocnej, zeleninovej či okrasnej záhradky, z vinohradu a pre vinárov, nájdete tu odporúčania a tipy pri biologickej ochrane, výžive a hnojení pôdy, návody ako rezať, vrúbľovať, tvarovať, omladzovať stromky, kríky či vinohrad a mnoho ďalších rád, ktoré každého záhradkára očividne posunú dopredu.
Vypredané
0,01 €
Království slivovice
Publikace mapuje dějiny palírnictví na Valašsku a je široce pojatým vyprávěním o lidech, kteří se ovocnářství a palírenství ve Vizovicích a na Valašsku věnují už od 16. století.
Vypredané
17,81 €
18,75 €
Lacná kniha Království slivovice (-70%)
Publikace mapuje dějiny palírnictví na Valašsku a je široce pojatým vyprávěním o lidech, kteří se ovocnářství a palírenství ve Vizovicích a na Valašsku věnují už od 16. století.
Vypredané
5,63 €
18,75 €
dostupné aj ako:
Záhrada pre úžitok
V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK v časti Ovocinárstvo profesor Hričovský podrobne popisuje požiadavky ovocných druhov na prostredie, podrobne sa venuje problematike podpníkov pre ovocné druhy, ďalej klasickým a súčasným pestovateľským tvarom. V ďalšej časti knihy sa opakovane pri jednotlivých ovocných druhoch zaoberá tvarmi vhodnými pre pestovanie, nemalú pozornosť venuje výberu odrôd, kde predstavuje tie najodolnejšie voči rôznym chorobám. Záhradkári v knihe pri jednotlivých odrodách privítajú aj rady týkajúce sa prípravy pozemku, termínom výsadby, ako aj agrotechnike v záhrade. Ivan Hričovský praktickými radami a postupmi odporúča reguláciu opadu plodov, a to najmä ručnou prebierkou. U každého ovocného druhu počnúc jabloňami, cez hrušky, čerešne, ďalej jahody a maliny až po menej známe ovocné druhy ako sú zemolez, brusnice či rakytník rešetliakovitý v záhrade venuje pozornosť ochrane jednotlivých druhov ovocia. Čitateľ si so záujmom isto prečíta aj tú časť knihy, kde sa venuje oberaniu a uskladňovaniu ovocia.
V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK v časti Zeleninárstvo profesorka Valšíková okrem iného prináša rady, ako plánovať pestovanie zeleniny v záhrade, poukazuje na pestovateľské zásady, ktoré vedú ku kvalitnej úrode jednotlivých druhov, venuje sa najznámejším chorobám a škodcom a postupom, ako predchádzať ich rozširovaniu, ďalej predstavuje účinné pestovateľské postupy a nepochybne zaujímavou súčasťou knihy je kapitola pestovanie zeleniny v chránených priestoroch. Autorka sa pri jednotlivých druhoch zeleniny podrobne venuje ich botanickej charakteristike, nárokom na pôdu a prostredie, príprave pôdy a hnojeniu, jednotlivým krokom pri pestovaní a ošetrovaní a v neposlednom rade zberu a kvalite trhového tovaru. Nájdeme tu aj informácie o pôvode a význame pri výžive, podrobnosti o osive a sadive, príprave pôdy a výsadby, ďalej o rýchlení a rady o pestovaní v pareniskách, fóliovníkoch a skleníkoch.
V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK v časti Vinohradníctvo docent Hronský začína zdôrazňovaním významu pestovania viniča hroznorodého v záhradkách a jeho požiadavkami na prostredie. Venuje sa formou praktických rád rastu, zretiu a prezrievaniu hrozna, významu slnečného žiarenia, geografickým podmienkam a organizmom v pôde, členeniu vinohradníckych regiónov Slovenska podľa bonitných kategórií. Podstatnú časť tejto kapitoly autor venuje stolovým a muštovým odrodám, popisuje rozdelenie odrôd podľa stupňa skorosti zretia hrozna. Veľký dôraz kladie na rozmnožovanie viniča, štepeniu, výsadbe v záhradke, ošetrovaniu, rezu, tvarovaniu dreva po reze, voľbe vedenia a tvarovaniu kra viniča. Dôležitou súčasťou sú aj technológie pestovania - obrábanie pôdy vo vinohradoch, výživa a hnojenie viniča ošetrovanim krov.
Vypredané
8,50 €
8,95 €
Záhrada pre úžitok
V prvej časti sa kniha ZÁHRADA PRE ÚŽITOK venuje ovocinárstvu a pestovaniu drobného ovocia. Už desiatky rokov profesor Ivan Hričovský odovzdáva rady skúseným i menej skúseným záhradkárom po celom Slovensku. Doslova denno-denne brázdi dedinky a mestá od maďarských hraníc až po severnú hranicu s Poľskom, ročne absolvuje desiatky prednášok a praktických inštruktáží v prednáškových miestnostiach a v teréne, radí záhradkárom i študentom postupy ako zveľadovať a skvalitňovať ovocný sad, jahodoviská, maliništia a pestovanie ďalšieho drobného ovocia. Podrobne pritom upozorňuje na všetky časté chyby pestovateľov, možnosti ako zlepšovať úrodu, predvádza jarné, letné a iné rezy, na druhej strane prispieva do odborných i populárnych záhradkárskych časopisov, na Facebooku má svoj profil Rady do záhrady profesor Hričovský, kde neúnavne odpovedá na otázky záujemcov, a rovnako aj v televízii a rozhlase a šoty s praktickými radami najdeme aj na videokanáli vydavateľstva Plat4M Books. V knihe Záhrada pre úžitok v časti OVOCINÁRSTVO profesor Hričovský podrobne popisuje požiadavky ovocných druhov na prostredie, podrobne sa venuje problematike podpníkov pre ovocné druhy, ďalej klasickým a súčasným pestovateľským tvarom. V ďalšej časti knihy sa opakovane pri jednotlivých ovocných druhoch zaoberá tvarmi vhodnými pre pestovanie, nemalú pozornosť venuje výberu odrôd, kde predstavuje tie najodolnejšie voči rôznym chorobám. Záhradkári v knihe pri jednotlivých odrodách privítajú aj rady týkajúce sa prípravy pozemku, termínom výsadby, ako aj agrotechnike v záhrade. Ivan Hričovský praktickými radami a postupmi odporúča reguláciu opadu plodov, a to najmä ručnou prebierkou. U každého ovocného druhu počnúc jabloňami, cez hrušky, čerešne, ďalej jahody a maliny až po menej známe ovocné druhy ako sú zemolez, brusnice či rakytník rešetliakovitý v záhrade venuje pozornosť ochrane jednotlivých druhov ovocia. Čitateľ si so záujmom isto prečíta aj tú časť knihy, kde sa venuje oberaniu a uskladňovaniu ovocia. V knihe Záhrada pre úžitok si Ivan Hričovský prizval svojich kolegov profesorku Magdalénu Valšíkovú a docenta Štefana Hronského. Obaja títo uznávaní slovenskí odborníci v samostatných častiach Zeleninárstvo a Vinohradníctvo podrobne radia záhradkárom. V časti ZELENINÁRSTVO profesorka Valšíková okrem iného prináša rady, ako plánovať pestovanie zeleniny v záhrade, poukazuje na pestovateľské zásady, ktoré vedú ku kvalitnej úrode jednotlivých druhov, venuje sa najznámejším chorobám a škodcom a postupom, ako predchádzať ich rozširovaniu, ďalej predstavuje účinné pestovateľské postupy a nepochybne zaujímavou súčasťou knihy je kapitola pestovanie zeleniny v chránených priestoroch. Autorka sa pri jednotlivých druhoch zeleniny podrobne venuje ich botanickej charakteristike, nárokom na pôdu a prostredie, príprave pôdy a hnojeniu, jednotlivým krokom pri pestovaní a ošetrovaní a v neposlednom rade zberu a kvalite trhového tovaru. Nájdeme tu aj informácie o pôvode a význame pri výžive, podrobnosti o osive a sadive, príprave pôdy a výsadby, ďalej o rýchlení a rady o pestovaní v pareniskách, fóliovníkoch a skleníkoch. V časti VINOHRADNÍCTVO Štefan Hronský začína zdôrazňovaním významu pestovania viniča hroznorodého v záhradkách a jeho požiadavkami na prostredie. Venuje sa formou praktických rád rastu, zretiu a prezrievaniu hrozna, významu slnečného žiarenia, geografickým podmienkam a organizmom v pôde, členeniu vinohradníckych regiónov Slovenska podľa bonitných kategórií. Podstatnú časť tejto kapitoly autor venuje stolovým a muštovým odrodám, popisuje rozdelenie odrôd podľa stupňa skorosti zretia hrozna. Veľký dôraz kladie na rozmnožovanie viniča, štepeniu, výsadbe v záhradke, ošetrovaniu, rezu, tvarovaniu dreva po reze, voľbe vedenia a tvarovaniu kra viniča. Dôležitou súčasťou sú aj technológie pestovania – obrábanie pôdy vo vinohradoch, výživa a hnojenie viniča ošetrovanim krov.
Vypredané
9,45 €
9,95 €