Hľadanie: Akoby si kameň jedla
zobraziť:
Akoby si kameň jedla
Nezabudnuteľné reportáže o krajine po občianskej vojne!
V rámci edície Prekliati reportéri prinášame knihu reportáží z Bosny W. L. Tochmana Akoby si kameň jedla. Autor bol za knihu zaradený medzi finalistov literárnej ceny Nike a taktiež na ocenenie Prix Témoin du Monde, ktoré udeľuje Radio France International. Tento prvý preklad Tochmanovho diela do slovenčiny rozširuje počet jazykov, do ktorých bol preložený na dvanásť.
Bosna, roky deväťdesiate. Vojna, etnická nenávisť, smrť, masové exekúcie, koncentračné tábory. Desiatky reportérov a televíznych štábov z celého sveta vyrážajú na Balkán, aby mohli podať svedectvo o zverstvách páchaných v rozpadajúcej sa Juhoslávií. Z médií presakujú znepokojujúce obrazy, zaznievajú hlasy katov i obetí, slová expertov i politikov. Každá vojna sa však jedného dňa končí. Novinári odchádzajú, experti miznú v informačnom šume, pozornosť médií sa obracia k iným vojnám, k iným nešťastiam.
Čo sa deje v krajine, ktorou štyri roky zmietala vojna?
Ako sa so stratou blízkych vyrovnávajú tí, čo prežili?
Čo cítia a o čom premýšľajú?
Kde hľadajú svojich mŕtvych? A ako ich nachádzajú?
To sú otázky, na ktoré sa pokúša priniesť odpoveď kniha poľského reportéra Wojciecha Tochmana, ktorý sa o osudy ľudí žijúcich v Bosne zaujímal nielen počas vojny, ale aj po nej. V roku 1999 sa vracia na miesto činu, pozoruje pri práci antropologičku Ewu Klonowskú, ktorá zbiera a skladá pozostatky ľudských tiel vykopaných z masovch hrobov a na základe DNA identifikuje obete. Rozpráva sa s tými, čo prežili a z rozprávania o kostiach, ktoré patria ich blízkym, rekonštruuje vojnové osudy jednotlivcov i celých rodín, živých aj mŕtvych. Prostým jazykom rozpráva o veciach tragických, neskutočných, strašných. Jeho svedectvo núti zamyslieť sa nad hrôzami vojny, dvojznačnosťou ľudskej prirodzenosti a hlbokou ľudskou potrebou pochovať a oplakať svojich mŕtvych.
Na stiahnutie
7,00 €
Akoby si kameň jedla
V rámci edície Prekliati reportéri prinášame knihu reportáží z Bosny W. L. Tochmana Akoby si kameň jedla. Autor bol za knihu zaradený medzi finalistov literárnej ceny Nike a taktiež na ocenenie Prix Témoin du Monde, ktoré udeľuje Radio France International. Tento prvý preklad Tochmanovho diela do slovenčiny rozširuje počet jazykov, do ktorých bol preložený na dvanásť.
Bosna, roky deväťdesiate. Vojna, etnická nenávisť, smrť, masové exekúcie, koncentračné tábory. Desiatky reportérov a televíznych štábov z celého sveta vyrážajú na Balkán, aby mohli podať svedectvo o zverstvách páchaných v rozpadajúcej sa Juhoslávií. Z médií presakujú znepokojujúce obrazy, zaznievajú hlasy katov i obetí, slová expertov i politikov. Každá vojna sa však jedného dňa končí. Novinári odchádzajú, experti miznú v informačnom šume, pozornosť médií sa obracia k iným vojnám, k iným nešťastiam.
Čo sa deje v krajine, ktorou štyri roky zmietala vojna?
Ako sa so stratou blízkych vyrovnávajú tí, čo prežili?
Čo cítia a o čom premýšľajú?
Kde hľadajú svojich mŕtvych? A ako ich nachádzajú?
To sú otázky, na ktoré sa pokúša priniesť odpoveď kniha poľského reportéra Wojciecha Tochmana, ktorý sa o osudy ľudí žijúcich v Bosne zaujímal nielen počas vojny, ale aj po nej. V roku 1999 sa vracia na miesto činu, pozoruje pri práci antropologičku Ewu Klonowskú, ktorá zbiera a skladá pozostatky ľudských tiel vykopaných z masovch hrobov a na základe DNA identifikuje obete. Rozpráva sa s tými, čo prežili a z rozprávania o kostiach, ktoré patria ich blízkym, rekonštruuje vojnové osudy jednotlivcov i celých rodín, živých aj mŕtvych. Prostým jazykom rozpráva o veciach tragických, neskutočných, strašných. Jeho svedectvo núti zamyslieť sa nad hrôzami vojny, dvojznačnosťou ľudskej prirodzenosti a hlbokou ľudskou potrebou pochovať a oplakať svojich mŕtvych.
Vypredané
10,36 €
10,90 €
Miluj sám seba, akoby ti šlo o život
Knihu Miluj sám seba, akoby ti šlo o život autor takmer nevydal. Bál sa, že bude ľuďom na smiech. Kedysi sa ako výkonný riaditeľ firmy, ktorá skrachovala, zrútil a dnes prichádza s tým, ako ho zachránila láska k sebe samému. Strach prekonal, pretože dôležitosť posolstva bola silnejšia. O svoju pravdu sa teraz delí s celým svetom.
Kniha, ktorú držíte v rukách, získala veľkú popularitu a mnohým ľuďom zachránila život. Dokážete si predstaviť, že by ste sa naučili skutočne milovať samých seba?
Zámerom autora je pomôcť ľuďom k odhodlanosti milovať samých seba a k vedomiu, ako to dosiahnuť a udržiavať. Vytvoril jednoduchú zostavu mentálnych cvičení pre vybudovanie láskavého vzťahu samého k sebe, ktorú v tejto knihe ponúka všetkým. Kľúč k jeho pravde je otázka:
Čo by ste robili, keby ste skutočne, úprimne a hlboko milovali samých seba?
dostupné aj ako:
Nízkosacharidové jedlá, 365 receptov
Chcete sa dobre najesť a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie? Natankovať energiu a popritom dosiahnuť a udržať si svoju vytúženú hmotnosť? Nízkosacharidové recepty vám to umožnia!
Či už hlavné jedlá, polievky, snacky, šaláty, nápady na raňajky, dezerty alebo pečivo: V tejto knihe nájdete vhodné recepty na každý deň.
Odštartujte ráno chrumkavými orechovými müsli alebo lahodnou bielkovinovou omeletou. Cez obed v kancelárii vás zláka kurací šalát na thajský spôsob v poháriku alebo karfiolovo-kokosové karí. Deň môžete ukončiť zeleninovými niťovkami s lososom a sladkému mangovo-tvarohovému trifle neodolajú ani najväčší maškrtníci.
Z nemeckého originálu 365 Low Carb Rezepte (Naumann & Göbel Verlagesellschaft mbH, Köln) preložil Robert Meder.
Národné jedlá
Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň dôležitejšie a relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma, cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo.
Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti; v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule.
Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť.
dostupné aj ako:
Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj
Román napísaný na základe skutočných udalostí sa odohráva v rokoch 1860 až 1944 v Poluvsí, ktoré je dnes časťou Rajeckých Teplíc. Rozpráva príbeh rodiny naprieč generáciami
tak, ako sa skutočne stal: bez prikrášlenia, bez zjemnenia, s drsnosťou dedinského prostredia, ale aj s vľúdnosťou obyčajného človeka. Život bol voči hlavným protagonistom neraz neúprosný, no napriek tomu nás silným príbehom sprevádza odpustenie, odvaha a pokora.
Autorka Júlia Marcinová sa profesionálne venuje etnológii a tradičnému odievaniu. Táto výnimočná kniha s výnimočným príbehom mapuje históriu jej rodiny. V románe vystupujú osoby, ktoré svoj život v obci Poluvsie - Rajecké Teplice naozaj prežili a viacerí ho žijú doteraz.
dostupné aj ako:
Harry Potter 1 - A kameň mudrcov
Harry Potter je sirota, žije u príšerných príbuzných a až do svojich jedenástych narodenín si myslí, že je obyčajný chalan... Lenže potom dostane záhadné listy, navštívi ho sympatický obor a oznámi mu, že ho prijali na Rokfortskú strednú čarodejnícku školu. Tam sa Harry naučí hrať metlobal a stretne sa v boji so svojím úhlavným nepriateľom. Dôvod, prečo sa to všetko stane, je jasný: Harry Potter je čarodejník!
2. vydanie z anglického originálu Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Bloomsbury Publishing Plc, 38 Soho Square, London 1997), preložila Jana Petrikovičová. Verše prebásnil Jozef Pavlovič.
Milujem KÓŠER jedlá: Najlepšie recepty z mojej kuchyne
Nová kuchárska kniha od Kim Kushner prináša viac ako 100 kóšer receptov na každú príležitosť.
Sú plné kulinárskych skúseností, cenných rád a vášne, ktorú potrebujete pri príprave chutného, výživného a vizuálne príťažlivého jedla pre vašu rodinu i priateľov.
Recepty sú štýlové, netradičné a svieže a pritom vôbec nemusíte v kuchyni stráviť celý deň.
Stačí si osvojiť stratégiu „zachovania pokoja“ a prijať zopár cenných rád, ktoré vám pomôžu zlepšiť systém nakupovania čerstvých potravín i organizáciu pri varení.
Vďaka zloženiu potravín, ich čerstvosti a ochuteniu sú recepty podľa Kim vhodné na raňajky s rodinou, rýchle a ľahké večere či zdravé a chutné obedy. Dozviete sa, ako pripraviť väčšie sviatočné hostiny, skvelé jedlo pre návštevu alebo aj vhodné jedlo na večierok s priateľmi.
A nielen to. Kim vám prezradí tajomstvo prípravy vlastných dresingov, marinád či zmesí, ktoré vaše jedlo posunú na vrchol skvelých a jedinečných chutí. Varenie sa pre vás stane radosťou i láskou a jedlo príjemným zážitkom.
Z anglického originálu I ¦ KOSHER (Weldon Owen International, San Francisco, 2018) preložila Nina Vlhová.
Jedlá soda
Jedlá soda - ačkoliv tento nenápadný bílý prášek koupíte téměř v každém supermarketu, jeho podivuhodné schopnosti zná jen málokdo. Naši prarodiče sodu ještě běžně používali, později však upadl tento "zázračný prostředek" do zapomnění, protože jej stále více vytlačovaly nejrůznější výrobky v lákavých obalech. Přitom to jde téměř vždy mnohem levněji, zdravěji a ekologičtěji - s jedlou sodou!
Jako bezpečná a udržitelná alternativa a zároveň univerzální domácí prostředek nahradí jedlá soda mnoho dalších výrobků v domácnosti, kuchyni, koupelně, při praní i na zahradě. Navíc je oproti nim téměř zadarmo, skvěle funguje a nezanechává za sebou žádné látky škodlivé pro životní prostředí. To je hodně dobrých důvodů, proč by jedlá soda neměla chybět v žádné domácnosti.
Jedlá soda je
- prospěšná pro zdraví: Díky jedlé sodě se můžete ve své domácnosti zbavit mnoha pochybných látek v deodorantech, mycích prostředcích, vlasové kosmetice a spol. a nahradit je neškodnými, ale stejně účinnými alternativami.
- prospěšná pro životní prostředí: Domácí alternativy s jedlou sodou nešetří jen ohromné množství obalového odpadu a chemie, ale jsou také zcela neškodné pro životní prostředí.
- prospěšná pro vaši peněženku: Zapomeňte na drahé speciální výrobky na každý problém, díky mnohem levnější jedlé sodě bude většina z nich zbytečná.
- prospěšná pro vás osobně: Výroba domácích pomocníků přináší radost, podporuje kreativitu, posiluje sebevědomí, a navíc díky ní budete o něco nezávislejší.
Harry Potter 1 - a Kameň mudrcov, 3. vyd
Harry Potter je sirota, žije u príšerných príbuzných a až do svojich jedenástych narodenín si myslí, že je obyčajný chalan... Lenže potom dostane záhadné listy, navštívi ho sympatický obor a oznámi mu, že ho prijali na Rokfortskú strednú čarodejnícku školu. Tam sa Harry naučí hrať metlobal a stretne sa v boji so svojím úhlavným nepriateľom. Dôvod, prečo sa to všetko stane, je jasný: Harry Potter je čarodejník!
Jedlá z kuracích pŕs (41)
Z obsahu:
Cestoviny so smotanovo-kuracím ragú
Kuracie prsia plnené pórom a bryndzou
Hráškovo-hubové kuracie ragú
Smotanová kuracia torta
Kuracie prsia s ovocím
Vyprážané kuracie prsia iným spôsobom
Hydinové guľky s kôprovou omáčkou
Kuracie prsia s karfiolom (brokolicou)
Kuracie prsia v citrónovej omáčke a iné...
Na sklade 1Ks
1,40 €
1,50 €
Ako kameň
Bez domova, matkinej starostlivosti a napokon i strechy nad hlavou sa po skončení školy ocitá sedemnásťročný Link. Uteká pred nevlastným otcom, pred ponižovaním a neláskou. Čaká ho zúfalý a nebezpečný život bezdomovca v uliciach Londýna. Deň a noc, deň a noc. V noci - strach, neistota, chlad, samota. Cez deň - úporná snaha dôstojne prežiť deň, stále menšia nádej na získanie zamestnania či príležitostnej práce. Dôstojne prežiť deň. Prežiť deň. Prežiť... Ani to sa každému mladému tulákovi a bezdomovcovi nepodarí... Nenápadný pán číha na svoju ďalšiu obeť. Bude to tentoraz Link?
Kapustové jedlá (46)
Z obsahu:
Pšeno s kapustou a krkovičkou
Plnené bravčové karé s jablkami a kapustou
Kapustové palacinky
Maďarská "lucskos" kapustnica
Zabíjačková kapusta
Bažant na kapuste
Kapustové fliačky
Kuracie prsia na kelovom lôžku
Kelová polievka a iné...
Treba si variť
Najúspešnejší foodbloger sa vracia s knihou famóznych receptov, ktoré pošteklia všetky vaše chuťové poháriky.
Kniha TREBA SI VARIŤ je nabitá najobľúbenejšími receptami, ktoré Martin PYCO Rausch testoval celé roky s viac ako stotisíc ľuďmi, ktorí ho sledujú na sociálnych sieťach. Navyše pridal novinky, rady a zážitky. Nechýbajú odborné poznámky Silvie Horeckej a, samozrejme, ani fotografie, do ktorých by ste sa najradšej zahryzli.
Ako PYCO vraví: „Každý rok chcem byť lepší, šikovnejší a kreatívnejší. Od trilógie Moje Jedlo prešlo 7 rokov a chcem, aby hneď po otvorení TREBA SI VARIŤ každý pochopil, kam som sa posunul. Inšpirujme sa navzájom!“
Martin PYCO Rausch má na konte už tri mimoriadne úspešné kuchárske knihy. Následne sa pustil do videotvorby a jeho recepty na sociálnych sieťach získali viac ako stotisíc sledovateľov. Získal dve prestížne ocenenia Social Awards Slovakia (SOWA) v ankete najobľúbenejších influencerov slovenského internetu. Sám nakrúca aj fotografuje všetky jedlá a dezerty. Teraz sa konečne vracia s dlho očakávanou kuchárskou knihou, ktorá prináša desiatky chutných receptov.
Kubko kuchárom alebo radosť z jedla
Objavujte spolu s Kubkom čaro spoločnej prípravy jedál
Obľúbený detský hrdina sa s mamou a so sestrou vyberie do reštaurácie. Objednané cestoviny vyzerajú inak než doma, ale chutia výborne! Navyše im kuchár dá recept na skvelé lievance, takže sa koná veľké rodinné varenie. Každý má svoju úlohu: tato krája ovocie, Kubko mieša a Miška prisypáva do misy potrebné suroviny. Ani sa nenazdajú a olovrant je hotový!
Na konci leporela je recept na Kubkove a Miškine lievance s ovocím, ktoré si môžete pripraviť doma. Spoločné varenie odporúčame predovšetkým deťom, ktoré majú problém so stravovaním.
Leporelo má jednoduchú formu, obsahuje krásne ilustrácie a prirodzeným spôsobom zdokonaľuje detskú reč a rozvíja slovnú zásobu.
Ilustrovala Joanna Kłos
Pre deti od 3 rokov
Z poľského originálu preložil Ladislav Holiš.
Tečky a čtverečky/Bodky a štvorčeky - procvič si ručku s pejskem/precvič si rúčku s psíkom
Spájanie bodiek a obkresľovanie štvorčekov do veselých obrázkov, zlepšuje motoriku a obrazotvornosť deti. Predlohy ponúkajú možnosť vytvoriť si svoje originálne obrázky.
Slávnostné jedlá (16)
Obsah:
Husacia polievka
Polievka s pľúckovými taštičkami
Grécka ovocná polievka
Barania polievka s estragónom
Roštenka na zelenine
Teľací paprikáš
Tatársky biftek
Mäsová štrúdľa s paprikovou omáčkou
Citrónový jazyk
Králik pečený v jablkovo-cibuľovej kôrke
Dusené srnčie stehno
Perlička pečená so zeleninou
Pečené baranie karé s cesnakovou fazuľkou
Citónové pečené kuracie prsia s cviklovým majonézovým šalátom
Ptáci a kámen
Kniha se skládá ze tří příběhů: Služba, Vše je tak jednoduché a Ptáci a kámen, ať tak či tak spojených s legendární osobností Senseie. Neobyčejné situace ze života různých lidí, přehodnocení jejich životních hodnot. Zábavné údaje o člověku ve světle vědeckých znalostí i v chápání předků. Pozoruhodné podrobnosti o tom, odkud se berou myšlenky a jak je kontrolovat. Poutavé pojednání o Motlitbě Ježíšově, ctihodném Agapitovi, o současném duchovním starci Antonijovi.
A také hodně užitečných informací pro ty, kteří jsou na cestě duchovního rozvoje a snaží se stát Člověkem!