Vydavateľ Plat4M
Počet strán 168
Rok vydania 2014
Jazyk Slovenčina
Väzba Mäkká väzba / Paperback
EAN 9788089642113
Adresa titulu https://www.artforum.sk/katalog/16487/rok-v-zeleninovej-zahrade
Zeleninu si ceníme pre vysoký obsah vitamínov, vlákniny, minerálnych a bioaktívnych látok. Zelenina obsahuje v priemere 92,5 percenta vody, niektoré druhy obsahujú viac, iné menej. Vo vode sú rozpustené cenné obsahové látky. Zelenina má nízku energetickú hodnotu. Aj preto považujeme zeleninu za prirodzenú zložku správnej výživy. SPOTREBA ZELENINY NA SLOVENSKU Ročná spotreba zeleniny celkom na jedného obyvateľa u nás dosiahla najvyššiu hodnotu v roku 1999. Od roku 2000 zaznamenávame výrazný pokles celkovej spotreby a v súčasnosti sa skonzumuje okolo 100 kg na osobu ročne a v čerstvom stave je to asi 70 percent z celkovej spotreby. Zdravotníkmi odporúčaná spotreba je 127,9 kg spolu a v čerstvom stave 90 kg zeleniny na obyvateľa za rok. Prípustný interval racionálnej spotreby sa pohybuje od 116,9 do 138,9 kg, ktorý sa v krajinách EÚ dosahuje. Z celkovej spotreby zeleniny, podiel čerstvej zeleniny tvorí približne 70 percent a zvyšok konzumujeme po skladovaní a spracovaní konzervovaním a mrazením. Napriek tomu, že vieme aký význam má pre naše zdravie zelenina, jej spotreba na Slovensku nedosahuje zdravotníkmi odporúčané množstvo a medzi krajinami Európskej únie sa v tomto ukazovateli umiestňujeme na posledných miestach. PRODUKCIA ZELENINY NA SLOVENSKU Od roku 1989 sa zelenina pestovala na najväčšej ploche, na takmer 47-tisíc hektároch v roku 1999. V tom istom roku sa dosiahla aj najvyššia produkcia 685-tisíc ton zeleniny. V ďalších rokoch sa zaznamenal pokles zberových plôch i produkcie. U nás sa bežne vo veľkovýrobe pestuje len 15 až 17 zeleninových druhov. Ďalšie druhy sa pestujú väčšinou len v záhradkách. V zahraničí sa konzumujú aj také druhy, ktoré sú u nás neznáme. Je to spôsobené zaužívanými stravovacími návykmi s malou spotrebou zeleniny, nedôverou, nevedomosťou, často nedostupnosťou, či cenovou neprípustnosťou, ktoré nedávajú priestor pre uplatnenie nezvyčajných druhov zeleniny v našej strave.

Ďalšie z kategórie domov a záhrada