Hľadanie: Úsporná kuchyňa starej mamy
zobraziť:
Prázdniny u starej mamy
Na dedine je toľko úžasných vecí! Jurko a Elenka sú mestské chúdence, ako hovorí ich babička, a preto sú u svojich starkých na prázdninách. Celé dni sa kúpu pri starom mlyne, skúmajú zákutia starej pajty či tajomnej povaly, skáču z kozla, hrajú sa s chlapcami a dievčatami od susedov a spoznávajú veci, o ktorých sa im v meste ani nesníva. Skrátka, leto plné dobrodružstiev, voľnosti, nových zážitkov a pocitov. Na konci každej kapitoly sú rôzne otázky a úlohy, kde si deti môžu otestovať svoj postreh, predstavivosť, fantáziu či pamäť. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR odporúča túto knižku ako doplnkovú literatúru pre žiakov 4. a 5. ročníkov základnej školy.
Najkrajšie rozprávky starej mamy
Utešené rozprávky pre krásne snívanie
Zaspávanie ešte nikdy nebolo krajšie! Knižka Najkrajšie rozprávky starej mamy z pera Karine-Marie Amiotovej doplnená o jemné ilustrácie Julie Mellanovej sa stane nerozlučným spoločníkom nielen pred spaním.
Spoznajte príbeh Veľkého jeleňa a myšku Hryzku a pomôžte im zachrániť rozlietané stránky rozprávkovej knižky. Zavítajte do domácnosti Zajačikovcov a ušite papučky pre malé zajačiky, nakuknite do poštovej schránky Medveďa samotára, v ktorej sa ukrýva nečakané vtáčie priateľstvo. Na stránkach tejto knihy na vás čaká ešte veľa rozkošných, nielen zvieracích dobrodružstiev! Dozaista vyčaria úsmev na perách malých aj veľkých čitateľov.
Pre deti od 3 rokov
Z francúzskeho originálu preložila Karolína Holmanová.
Talianska kuchyňa
Talianska kuchyňa je chutná, obľúbená a navyše aj nenáročná na prípravu. Ak máte doma základné ingrediencie ako olivový olej, hrubú morskú soľ, čierne korenie, bazalku, rozmarín a parmezán, môžete ľahko pri praviť úžasný pokrm. Tieto prísady krásne zdôraznia chuť mäsa, rýb alebo zeleniny. Presvedčte sa prostred níctvom jednoduchých, ale pritom kreatívnych receptov, že talianska kuchyňa nikdy nenudí.
Malování / Maľovanie vodou: U mámy / U mamy
Kouzelné malování pro děti. K vybarvení obrázků stačí pouze štětec a pár kapek vody. Obsahuje 8 obrázků.
Prsteň mojej (starej) mamy
Životopisné prozaické dielo Prsteň mojej (starej) mamy zachytáva život dvoch rodín a ich príbuzných v čase pred druhou svetovou vodou, počas nej a po nej. Vznikol najmä z autentických rozprávaní jednej z hlavných postáv diela – Marty Izakovičovej, rod. Fančovičovej, ale aj ďalších ľudí, čo sa rozpamätali na to, čo prežili, a čo im rozprávali ich rodičia a starí rodičia. Autorka zlepovala čriepky príbehov, s ktorými sa jej zdôverila jej mama, ako vzácnu amforu a dotvorila ich vďaka dôvernému poznaniu hlavných postáv a prostredia, v ktorom žili.
Vďaka týmto príbehom sa ocitneme v troch dedinkách pod Malými Karpatami – v Suchej nad Parnou, v Košolnej a v Dlhej. Nazrieme aj do Trnavy. S postavami diela prežijete mnohé radosti či starosti, čo sa dotkli ich životov v týchto zložitých a ťažkých časoch.
dostupné aj ako:
Japonská kuchyňa: Recepty na každý deň
Vôňa Japonska vo vašej kuchyni
Pripravte si doma pravé japonské lahôdky: rámen, miso, suši a sašimi, vegetariánske jedlá aj pokrmy z grilu.
Autor Stevan Paul prináša 80 receptov, v ktorých vysvetľuje, ako funguje bežná príprava japonského jedla. Okrem klasiky a základných prvkov japonskej kuchyne ponúka aj variácie a recepty špeciálne vytvorené do tejto knihy, ktoré sú inšpirované Japonskom a jeho tradíciami. Ku každému receptu existujú alternatívy pre netradičné suroviny, praktické rady, kde kúpiť potrebné ingrediencie, ale aj návody, ako si ich vyrobiť v domácich podmienkach.
Jednoduchá, nenáročná a zdravá kuchyňa
Japonská kuchyňa: Vegetariánske recepty na každý deň
Vôňa Japonska vo vašej kuchyni
Pripravte si doma pravé japonské vegetariánske lahôdky: rámen, miso, suši a jedlá z ryže, zeleninové chuťovky, grilované jakitori aj dezerty.
Stevan Paul, autor úspešnej kuchárskej knihy Japonská kuchyňa: Recepty na každý deň, prináša vyše 80 receptov na pestré, zaujímavé a bohaté japonské vegetariánske jedlá. Okrem klasiky a základných prvkov japonskej kuchyne ponúka aj variácie a recepty špeciálne vytvorené do tejto knihy, ktoré sú inšpirované Japonskom a jeho tradíciami. Ku každému receptu existujú alternatívy pre netradičné suroviny, praktické rady, kde kúpiť potrebné ingrediencie, ale aj návody, ako si ich vyrobiť v domácich podmienkach.
Jednoduchá, nenáročná a zdravá vegetariánska kuchyňa na každý deň.
Z nemeckého originálu preložila Terézia Šinková.
Prázdniny u starej mamy
Na dedine je toľko úžasných vecí! Jurko a Elenka sú mestské chúdence, ako hovorí ich babička, a preto sú u svojich starkých na prázdninách. Celé dni sa kúpu pri starom mlyne, skúmajú zákutia starej pajty či tajomnej povaly, skáču z kozla, hrajú sa s chlapcami a dievčatami od susedov a spoznávajú veci, o ktorých sa im v meste ani nesníva. Skrátka, leto plné dobrodružstiev, voľnosti, nových zážitkov a pocitov. Na konci každej kapitoly sú rôzne otázky a úlohy, kde si deti môžu otestovať svoj postreh, predstavivosť, fantáziu či pamäť.Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR odporúča túto knižku ako doplnkovú literatúru pre žiakov 4. a 5. ročníkov základnej školy.
Na stiahnutie
6,30 €
Slovenská kuchyňa
Kniha obsahuje rozmanité špeciality súčasnej slovenskej kuchyne, medzi ktorými sú aj niektoré už takmer zabudnuté pochúťky. Všetky recepty majú však jedno spoločné - svojím surovinovým zázemím, a v niektorých prípadoch aj technologickými osobitosťami, vytvárajú obraz o jedlách, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé regióny Slovenska.
Tradičná kuchyňa Záhoria
Monografia etnológa mnohé roky pôsobiaceho v oblasti výskumu tradičných hodnôt Slovenska sa tentokrát zameriava na tradičnú kuchyňu Záhoria. Zaujíma sa však o tradičné jedlá nie z hľadiska receptov, ale z hľadiska príležitosti, kedy sa jedli. Hovorí preto o jedlách všedných i sviatočných dní, o jedlách konzumovaných počas cirkevných sviatkov i rodinných oslavách. Reprezentatívne pôsobiaca publikácia nie je tradičnou kuchárskou knihou, naopak, veľmi zaujímavým spôsobom približuje ruka v ruke s predstavením samotných jedál aj kuchynské vybavenie a jednotlivé sviatky a tradície dodržiavané v širokej oblasti Záhoria.
Doplnená je o množstvo fotografií jedál a pôvodných kuchýň, ich vybavenia z dobových záhorských
domácností, no jej pridanou hodnotou je nesporne aj uvádzanie nárečových pomenovaní kuchynského vybavenia, ingrediencií aj konkrétnych jedál, z ktorých mnohé už v súčasnom jazyku nenájdeme.
Liptov Kuchyňa starých materí / Grandmothers´ Cooking
Súčasná etnológia a kultúrna antropológia považuje tradičnú kuchyňu spoločenstiev ľudí za jeden z ich najvýznamnejších identifikačných znakov a zasadzuje sa za jej zdokumentovanie a zachovanie pre budúce generácie. S potešením som si preto prečítala túto knihu venovanú Liptovu, ktorá spĺňa tieto kritéria a dopĺňa pestrú mozaiku kulinárskych tradícii Slovenska. Autorka nás v texte sprevádza celou genézou podmienok, ktoré vplývali na charakter stravy ľudí na Liptove. Zaujímavým prvkom knihy sú viaceré historické dokumenty súvisiace so stravovaním na Liptove. Osviežujúce sú pasáže osobnej reflexie autorky, ktorá ukazuje, že záujem o tradičnú kuchyňu Liptova si pestovala už od detstva v rámci svojej rodiny a rozšírila ju ako etnografka aj do profesionálneho bádania. V rámci tejto časti knihy prezentuje aj ňou vyskúšané recepty regionálnych jedál.
Prof. PhDr. Rastislava Stoličná, DrSc.
Prsteň mojej (starej) mamy
Najlepší dar, ktorým môžete obdarovať svojich starých rodičov, sú spomienky na mladosť, ktoré môžu obohatiť aj súčasného čitateľa. Prozaické dielo Gabriely Spustovej Izakovičovej Prsteň mojej (starej) mamy sa takýmto darom môže stať.
Autorka využila spomienky svojej mamy na jej detstvo a detstvo svojho manžela v čase druhej svetovej vojny a po nej. Na základe spomienkového sujetu vystavala dielo, ktoré sa pohybuje na rozhraní životopisného románu a literatúry faktu. Čitateľa dovedie do malebných podkarpadských dediniek Suchá nad Parnou, Košolná a Dlhá, či do neďalekej Trnavy. Cez zorné pole detí a ich rodičov sa ponoríme do príbehov obyčajných dedinských ľudí. Cez zážitky hlavných hrdinov Martušky a Vincka sa ponoríme do celkom iného sveta než aký máme možnosť zažiť dnes, keď boli ešte potoky plné rýb, lúky plné kvetov, nebo plné hviezd. No prežijeme s nimi aj mnoho nedostatku, ohrozenia života a povojnových zmien.
Do stránok tejto knihy sa už začítalo množstvo ľudí, prečítali ju vraj „na jeden hlt“...
Na stiahnutie
5,00 €
dostupné aj ako:
Pohľadnica Hrad v Starej Ľubovni
Miestna pohľadnica s vysokolesklým lakovaním na hladkom kriedovom papieri s prelisovanou paspartou. Pohľadnica s veľkosťou o rozmeroch 148x105 mm (formát A6) obsahuje na zadnej strane obsahuje krátky popis obrázku (SK, EN) a predtlač pre napísanie adresy.
Top kuchyňa (16)
Keby existovalo niečo ako dokonalá kuchyňa, mali by sme ju doma všetci.. Ale viete si to predstaviť? Kamkoľvek prídete, stále tá istá kuchyňa, ten istý koncept, len prispôsobený danému priestoru. Čo vám to pripomína? Áno, nudu čias nedávno minulých, kedy mala moja mama, jej sestra a ich mama rovnakú kuchyňu, len v inej farbe. Buďme preto vďační za nedokonalosti, odlišnosti ktoré posúvajú hranice dizajnu, nové vízie a nápady stále ďalej. Vďaka magazínu TOP kuchyňa si môžeme urobiť prehliadku toho najlepšieho, čo sa za rok zrodilo v hlavách najlepších dizajnérov kuchýň. A nuda to rozhodne nie je.
Modlitby do vrecka pre mamy
Mamy.
Obraciame sa na ne so všetkým od boľavého srdiečka cez nenapísanú domácu úlohu až po zlomeniny. Nik nepozná chaotický kolotoč každodenných starostí lepšie ako mamy.
Ale kde majú uprostred tohto zmätku hľadať mamy pokoj a odpočinok?
Týchto štyridsať jednoduchých modlitieb vedie mamy k Zdroju všetkej nádeje a sily, pri ktorom nájdu pokoj a odpočinok v každej životnej situácii.
Top kuchyňa (15)
Exkluzívne tipy a rady pre vašu kuchyňu.
Trendy kuchýň, rovnako ako móda, sa zdajú byť cyklické. To čo bolo kedysi moderné a nachádzali sme rovnaké prvky skoro v každej novej kuchyni, odchádza do zabudnutia a to, čo už bolo prežité prichádza späť ako bájny Fénix. S novými prvkami, zvláštnosťami či vylepšeniami prichádzajú tieto znovu objavené trendy do našich domovov a hľadajú si opäť svoje miesto.
Nevieme určiť, ako dlho ešte bude pokračovať trend otvorených kuchýň prepojených s obývačkou. Je možné, že sa onedlho staneme svedkami návratu konceptu kuchýň, ktoré budú oddelené od zvyšku diania a stanú sa tak intímnym priestorom kuchára. Náš pohľad na kuchyňu sa pod tlakom nových trendov opäť zmení, tak ako už niekoľkokrát predtým.
Nevieme, čo nám budúcnosť prinesie, faktom však ostáva, a to sa nezmení ani v budúcnosti, že naše kuchyne bude ovládať trend inteligentných technológií, multifunkčných spotrebičov a zdravého varenia.
Nech už sa trendy budú meniť akýmkoľvek smerom, dôležité bude len jedno, váš pocit pri vstupe do tejto miestnosti a počas prípravy jedla. Citát z článku tohto čísla: „Trendy naozaj nie sú na kopírovanie, ale na inšpiráciu.“ Preto aj pri listovaní nového čísla Top kuchyňa naberajte inšpiráciu, sledujte trendy, ale zvážte, čo je pre vás vhodné a čo už nie.
Kuchyňa svätej Hildegardy
Keď autorka tejto knihy objavila stravovacie zásady svätej Hildegardy z Bingenu, pohrúžila sa do života tejto fascinujúcej osobnosti. Čo má táto žena z 12. storočia spoločné s 21. storočím a čo nám môže ponúknuť? Vo videniach Boh Hildegarde odhalil choroby, ich liečbu a spojitosti s prostredím a prírodou. Aké je to dnes aktuálne! Svätá Hildegarda môže vstúpiť do našich životov cez svoje duchovné spisy, cez hudbu či skrze svoje umenie liečiť. Ku nám sa však dostala priamo dverami kuchyne.
Svätorečená bola v roku 2012 a Benedikt XVI. o nej povedal: „Boh zjavil Hildegarde z Bingenu dary svojho stvorenia. Vo stvorení videla celý liekopis od Boha. Rozvinula ho v medicínsku vedu, o ktorú v súčasnosti vzrastá nový záujem.“ V knihe objavíte jednoduché princípy, ktoré vrelo odporúčala, platia pre všetkých a sú aktuálne aj dnes.
Marie-France Delpechová, zdravotná sestra s vášňou pre botaniku a milovníčka včelárstva, už viac ako tridsať rokov varí podľa zásad svätej Hildegardy a vo svojej kuchárskej knihe sa s nami delí o každodenné recepty, prispôsobené všetkým chutiam a štyrom ročným obdobiam. Ochutnajte kuchyňu s prímesou svätosti, ktorá vylieči vaše telo i dušu!
dostupné aj ako:
Minútové modlitby pre mamy
Mama, poď si na chvíľu oddýchnuť.
Vojdi do Božej prítomnosti s modlitbami za ochranu, správny smer, pokoj, radosť a za mnohé iné veci. Každá strana osvieži tvoju myseľ Božím slovom, naplní tvoju vystresovanú dušu múdrosťou, zohreje tvoje vyčerpané srdce útechou.
Záleží na každej minúte. Odovzdaj Bohu svoje obavy a nádej. Odovzdaj mu seba i svoje deti. Nájdi útočisko v jeho prívetivom náručí.
Hope Lyda veľmi túži po tom, aby ľudia vo svojom živote začuli a zakúsili tichý a pokojný hlas Boha. Napísala známe zamyslenia, novely a knihy modlitieb. Je autorkou aj knihy zamyslení Minútové modlitby pre ženy, z ktorej sa predalo viac ako jeden milión kusov.
Moja chalupárska kuchyňa, 2. doplnené vydanie
Väčšina receptov pochádza z relácie Na chalupe, ktorú tvorí moderátorka Katka Jesenská už sedem rokov. Kniha je prehľadne rozdelená do štyroch ročných období a nájdete v nej nielen Katkine recepty, ale aj recepty chalupárov, ktoré počas svojho putovania po chalupách ochutnala. Niektoré z nich majú svoju históriu a sú označené ako „tradičné“. Sú naším vzácnym dedičstvom, a preto v Katkinej knihe nemohli chýbať.
„Uvedomujem si, že máme veľké privilégium žiť život podľa svojich predstáv.
Mať tú možnosť vybrať si a uniknúť z rušného mestského života niekde,
kde je náš druhý domov poskytujúci taký dôležitý balans medzi búrkami
všedného života. „Iný svet“ tomu hovorievala moja mama. Potrebujeme
čoraz menej materiálnych vecí a viac túžime po jednoduchosti
a nenahraditeľnom kontakte s prírodou. Učíme sa ju opäť počúvať
a vnímať. Prijímať jej dary a zároveň ju chrániť. Žiť v nej a s ňou. Bez
zbytočných plotov a vymedzení. A tak je to aj s jedlom – čerstvo odtrhnutá
paradajka, bylinky či vykopaný zemiak z vlastnej záhrady, mäso z menšieho
domáceho chovu či mliečne výrobky z poctivého salaša sú tým najlepším
predpokladom chutného receptu. A keď k tomu pridáme fantáziu,
chute, vône a lásku k vareniu, výsledok je zaručený.
Táto kniha vznikla na podnet divákov, ale aj mojich synov, ktorým som veľa
z týchto receptov varila, keď boli malí. Dnes si už mnohé z nich varia sami.
A keď si nie sú istí, pýtajú sa ma na suroviny či presný postup.
Majú naozaj veľa otázok. Odteraz nájdu odpovede v tejto knihe.“
Katarína Jesenská