Hľadanie: Špeciality svetovej kuchyne
zobraziť:
Lacná kniha Krajové speciality: Slovácká kuchyně (-25%)
Slovácko patří k nejrozsáhlejším moravským národopisným regionům a je pro něj příznačný bohatý a dosud živý folklor s uplatněním krojů, lidových písní, tanců, slavností a tradičních řemesel. Kuchařka z edice Krajové speciality obsahuje bohatý receptář tradičních, typických i oblíbených pokrmů od polévek po moučníky a místní speciality, přílohy, saláty, sušené, mražené a zavařené ovoce, šťávy a nápoje... Pokrmy obohatí slovácký gastronomický slovníček.
Na sklade 2Ks
8,07 €
10,76 €
dostupné aj ako:
Habsburgovci. Vzostup a pád svetovej veľmoci
Historik Martyn Ryde vo svoje publikácii prináša vzrušujúci príbeh mocnej dynastie, ktorá po stáročia formovala charakter nielen našej vlasti, ale celej Európy i sveta. Autor pútavou formou sleduje dejiny rodu Habsburgovcov od ich skromných počiatkov v 11. storočí, nepravdepodobný vzostup k moci v polovici 15. storočia, dôvtipnú sobášnu politiku a odvážne vojenské výboje počas vrcholného obdobia ich dominancie v Európe, až po pád dynastie v dôsledku 1. svetovej vojny. Autor nám odhaľuje, v čom spočívala neuveriteľná odolnosť Habsburgovcov a schopnosť udržať sa pri moci – sami seba vnímali ako osudom predurčených vládcov sveta, obrancov kresťanskej civilizácie a rímskokatolíckej cirkvi, garantov mieru a patrónov umenia, vedy a vzdelávania.
dostupné aj ako:
Krížovky do kuchyne
Vylúštite si zaujímavosti o zázračnom mede a ďalších včelích produktoch a uvarte si niečo dobré podľa receptov dopĺňajúcich švédske krížovky. Veľké písmo tiež zaručí, že sa vám bude dobre a pohodlne lúštiť a malý formát so sebou zároveň ľahko zoberiete na cesty. Prajeme vám veľa zábavy s lúštením!
Klenoty svetovej kultúry
Od artefaktov staroveku po ikony súčasnosti
Spoznajte históriu prostredníctvom najvzácnejších, najkultovejších a najslávnejších artefaktov, aké boli kedy vytvorené. Každá krajina a kultúra má poklady, ktoré si cení viac než všetky ostatné. Táto kniha spája a predstavuje vyše 200 týchto artefaktov a skúma ich fascinujúce a jedinečné príbehy. Zistite, ako a prečo boli vytvorené, odhaľte ich skryté významy a symboliku a spoznajte kultúrne dedičstvo, ktoré po sebe zanechali.
Publikácia, ktorá ponúka nový pohľad na civilizácie a spoločnosti, kombinuje úžasné fotografie s prístupným textom. Pokrýva širokú škálu regiónov, období a médií vrátane sochárstva, maľby, šperkov, tapisérií či posvätných predmetov.
Klenoty svetovej kultúry potešia nielen pravidelných návštevníkov galérií a múzeí, ale aj cestovateľov a každého, koho zaujíma umenie, história a kultúra.
Z anglického originálu preložil Juraj Žáry.
Zakáľačkové špeciality
Už si ani neuvedomujeme, o koľko romantiky prichádza moderný človek, koľko zážitkov majú ľudia z takej zakáľačky. Autor knižky sa aspoň v náznaku usiluje priblížiť atmosféru tejto udalosti a sprístupniť zo svojej dlhoročnej praxe niekoľko desiatok receptov na prípravu najrozmanitejších dobrôt súvisiacich so zakáľačkou. Možno ich pripraviť doma na bežnú spotrebu alebo aj na významnejšie príležitosti.
Dievča z kuchyne
Biela slúžtička naruší spoločenský poriadok plantáže, čím odštartuje tragédiu odhaľujúcu to najhoršie aj najlepšie v ľuďoch, ktorých má nazývať rodinou.
Keď sedemročná Lavinia počas plavby z Írska osirie, skončí na prahu tabakovej plantáže, kde má žiť a pracovať v kuchyni s otrokmi. V starostlivosti Belle, nemanželskej dcéry majiteľa plantáže, sa Lavinia silno naviaže na svoju adoptívnu rodinu, hoci ju od nej oddeľuje jej biela koža. Učí sa variť, upratovať a servírovať jedlo v prostredí neviditeľnej sily a lásky svojej novej rodiny.
Časom Laviniu prijmú do sveta veľkého domu, kde sa stará o majiteľovu manželku závislú od ópia, a spriatelí sa s jej nebezpečným, no ochranárskym synom. Ocitá sa tak na dvoch stoličkách, ktoré nemôžu byť odlišnejšie. Donútia ju však vybrať si, a tak bojuje s lojálnosťou k obom svetom, pričom na povrch začnú vychádzať kruté pravdy a mnohé životy sa ocitnú v nebezpečenstve.
Silný a dojímavý príbeh o dospievaní a krehkosti rodiny plný triednych a rasových rozdielov, dôstojnosti a hlboko ukrytých tajomstiev.
Zbrane druhej svetovej vojny
Michael E. Haskew je autorom mnohých kníh s vojnovou tematikou a redaktorom uznávaných periodík venujúcich sa druhej svetovej vojne.
Kniha Zbrane druhej svetovej vojny obsahuje vyše 300 rôznych zbraňových systémov, ktoré sú rozdelené do piatich kapitol: vzdušné sily, obrnené bojové vozidlá, delostrelectvo a rakety, námorné sily a ručné zbrane. Na jednotlivých dvojstranách sú pozoruhodným spôsobom porovnávané podobné typy zbraní, používané v bojoch a vo vojenských operáciách, ako napríklad stíhacie lietadlá počas bitky o Britániu, strategické bombardéry z konca vojny, tanky v bitke pri Kursku, protitankové zbrane počas operácie v Normandii, nacistické odvetné zbrane, vojenské plavidlá v bojoch pri ústí Rio de La Plata, lietadlové lode v bitke pri Midway, ručné zbrane počas bojov o Okinawu, samopaly v bitke pri Stalingrade či útočné pušky z konca vojny. Farebné diagramy slúžia na porovnanie rôznych kľúčových vlastností (napríklad maximálnej rýchlosti, efektívneho dosahu, prieraznosti panciera, kadencie streľby, kalibru zbraní, kapacity zásobníkov alebo nákladu bômb).
Kuchyně Tex-Mex
"Křehké, šťavnaté a lahodné – prostě steaky!
Vaření je radost: stačí málo surovin a osvědčené recepty a vaření vás bude bavit!
Perfektní příprava steaků – snadná jako nikdy: otevřete záložky knihy a to nejdůležitější budete mít vždy na očích.
Když se řekne Mexiko a Texas, vybaví se člověku slunce a kaktusy, když k tomu přidáte kuchyni, vzpomenete si na nachos, chilli con carne a guacamole. Ale je toho mnohem víc! Tato kuchyně je pestrobarevná a aromatická. Na své si přijdou milovníci masa i vegetariáni, milovníci chilli i ti, kdo dávají přednost jemnějším chutím. Základ tvoří pár hlavních surovin, ale kouzlit můžete donekonečna: tacos, fajitas, burritos, enchiladas – jedny tortilly jsou plněné jako kornout, jiné jsou zarolované, zapečené nebo osmahnuté, do náplně lze použít maso, rybu nebo jen zeleninu, na dochucení pikantní omáčky nebo zakysanou smetanu."
Japonská kuchyně
Kuchyně Dálného východu je zdravá a nemusejí se jí bát ani začátečníci. Každý recept používá nejvýše deset surovin, které se dnes dají pohodlně sehnat v dobře zásobených obchodech nebo na internetu. Příprava je popsána krok za krokem. Dozvíte se, jak správně vařit rýži, jako používat miso a dashi, jak šetrně připravit maso, rybu nebo tofu. V kuchařce jsou recepty na přílohy, polévky, omáčky, hlavní jídla i dezerty. Už se vám sbíhají sliny na polévku udon, na vepřové se zázvorem, rýžové kuličky s omáčkou teriyaki? Tak honem do kuchyně!
Provence. Škola provensálské kuchyně
Jen málokdo odolá kouzlu slunné Provence a jídlům, které jsou příkladem nejlepší venkovské kuchyně. Kniha koncipovaná jako týdenní škola vaření vám umožní vychutnat si nádhernou autentickou chuť Středomoří. Gui Gedda, jenž se v tomto koutě světa narodil a vyrostl zde, je považovaný za guru provensálského stravování. Zavede vás na rybí trh, do tradičního pekařství, k výrobcům sýrů, dozvíte se od něj, jak místní získávají ze surovin nejlepší chutě a vůně, umožní vám prostě poznat provensálské jídlo z první ruky… Můžete si vybrat z více než stovky receptů a ochutnat třeba tapenádu neboli kaparovou pastu, cuketové smaženky, jehněčí kýtu s bylinkami nebo jahodový coulis. Gui Gedda vám jednoduše ukáže, jak si uvařit dobré a tradiční provensálské jídlo v pohodlí vlastní kuchyně.
Vietnamská kuchyně
V kuchyni – a v té vietnamské obzvlášť – se nebudete nudit. Tady se vaří, smaží, peče, frituje. Je to malé dobrodružství se zaručeným úspěchem. Ať už se pustíte do letních závitků s chilli dipem, polévek, zeleninových či masových pokrmů z woku či do voňavého kari, díky našim receptům popsaným krok za krokem si zaručeně pochutnáte. Kuchyně je lehká, krásně aromatická, křupavě čerstvá. Nechybí popis základních a typických surovin ani návod na správnou přípravu rýže.
Asijská kuchyně
Jídlo východní a jihovýchodní Asie patří mezi nejčerstvější, nejbarevnější a nejchutnější na světě. Je nejenom zdravé a překypující chutí, ale také rozmanité. Hustě zalidněné oblasti nabízejí jedinečné kuchyně, například thajskou, vietnamskou, japonskou a korejskou. Díky zeměpisným a historickým vlivům se některé pokrmy objevují mírně pozměněné v různých částech této oblasti. Užijte si kouzlo Asie u vás doma s recepty na dobroty od malých chuťovek, přes polévky po syté jídlo z misky a lákavé větší pokrmy či dezerty. Nechte se inspirovat. Vyzkoušejte třeba čínské smažené taštičky, sašimi z tuňáka a lososa, asijská karamelová křidélka, polévku pho s hovězím masem a pepřem, singapurské nudle, kuřecí pad thai, thajské zelené květákové karí, asijské dušené hovězí s pak čoi, lososa s ořechovou krustou, křupavou pečenou kachnu s asijským salátem nebo hongkongské vaječné koláčky.
Bretaňské speciality
Devátý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa. První letní dny v bretaňském Saint-Malo, kdysi městě korzárů a nyní kulinářském ráji… Mohl by to být báječný výlet, kdyby se tam nekonal otravný policejní seminář, kterého se musí komisař Dupin zúčastnit. Když o přestávce bloumá tržnicí na Starém Městě, dojde přímo před jeho zraky k vraždě. Pachatelka uprchne. Je to sestra oběti, obě ženy jsou slavné šéfkuchařky působící na Smaragdovém pobřeží. A to ještě není vše: regionem otřese série dalších zákeřných vražd.
Čaro rómskej kuchyne
Prečo som sa rozhodol predstaviť rómsku kuchyňu?
Jedlo je kultúrne najvýznamnejším zdieľaným prvkom. Pri jedle netreba slová, stačia vôňa a chuť, ktoré často búrajú aj väčšie kultúrne bariéry, ako sú tie medzi Rómami a nerómskym, majoritným obyvateľstvom. Pri príprave tejto kuchárskej knihy som sa stretol so zvláštnym stereotypom. Keď som sa pýtal ľudí, ktorí rómsku kuchyňu nepoznajú, čo si pod ňou predstavujú, dostal som aj odpoveď: štvornohých domácich miláčikov.
Prelistoval som 2310 strán rómskych kuchárskych kníh, prečítal 1458 receptov z celej Európy, ale nenašiel som ani jeden taký recept. Pritom desiatky z nich sú pre súčasnosť neobvyklé, napríklad jedlá z ježkov. Poznáme iné národy, kde konzumácia spoločenských zvierat (psov, morčiat, korytnačiek, delfínov...) je bežnou súčasťou ich kultúr. Vieme, že Rómovia považujú niektoré ďalšie zvieratá za nečisté. Zmieňuje sa o tom aj Carol Wilsonová vo svojej knihe Recepty a kulinárske tradície Rómov píše, že psy, rovnako ako napríklad aj mačky, Rómovia pokladali za nečisté v obradnom zmysle slova, za zakázané. Aj z tohto dôvodu môžem tvrdiť, že konzumácia psov je spoločenský predsudok, bulvárny mediálny obraz postavený na mýtoch a stereotypoch. Nie je to každodenná realita ani kultúrna tradícia.
Keď odložíme predsudky, aká je v skutočnosti rómska kuchyňa?
Ako sa sami presvedčíte, rómske recepty sú inšpiratívne, rozmanité, vytvorené generáciami talentovaných rómskych kuchárok a kuchárov. Keď sa pýtam tých, ktorí už rómsku kuchyňu ochutnali, čo na ňu hovoria, asi aj preto dostávam odpoveď: „Bolo to výborné!“. Dokonca dodajú: „...nič lepšie sme ešte nejedli.“ Obe skupiny opýtaných, ako sami priznávajú, sa v niečom zhodujú. Rómsku kuchyňu dobre nepoznajú. Je pre nich neznáma až tajomná.
Aj z tohto dôvodu som vybral vzorku 52 receptov - na každý týždeň roka jeden. Čerpal som z vyše 20 rómskych kuchárskych kníh, z internetu, pridal som aj vlastné a recepty od mojich priateľov. Väčšina je zo Slovenska a Česka, ale aj z ďalších krajín: z Rumunska, Bulharska, Poľska, Maďarska, Veľkej Británie, Francúzska, Španielska, Talianska, Chorvátska a Indie. Niektoré sú špecifické pre daný región, iné sa opakujú takmer po celej Európe. Jedlá spojené s prírodou, jednoduché, ale aj pestré, zabudnuté aj súčasné, klasické aj veľmi originálne. Bol by som veľmi rád, keby táto kniha pomohla zmeniť stereotypný pohľad na rómske stravovanie.
Poďme spoločne zbúrať predsudky a znovuobjaviť čaro rómskej kuchyne. Lačho chaben, dobrú chuť.
Tajomstvo mojej kuchyne 6
Ďalšia kniha receptov z obľúbenej televíznej relácie Tajomstvo mojej kuchyne, ktoré pripravila známa herečka Kamila Magálová, šéfkuchár s Michelinskou hviezdou Pavel Pospíšil a ich hostia.
Milujem KÓŠER jedlá: Najlepšie recepty z mojej kuchyne
Nová kuchárska kniha od Kim Kushner prináša viac ako 100 kóšer receptov na každú príležitosť.
Sú plné kulinárskych skúseností, cenných rád a vášne, ktorú potrebujete pri príprave chutného, výživného a vizuálne príťažlivého jedla pre vašu rodinu i priateľov.
Recepty sú štýlové, netradičné a svieže a pritom vôbec nemusíte v kuchyni stráviť celý deň.
Stačí si osvojiť stratégiu „zachovania pokoja“ a prijať zopár cenných rád, ktoré vám pomôžu zlepšiť systém nakupovania čerstvých potravín i organizáciu pri varení.
Vďaka zloženiu potravín, ich čerstvosti a ochuteniu sú recepty podľa Kim vhodné na raňajky s rodinou, rýchle a ľahké večere či zdravé a chutné obedy. Dozviete sa, ako pripraviť väčšie sviatočné hostiny, skvelé jedlo pre návštevu alebo aj vhodné jedlo na večierok s priateľmi.
A nielen to. Kim vám prezradí tajomstvo prípravy vlastných dresingov, marinád či zmesí, ktoré vaše jedlo posunú na vrchol skvelých a jedinečných chutí. Varenie sa pre vás stane radosťou i láskou a jedlo príjemným zážitkom.
Z anglického originálu I ¦ KOSHER (Weldon Owen International, San Francisco, 2018) preložila Nina Vlhová.
Sprievodca dielami slovenskej a svetovej literatúry C - 3. ročník SŠ
Rozbor diel slovenských a svetových autorov s ukážkami.
Štruktúra: O autorovi, útvar, kompozícia, postavy, dej a ukážky, forma, použitá literatúra.
Obsah
SVETOVÁ MEDZIVOJNOVÁ LITERATÚRA
Starec a more (Ernest Hemingway) stratená generácia
Proces (Franz Kafka) predchodca existencialistickej a absurdnej literatúry
Thér?se Desqueyrouxová (François Mauriac) katolícka moderna
Peter a Lucia (Romain Rolland) realizmus
Požehnanie zeme (Knut Hamsun) realizmus s prvkami ruralizmu
Buddenbrookovci (Thomas Mann) realizmus
Na západe nič nové (Erich Maria Remarque) súbežník americkej stratenej generácie
Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (Jaroslav Hašek) realistické dielo s heroikomickou postavou
SLOVENSKÁ MEDZIVOJNOVÁ LITERATÚRA
Cesta životom (Ladislav Nádaši-Jégé) naturalizmus
Adam Šangala (Ladislav Nádaši-Jégé) naturalizmus
Živý bič (Milo Urban) expresionizmus
Jozef Mak (Jozef Cíger-Hronský) expresionizmus
Matka (Július Barč-Ivan) expresionizmus
Cválajúce dni (Ján Smrek) vitalizmus
Si krajšia moja vlasť (Gorazd Zvonický) katolícka moderna
Nedeľa (Ladislav Novomeský) proletárska poézia
Zvieratník (Štefan Žáry) nadrealizmus
O dvoch bratoch, z ktorých prvý druhého vôbec nepoznal (Peter Jilemnický) socialistický realizmus
Malka (František Švantner) naturizmus
Drak sa vracia (Dobroslav Chrobák) naturizmus
Tri gaštanové kone (Margita Figuli) naturizmus
Indická kuchyně pro každého
Kniha Indická kuchyně pro všechny je čerstvá, plná chuti, koření, zeleniny a zdravých bílkovin a představuje 100 receptů na kari, luštěninové dhaly a další indické klasiky, které si můžete připravit a vychutnat doma.
Posláním Hari Ghotry, někdejší šéfkuchařky v michelinskou hvězdou oceněné restauraci Tamarind, kuchařské YouTube senzace a tvůrkyně populární řady sad kari koření a omáček, je poodhalit pokličku indické kuchyně, aby si její výhody mohl užít každý.
V této neuvěřitelně krásné rodinné kuchařce Hari zkoumá mnohé výhody tradičního indického koření, včetně snižování zánětů či krevního tlaku a tišení bolesti, a ukazuje, jak si zásobit spíž pomocí těch nejvšestrannějších surovin. Zachycuje naprosté základy jako rýžový pokrm biryani a kari rogan josh, ale také pouliční jídla, chuťovky, nápoje a sváteční speciality.
Díky jednoduchým instrukcím, cenově dostupným surovinám a nádherným fotografiím lahodných hotových pokrmů si tyto snadné recepty mohou vychutnat i naprosto nezkušení kuchaři.
Sprievodca dielami slovenskej a svetovej literatúry A - 1. ročník SŠ
Rozbor diel slovenských a svetových autorov s ukážkami.
Štruktúra: O autorovi, útvar, kompozícia, postavy, dej a ukážky, forma, použitá literatúra.
Obsah
Staroveká literatúra
Gilgameš (Prerozprával Vojtech Zamarovský)
Antigona (Sofokles)
Ódy (Horácius)
Umenie milovať I, Lieky proti láske (Ovídius)
Staroslovienska (stredoveká) literatúra
Proglas (Konštantín)
Moravsko-panónske legendy (Kliment a neznámy autor)
Humanistická a renesančná literatúra
Dômyselný rytier Don Quijote de la Macha (Miguel de Cervantes Saavedra)
Sonety Laure (Francesco Petrarca)
Hamlet (Wiliam Shakespeare)
O rozvrstvení obyvateľstva a príčinách štátnych prevratov (Martin Rakovský)
Baroková literatúra
Valaská škola mravúv stodola (Hugolín Gavlovič)
Osvietenská literatúra
René mláďenca príhodi a skúsenosťi (Jozef Ignác Bajza)
Klasicistická literatúra
Lakomec (Moli?re)
Svatopluk (Ján Hollý)
Slávy dcera (Ján Kollár)
Kocúrkovo, aneb Jen abychom v hanbě nezůstali (Ján Chalupka)
Svetová preromantická a romantická literatúra
Utrpenie mladého Werthera (Johann Wolfgang Goethe)
Kráľ tmy (Johann Wolfgang Goethe)
Viliam Tell (Friedrich Schiller)
Putovanie Childa Harolda (George Noël Gordon Byron)
Havran (Edgar Alan Poe)
Jama a kyvadlo (Edgar Alan Poe)
Chrám Matky Božej v Paríži (Victor Hugo)
Kapitánova dcéra (Alexander Sergejevič Puškin)
Piková dáma (Alexander Sergejevič Puškin)
Máj (Karel Hynek Mácha)
Babička (Božena Němcová)
Slovenská romantická literatúra
Kde leží naša bieda (Ľudovít Štúr)
Matúš z Trenčína (Ľudovít Štúr)
Marína (Andrej Sládkovič)
Detvan (Andrej Sládkovič)
Zakliata panna vo Váhu a divný Janko (Janko Kráľ)
Kvet (Janko Kráľ)
Mor ho! (Samo Chalupka)
Smrť Jánošíkova (Ján Botto)
Margita a Besná (Ján Botto)
Reštavrácia (Janko Kalinčiak)
Olejkár (Jozef Miloslav Hurban)